Η 22χρονη δισκοβόλος Ντέιζι Οσακούε, που κατάγεται από τη Νιγηρία, αλλά ανήκει στην ιταλική εθνική ομάδα στίβου, δέχθηκε επίθεση ενώ περπατούσε αμέριμνη στους δρόμους του Τορίνο.
Η πρότασή του Σαλβίνι να καταγραφούν όλοι οι Ρομά της Ιταλίας προκειμένου να εντοπιστούν οι παράνομοι μετανάστες ανάμεσά τους ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, ενώ η είδηση ότι με την επίνευσή του η ιταλική Ακτοφυλακή συνέβαλε στο να σταλούν πακέτο 108 διασωθέντες μετανάστες της Μεσογείου πίσω στη Λιβύη από ιταλικό εμπορικό πλοίο ερευνάται ενδελεχώς από τον ΟΗΕ, καθώς η Λιβύη δεν θεωρείται «ασφαλής χώρα» ούτε από την Ε.Ε. ούτε από τους διεθνείς οργανισμούς.
Ακόμη κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τη μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας στο πρόσωπο του προσκεκλημένου του, «δοτού» πρωθυπουργού Πάολο Κόντε, καλώντας όλα τα κράτη της Ε.Ε. να τη μιμηθούν, στο εσωτερικό της χώρας η βάση και τα στελέχη του Κινήματος Πέντε Αστέρων «βράζουν» με τις ακρότητες του Σαλβίνι, κατηγορώντας τον ως ηθικό αυτουργό των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων ρατσιστικών επιθέσεων.
Κάποιοι δήμαρχοι και επικεφαλής τοπικών οργανώσεων έχουν εδώ και καιρό υποβάλει την παραίτησή τους. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε με την επίθεση κατά της 22χρονης δισκοβόλου Ντέιζι Οσακούε, που κατάγεται από τη Νιγηρία, αλλά ανήκει στην ιταλική εθνική ομάδα στίβου. Ενώ περπατούσε αμέριμνη στους δρόμους του Τορίνο άγνωστοι μέσα από ένα αυτοκίνητο της πέταξαν ένα αβγό τραυματίζοντάς την στο μάτι, γεγονός που έκανε έξω φρενών τον προερχόμενο από τα Πέντε Αστέρια υπεύθυνο του πρωθυπουργικού γραφείου, Βιντσέντζο Σπανταφόρα: «Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε τι συμβαίνει. Εχουμε όλοι ευθύνη να υψώσουμε τείχος απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πράξεις μίσους, πρώτα και κύρια αποφεύγοντας να χρησιμοποιούμε συνθήματα που παραπέμπουν σε μαύρες εποχές», τόνισε ο Σπανταφόρα καρφώνοντας τον Σαλβίνι.
Telegraph: Η Άσμα αλ Άσαντ νοσηλεύεται με λευχαιμία σε κρίσιμη κατάσταση
Αρκετοί ακόμη βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων -με πρώτο τον Πρόεδρο της Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο- επικρίνουν ανοιχτά τον αρχηγό της Λέγκας, τον οποίο εξακολουθεί να υπερασπίζεται με μισή καρδιά χάριν της κυβερνητικής συνοχής ο αρχηγός του κόμματος και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι ντι Μάιο. (Οι δυο τους άλλωστε είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.) Ο Σαλβίνι όμως δεν τον βοηθάει, αφού, αντί να τηρήσει αιδήμονα σιγή για την υπόθεση Οσακούε, τόνισε ότι «700 εγκλήματα καθημερινά στην Ιταλία διαπράττονται από μετανάστες».
«Ο Σαλβίνι απενοχοποίησε το μίσος», έκρουσε τον κώδωνα η «Repubblica», ενώ τόσο η Οσακούε όσο και η επίσης αφρικανικής καταγωγής συναθλήτριά της Βαλεντίνα Ντιούφ τονίζουν ότι δεν έχουν ξαναζήσει τόσο έντονα ακραίες ρατσιστικές προσβολές στο παρελθόν, εκφράζοντας φόβους ότι η Ιταλία γυρίζει στον Μεσαίωνα.
Αυτή η νοσηρή ατμόσφαιρα στοίχισε τη ζωή σε έναν Μαροκινό, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε χωριό νοτίως της Ρώμης, και σε έναν 19χρονο Σενεγαλέζο, που έδειραν ανηλεώς κάποιοι νεαροί στο Παλέρμο. Ο ιταλικός Τύπος ανέφερε κι ένα περιστατικό στο Αμπρούτσο της Κεντρικής Ιταλίας, όπου ένας υπάλληλος νοσοκομείου έστειλε «στους κτηνιάτρους» Αφρικανό μετανάστη που ζει και εργάζεται είκοσι χρόνια στη χώρα.
Ούτε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κρύβει την αγωνία του για το πού οδεύει η κατάσταση. Στην επίσημη ομιλία του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διακίνησης Ανθρώπων, ο αρχηγός του ιταλικού κράτους βρήκε το θάρρος να παραδεχθεί έμμεσα πως «καμία χώρα» (άρα ούτε η δική του) εξαιρείται από τις παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζήτησε ακόμη να πάψει η δαιμονοποίηση των μεταναστών που ζουν στην Ιταλία, αφού οι περισσότεροι είναι απελπισμένοι που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, «είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι», είπε χαρακτηριστικά.
Η ιταλική κοινή γνώμη πάντως δείχνει μέχρι στιγμής να εγκρίνει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής (άρα και το μεταναστευτικό σκέλος) με ποσοστά άνω του 60%. Παράλληλα η Λέγκα καταγράφει μεγάλη δημοσκοπική άνοδο, παλεύοντας για την πρωτιά με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]