«Τις ημέρες αυτές δράσαμε ως ομάδα. Πρέπει να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό εξωτερικών, Μοάβερο Μιλανέζι, διότι εργασθήκαμε όλοι μαζί, ως ομάδα. Και είναι κάτι πολύ χρήσιμο για τις επόμενες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης», είπε ο Ντι Μάιο.
Σε σχέση με την έρευνα των εισαγγελέων του Ακράγαντα σε βάρος του υπουργού εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι ο γραμματέας της Λέγκα «πρέπει να συνεχίσει να κάνει την δουλειά του, διότι δεν παραβίασε τον ηθικό κώδικα των Πέντε Αστέρων».
Παράλληλα, ο επικεφαλής των «πεντάστερων» τονίζει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των επιλογών που έγιναν στην υπόθεση του πλοίου Diciotti, αλλά καθιστά σαφές και ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός στην δράση των δικαστικών, οι οποίοι, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να γίνονται στόχος επιθέσεων.
Βρέθηκε λύση στο θρίλερ με τους μετανάστες του πλοίου Diciotti στην Ιταλία
Βρέθηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, και μετά από έξι ημέρες, λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» στο πλοίο «Diciotti», στο λιμάνι της Κατάνης στην Ιταλία, μετά τη διάσωσή τους, καθώς η ιταλική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την αποβίβασή τους στην ξηρά.
Όπως έγινε γνωστό, οι 177 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί, κατά κύριο λόγο, από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας.
Παράλληλα, σαράντα περίπου διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και στην Ιρλανδία.
Στο στόχαστρο ο Σαλβίνι για τους χειρισμούς του
Σχολιάζοντας την είδηση ότι η εισαγγελία του Ακράγαντα διεξάγει έρευνα σε βάρος του για την διαχείριση της υπόθεσης των μεταναστών που διέσωσε το πλοίο Diciotti, o Ιταλός υπουργός εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε, μεταξύ των άλλων:
«Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί. Θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν». «Ας έλθουν να με πάρουν, τους περιμένω», είπε ο επικεφαλής της Λέγκα, τονίζοντας ότι «δεν διεξάγεται καμία έρευνα σε βάρος όσων ευθύνονται για την κατάρρευση της γέφυρας στην Γένοβα, αλλά οι εισαγγελείς ασχολούνται με εμένα», είπε ο Σαλβίνι.
Τόνισε, δε, ότι «η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι κάτι το απεχθές» και ότι «δεν αξίζει τα χρήματα της Ιταλίας».
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το θέμα των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti λύθηκε, και ότι θα γίνουν δεκτοί στην Αλβανία, σε δομές των Καθολικών Επισκόπων στην Ιταλία, και σε άλλες δυο χώρες.«Το ιταλικό κράτος δέχθηκε επτακόσιες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τώρα φτάνει», υπογράμμισε ο Ματτέο Σαλβίνι.
Χαιρέτισε την άρση του αδιεξόδου ο Αβραμόπουλος
Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στο ζήτημα των μεταναστών που παρέμεναν επί ημέρες πάνω στο πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής, οι οποίοι μπόρεσαν εντέλει να αποβιβαστούν, ωστόσο απηύθυνε παράλληλα νέα έκκληση να εξευρεθεί πιο μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.
«Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρέθηκε λύση και ότι οι μετανάστες πάνω στο Diciotti μπόρεσαν να αποβιβαστούν και να λάβουν τις φροντίδες που χρειάζονται», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και σημείωσε πως αυτό επετεύχθη «χάρη στην αλληλεγγύη πέραν των συνόρων και των κοινοτήτων».
«Αλλά», συμπλήρωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, «δεν μπορούμε πάντα να περιμένουμε αυτού του είδους την αλληλεγγύη και την καλή θέληση. Χρειάζεται να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα».
Την Παρασκευή, αντιπρόσωποι 12 κρατών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν πιθανές πιο μακροπρόθεσμες λύσεις στην μεταναστευτική κρίση, ιδίως ως προς την ανακατανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες. Αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε αποφάσεις.
Παρέμβαση ΟΗΕ
Παρέμβαση πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα και ο ΟΗΕ, καλώντας την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και να βρουν άμεσα μια λύση, αλλά και την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο.
«Είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]