Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για «ταπείνωση» της πρωθυπουργού και της χώρας (σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν Guardian, Times, Financial Times και BBC) η Μέι απηύθυνε χθες το απόγευμα ένα δραματικό διάγγελμα στους συμπατριώτες της, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να διασπάσουν εδαφικά το Ηνωμένο Βασίλειο με το να διατηρήσουν τη Β. Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση και ξεκαθαρίζοντας ότι θα μείνει πιστή στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, για να μην πλήξει τη δημοκρατία. «Δύο πράγματα οφείλει να ξέρει η Ε.Ε.: Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν θα διασπάσω τη χώρα μου», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Τουσκ μού είπε ότι οι προτάσεις μας υπονομεύουν την ενιαία αγορά, αλλά δεν έκανε καμία αντιπρόταση. Επομένως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», τόνισε εξάλλου η Βρετανίδα πρωθυπουργός, καλώντας την Ε.Ε. να καταθέσει συγκεκριμένη αντιπρόταση και να σέβεται τη Βρετανία.
Προδιαθέτοντας τους συμπατριώτες της και τη διεθνή κοινότητα για ένα μη συμφωνημένο Brexit, η Mέι διαβεβαίωσε τους 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες της Βρετανίας ότι τα δικαιώματά τους θα γίνουν απολύτως σεβαστά και είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν στη χώρα. Παράλληλα καθησύχασε τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας ότι σε περίπτωση «άτακτου» Brexit θα κάνει το παν ώστε να μην αναβιώσουν τα «σκληρά σύνορα» της προ 1998 εποχής.
«Οι Ευρωπαίοι προτείνουν είτε να ακυρώσουμε το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος υπακούοντας σε όλους τους κανόνες της Ε.Ε. για την οικονομία, το εμπόριο και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση είτε να συνάψουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα αποκόψει οικονομικά τη Β. Ιρλανδία από την υπόλοιπη χώρα. Είναι αδύνατον να δεχθώ μια λύση που απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα», τόνισε.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ξερά «no comment», o αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε αμήχανα Ε.Ε. και κυβέρνηση να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι επιλογή ένα Brexit χωρίς συμφωνία», ενώ η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, χαρακτήρισε «τρομακτικό» το διάγγελμα της Μέι και της ζήτησε να πάψει να προσποιείται πως το σχέδιό της (γνωστό με την κωδική ονομασία Chequers) είναι ακόμα ζωντανό.
Επί της ουσίας τα πάντα είναι στον αέρα. Η παράταση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. πέρα από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019, ακόμη και η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος –όπως τόνισε το περιοδικό Spectator– δεν μπορούν να αποκλειστούν σαν ενδεχόμενα, αν το βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει την (όποια) συμφωνία του παρουσιάσει στο προσεχές διάστημα η Μέι ή αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο «συμφωνητικό διαζυγίου» ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε.
Μέσα σε αυτό το ναρκοπέδιο δεν αποκλείεται η Βρετανία να αλλάξει πρωθυπουργό ή και κυβέρνηση ύστερα από πρόωρες εκλογές- τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς η ετήσια συνδιάσκεψη των Τόρις στις 30 Σεπτεμβρίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε κλωτσοπατινάδα οπαδών και αντιπάλων του «ήπιου» και του «σκληρού» Brexit.
Τίρανα: Προπονητής χαστουκίζει την 8χρονη κόρη του επειδή έχασε σε αγώνα Τάε Κβον Ντο
Εν όψει όλων αυτών ήταν φυσικό η στερλίνα να πέσει στο χαμηλότερο σημείο του 2018, κάτω από τα 1,32 δολάρια.
Το σίγουρο είναι ότι στο δείπνο με κύριο πιάτο βιεννέζικο σνίτσελ, που παρέθεσε η αυστριακή προεδρία στη γενέτειρα του Μότσαρτ, οι 27 απέρριψαν την πρόταση της Μέι, γνωστή με την ονομασία «Σχέδιο Chequers»- από το οίκημα της βρετανικής επαρχίας, όπου την ενέκρινε το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.
Οι Ευρωπαίοι προειδοποίησαν τη Μέι ότι αν δεν υποχωρήσει στα θέματα του εμπορίου, της ενιαίας αγοράς και των συνόρων με την Ιρλανδία ως την έκτακτη σύνοδο στις 17-18 Νοεμβρίου, θα αφήσουν τη Βρετανία να πέσει από το ευρωπαϊκό αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο.
Οι ειρωνικοί τόνοι αρκετών Ευρωπαίων ηγετών (ιδίως του Ντόναλντ Τουσκ, που χάρισε στη Μέι ένα γλυκό χωρίς κερασάκι, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία α λα καρτ, αλλά και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσε σε αυστριακή εφημερίδα ότι Ε.Ε. και Βρετανία πρέπει να συμπεριφέρονται σαν… ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι, αποφεύγοντας να πληγώσουν ο ένας τον άλλον) αποδόθηκαν από Ευρωπαίους διπλωμάτες στην ενόχληση των Βρυξελλών για τους επιθετικούς τόνους που χρησιμοποίησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε άρθρο της σε γερμανικές εφημερίδες, όπου φάνηκε να επιδιώκει πολιτική διαπραγμάτευση, παρακάμπτοντας τον κορυφαίο διαπραγματευτή των Βρυξελλών, Μισέλ Μπαρνιέ.
Για τα βρετανικά ΜΜΕ το μήνυμα των Ευρωπαίων ήταν ξεκάθαρο: «Το Brexit σας πήγε περίπατο», έγραψε η Daily Mirror. Στα περισσότερα πρωτοσέλιδα φιγουράριζε μια χαρακτηριστική φωτογραφία του πρακτορείου Reuters, με την Τερέζα Μέι να στέκει αμήχανη με το κόκκινο σακάκι της απέναντι στον φακό, έχοντας δίπλα της τις γυρισμένες πλάτες των ηγετών της Ε.Ε. στα σκούρα τους κοστούμια.
Η Συντηρητική πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο, αφού πέρα από το μέτωπο των Ευρωπαίων (με επικεφαλής τον Μακρόν) έχει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 40 αντάρτες στο κόμμα της, που διαφωνούν με το σχέδιό της για τo Brexit.
Ενα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση του Λονδίνου κατάφερε το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας, κρίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δύναται να αποφασίσει αν η Βρετανία μπορεί να… ανακαλέσει μονομερώς το Brexit. «Απογοητευτική», χαρακτήρισε η Ντάουνινγκ την ετυμηγορία του δικαστηρίου του Εδιμβούργου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για έξοδο από την Ε.Ε. θα γίνει οπωσδήποτε σεβαστό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]