Τα παιδιά κρυώνουν ενώ οι Αρχές φοβούνται για νέες πλημμύρες εξαιτίας της εποχής των μουσώνων που μόλις ξεκίνησε.
Και ενώ όλος ο κόσμος ανησυχεί για την τύχη τους, τα παιδιά φαίνεται να διανύουν μία περίοδο που δεν είναι τόσο φοβισμένα και αγχωμένα όσο νομίζουμε όλοι.
«Οι άνθρωποι φοβούνται τις σπηλιές. Από την προϊστορική εποχή. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να ζήσουν σε σπηλιές, αλλά ήξεραν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι.Έτσι εξηγείται ο φόβος κάποιων ανθρώπων που δεν μπαίνουν σε ασανσέρ», εξηγεί στο γερμανικό περιοδικό «Stern» ο νευρολόγος και καθηγητής Ψυχιατρικής, Μπόργουιν Μπάντελοου από το Πανεπιστήμιο του Göttingen.
Headcam footage from Thailand shows the tough conditions facing dive teams working to rescue 12 boys and their coach from a cave.
It comes after officials confirmed former Thai navy SEAL Saman Kunan had died while assisting with the opreration https://t.co/Cep6kE20A6 pic.twitter.com/r7jRGHrmBZ
— ITV News (@itvnews) July 6, 2018
Όμως «τα παιδιά δύσκολα πτοούνται. Έχουν καλύτερη διάθεση από τους ενήλικες σε αντίξοες συνθήκες.Έχουν τη φροντίδα των δυτών,πλέον δεν πεινούν Δεν είναι τυχαίες οι εικόνες των βίντεο που τα δείχνουν να γελούν και να κάνουν αστεία», υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμονας.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
«Ο εγκέφαλος των παιδιών αντιδρά πολύ γρήγορα σε κινδύνους. Θετικό είναι επίσης ότι είναι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά που έχουν παγιδευτεί: Είναι μεταξύ έντεκα και 16 ετών, αρκετά μεγάλα για να μην έχουν τους τυπικούς φόβους ενός μικρού παιδιού.Τα μικρά παιδιά έχουν ορισμένες φοβίες, για παράδειγμα φοβούνται τα φαντάσματα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα δώδεκα αγόρια που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη σπηλιά», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δεν ξέρουν να κολυμπούν αφού σε αυτό το ηλικιακό φάσμα το βλέπουν σαν παιχνίδι. Ο Μπάντελοου υποστηρίζει ότι οι γονείς και οι διασώστες πρέπει επίσης να στηρίξουν τα παιδιά για να μην πέσει η ψυχολογία τους.
«Τα παιδιά είχαν πολύ άγχος – ειδικά τις πρώτες μέρες που δεν υπήρχαν διασώστες μαζί τους. Σε αυτές τις σπηλιές έχει πολύ κρύο .Υπάρχουν και νυχτερίδες που πετούν.Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά από τους ενήλικες. Σκεφθείτε τι συμβαίνει σε περίπτωση σεισμού: Οι ενήλικες συχνά κάθονται στο πάτωμα, κλαίνε, ενώ τα παιδιά γελούν στα ερείπια. Τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να κατανοήσουν τις συνέπειες τέτοιων καταστάσεων και είναι ψυχολογικά πιο ανθεκτικά από τους ενήλικες».
Μειώνεται επικίνδυνα το χρονικό περιθώριο για τον απεγκλωβισμό
Για «περιορισμένο χρόνο» για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εδώ και 13 ημέρες σε μια σπηλιά στην Ταϊλάνδη έκαναν λόγο για πρώτη φορά σήμερα οι αρχές.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.
Νεκρός δύτης που συμμετείχε στις έρευνες
Την Παρασκευή ένας από τους δύτες που επικοινωνούσε με τα παιδιά έχασε τη ζωή του. Πρόκειται για τον Σαμάν Γκουνάν, μέλον των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης SEAL.
Πέθανε από έλλειψη οξυγόνου την ώρα που τροφοδοτούσε με οξυγόνο τους δώδεκα μαθητές και τον προπονητή τους. Απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.
Ο Έλον Μασκ θέλει να βοηθήσει
Ο Έλον Μασκ της SpaceX έχει αποδείξει πολλάκις πως είναι κάτι περισσότερο από έναν άνθρωπο με πολλά χρήματα.
Μετά από αίτημα ενός χρήστη στο Twitter, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος αφού συζήτησε μαζί του κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εταιρεία του θα μπορούσε να βοηθήσει. Ο Μασκ ο οποίος απαντά σε πολλά από τα μηνύματα που δέχεται στο Twitter αρχικά ήταν διστακτικός λέγοντας πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει τον έλεγχο της κατάστασης.
I suspect that the Thai govt has this under control, but I’m happy to help if there is a way to do so
— Elon Musk (@elonmusk) July 4, 2018
Στην συνέχεια ωστόσο όσο η συζήτηση προχωρούσε ο Έλον Μασκ σκέφτηκε πως οι εταιρείες του έχουν σχέση με τις γεωτρήσεις και με κάποιο τρόπο θα μπορούσε να συνδράμει στον αγώνα να βγουν τα παιδιά από την σπηλιά.
Αφού παρέθεσε ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως το ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας σωλήνας από νάυλον προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να περάσουν μέσα από το νερό, ο Έλον Μασκ αποκάλυψε πως επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης προκειμένου να βρεθεί τρόπος να βοηθήσει.
«Μιλάμε με την ταϊλανδέζικη κυβέρνηση για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και στέλνουμε ανθρώπους της SpaceX/Boring Company από τις ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη για να προσφέρουν βοήθεια στο έδαφος», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας σε επίσημη ανακοίνωση. «Μόλις βρούμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε», είπε
Η συζήτηση του Έλον Μασκ με τον χρήστη του Twitter:
Τρόποι για να απομακρυνθούν από τη σπηλιά τα παιδιά και ο προπονητής:
1. Αναμονή για να πέσει η στάθμη των υδάτων
Αυτό θα επέτρεπε στα παιδιά να βγουν πεζή από το σπήλαιο, με πολύ λίγα τμήματα που να πρέπει να διασχίσουν υποβρυχίως με μάσκες.
Αυτή είναι η επιλογή που προκρίνεται από τους διασώστες, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα άντλησης, με τη βοήθεια γιαπωνέζων μηχανικών.
Ωστόσο φαίνεται πως το συγκεκριμένο σενάριο δεν προκρίνεται αφού η διαδικασία είναι πιο αργή απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν.
2. Κατάδυση
Είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που οι αρχές εύχονται να αποφύγουν. Η διαδρομή προς την έξοδο έχει σημεία με λάσπες και μηδενική ορατότητα, ενώ οι δύτες βγάζουν τον εξοπλισμό τους και κολυμπούν χωρίς αυτό σε μέρη που είναι στενά.
3. Απομάκρυνση των παιδιών μέσω φρέατος που οδηγεί κάθετα μέχρι το σπήλαιο
Η προσέγγιση αυτή συνεχίζει να μελετάται αλλά θεωρείται εξίσου δύσκολη μιας και τα παιδιά απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο από την κορυφή.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]