“Η έρευνά μας στέφθηκε με επιτυχία αλλά απομένει η διάσωση”, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν.
“Είναι απίστευτο. Το περίμενα εδώ και δέκα ημέρες. Δεν πίστευα ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα”, δήλωσε κατενθουσιασμένος ο πατέρας ενός από τους εφήβους. Μέχρι σήμερα το βράδυ αναμενόταν να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μιας τηλεφωνικής γραμμής, μήκους πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, να μιλήσουν κυρίως με τους γονείς τους.
Οι πιθανότητες να απεγκλωβιστούν σύντομα είναι ουσιαστικά μηδενικές: η στάθμη του νερού είναι τέτοια που θα έπρεπε να καταδυθούν και να βγουν κολυμπώντας. Ένας έμπειρος δύτης θα χρειαζόταν έξι ώρες για να διανύσει την απόσταση μέχρι την είσοδο του σπηλαίου.
Τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, και ο 25χρονος προπονητής τους βρέθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας από δύο Βρετανούς δύτες, σε βάθος 4 χιλιομέτρων μέσα στο σπήλαιο. Είναι αδυνατισμένα και εξαντλημένα από την περιπέτειά τους.
Γιατροί έφτασαν στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά και θα εξετάσουν κατά πόσο είναι σε θέση να καταδυθούν. Θα σταλεί επίσης στο εσωτερικό ο κατάλληλος καταδυτικός εξοπλισμός, τρόφιμα και φάρμακα. “Πρέπει να τους προπονήσουμε… Να δούμε τι μπορούν να κάνουν”, είπε ο κυβερνήτης.
Μασκ: Ο καγκελάριος Σολτς πρέπει να παραιτηθεί αμέσως - Είναι ακατάλληλος και ανόητος
Στο μεταξύ, οι διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα την απάντληση των νερών από το σπήλαιο για να διευκολύνουν την έξοδο των παιδιών. “Ετοιμαζόμαστε να τα απομακρύνουμε από το σημείο όπου μπήκαν και αντλούμε όσο περισσότερο νερό γίνεται για να μην χρειαστεί να καταδυθούν” ή, αν δεν γίνεται αλλιώς, η απόσταση που θα χρειαστεί να κολυμπήσουν να είναι η μικρότερη δυνατή, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο εντοπισμός των παιδιών προκάλεσε ανακούφιση σε όλη τη χώρα, μετά από τις πολυήμερες, δύσκολες έρευνες που δυσχεραίνονταν ακόμη περισσότερο από τις καταρρακτώδεις βροχές. Η τοπική τηλεόραση εξακολουθεί να μεταδίδει ζωντανά την επιχείρηση διάσωσης.
Οι δύτες βρήκαν την ομάδα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την “Παραλία Πατάγια”, το σημείο όπου πίστευαν αρχικά ότι θα είχαν καταφύγει. Στο βίντεο που τράβηξαν οι δυο Βρετανοί διασώστες διακρίνονται τα παιδιά, ντυμένα με τις λασπωμένες ποδοσφαιρικές στολές τους. “Ευχαριστούμε” φωνάζει ένα από αυτά. Ένα άλλο απαντά “Δεκατρείς”, όταν οι δύτες ρωτούν πόσοι βρίσκονται στο σημείο αυτό.
Ο Ναπαράτ Κανταβόνγκ, ο προπονητής της παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας, δήλωσε βέβαιος ότι το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά ασχολούνταν με ένα ομαδικό άθλημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή τους. “Είμαι τόσο χαρούμενος. Τους μαθαίνουμε να αγαπούν ο έναν τον άλλον, να είναι μια ομάδα” είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Και, επιπροσθέτως, “το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των μαχητών”, είπε ο Κανταβόνγκ που περιμένει και αυτός τους αθλητές του στην είσοδο του σπηλαίου, μαζί με τους συγγενείς τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σώζονται άνθρωποι οι οποίοι είχαν παγιδευτεί για πολλές ημέρες σε σπήλαια ή ορυχεία: το 2014 στη Γερμανία, ένας άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός αφού περέμεινε επί 11 ημέρες μέσα σε μια σπηλιά. Το 2012 στο Περού ανθρακωρύχοι σώθηκαν μετά από 7 ημέρες ενώ το 2010 στο Σαν Χοσέ της Χιλής, 33 εργάτες ορυχείου εγκλωβίστηκαν σε βάθος 700 μέτρων και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την είσοδο και σώθηκαν μετά από 69 ημέρες, χάρη σε μια διεθνή επιχείρηση που μεταδόθηκε ζωντανά από πολλά τηλεοπτικά κανάλια σε όλον τον κόσμο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]