«Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία -τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς- επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο».
Να σημειωθεί ότι, προ ημερών, ανακοινώθηκε η «παραίτηση» του διοικητή των «ειρηνευτικών» δυνάμεων, όπως ονομάζει η Αγκυρα το στρατό κατοχής της μισής μεγαλονήσου, αντιστράτηγου, Ιλίας Μποζκούρτ. Το όνομά του φερόταν να βρίσκεται σε λίστα στρατιωτικών που ήταν σε επαφή με τους πραξικοπηματίες. Νέος αρχηγός του κατοχικού στρατού διορίστηκε ο επίσης αντιστράτηγος Ομέρ Πατς, ο οποίος, κατά το διάστημα 2010-2012, διετέλεσε μέραρχος της 39ης μηχανοκίνητης μονάδας. Επίσης, αλλαγές έγιναν και στις τουρκοκυπριακές «δυνάμεις ασφαλείας». Επικεφαλής τους θα είναι ο Γιλμάζ Γιλντιρίμ και υποδιοικητής τους ο Τουρκοκύπριος, Τζεμάν Βολκάν, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε ταξίαρχο από επιτελικός αξιωματικός του Πεζικού που ήταν.
Άγκυρα: Δεν έχει μεταφερθεί στην Τουρκία το πολιτικό γραφείο της Χαμάς
Στο μεταξύ, ο Τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι, κατά τον τελευταίο γύρο επαφών Αναστασιάδη – Ακιντζί, που θα ξεκινήσει στις 23 Αυγούστου, οι δύο πλευρές είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σε «Οδικό χάρτη» για την επίλυση του Κυπριακού. Οι ίδιες τουρκοκυπριακές πηγές ισχυρίζονται ότι το 90% των θεμάτων έχουν συμφωνηθεί στα τέσσερα κεφάλαια, όχι όμως το εδαφικό και οι εγγυήσεις. Απορίας άξιον είναι, πάντως, πως μπορεί να προχωρήσει μια συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, όταν σε αυτά τα δύο -νευραλγικής σημασίας για το Κυπριακό- θέματα δεν υπάρχει συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις επτά συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί, από 23 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου, θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα τα θέματα, με στόχο, στη συνέχεια, να μεταβούν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκεί Σύνοδος Κορυφής υπό το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα πραγματοποιηθεί διεθνής πενταμερής διάσκεψη την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου για τη συζήτηση των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας. Στην περίπτωση που προκύψει μια «συμφωνία-πλαίσιο» σε αυτά τα ζητήματα, θα εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο, για το οποίο θα ενημερωθούν οι πολίτες, ενώ το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο τον Μάρτιο του 2017.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου