Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής και ότι θα εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι, όπως είπε, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους».
Κατά την επίσκεψη του στη Σικελία ο ηγέτης της Λέγκας αναμένεται να διαπιστώσει από κοντά, όπως τόνισε, τις λεπτομέρειες του όλου φαινομένου ενώ θα δώσει και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ιταλικής κυβέρνησης, με τα μηνύματα να είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.
Στο πρόγραμμά του πρόσθεσε μια εμφάνιση το κέντρο ταυτοποίησης του Ποτσάλο. Το λιμάνι αυτό της νότιας Σικελίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή: εκεί, όπως και στα λιμάνια της ανατολικής Σικελίας, φτάνουν τα ανθρωπιστικά ή στρατιωτικά πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες στη Μεσόγειο.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με πολιτοφυλακές στη Λιβύη επέτρεψε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων κατά περισσότερο από 75% από το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο από τις αρχές του έτους οι ιταλικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 13.500 αφίξεις.
Η τελευταία έγινε την Παρασκευή το βράδυ λίγες ώρες προτού ορκιστεί ο Σαλβίνι: 158 άνθρωποι, μεταξύ τους εννέα παιδιά, έφτασαν στο Ποτσάλο αφού διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης από ένα πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης σε συνεργασία με το ιταλικό λιμενικό.
Όμως πια «ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας», προειδοποίησε Σαλβίνι χθες το βράδυ.
Από την μία ο Σαλβίνι λέει ότι θέλει να ανοίξει διάλογο με την Καθολική Εκκλησία, ώστε να βρεθούν κάποιες κοινά αποδεκτές λύσεις. Από την άλλη, όμως, υπογραμμίζει συνεχώς με έμφαση: «Οι λαθρομετανάστες πρέπει να αρχίσουν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες. Όχι με υπερβολική βιασύνη, αλλά πρέπει να αρχίσουν να το κάνουν». Και συγχρόνως χαρακτηρίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με τα πλοία τους στην κεντρική Μεσόγειο «αντικαταστάτες των δουλεμπόρων».
«Τα κράτη πρέπει να ξαναρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και πλέον κανένας διαφθορέας- διακινητής δεν θα πρέπει να ελλιμενίζεται στα ιταλικά λιμάνια», πρόσθεσε σε μια ξεκάθαρη επίθεση εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες κατηγορεί τακτικά ότι συνεργάζονται με τα δίκτυα των διακινητών.
Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, έχει επίσης χαρακτηρίσει τις ΜΚΟ «θαλάσσια ταξί», αν και οι απόψεις του είναι πιο ήπιες αναφορικά με τη μετανάστευση σε σχέση με αυτές της Λέγκας.
Για να επιταχυνθούν οι απελάσεις, ο Σαλβίνι σκοπεύει να αυξήσει τα κέντρα κράτησης και να συνάψει περισσότερες συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, πολλές όμως από τις οποίες δεν βιάζονται να δουν τους πολίτες τους να επιστρέφουν.
Προκειμένου να συγκεντρωθούν άμεσα πόροι, ζητεί «ένα καλό ψαλίδι ύψους 5 δισεκ. ευρώ» στα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.
Οσο για το κατά πόσο είναι προεκλογικές οι προειδοποιήσεις, μένει να διαπιστωθεί αν οι τόνοι αυτοί θα πέσουν μετά τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν σε 798 πόλεις στις 10 Ιουνίου ή αν, αντιθέτως, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, δημιουργώντας επικίνδυνη κοινωνική ένταση.
Σίγουρα πάντως τα πρώτα δείγματα γραφής στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πολλοί σχολιαστές άλλωστε τονίζουν ότι η υπογραφή νέων διμερών συμφωνιών επανεισδοχής με χώρες της Αφρικής είναι μια διαδικασία που όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Και ότι σε πολλές περιπτώσεις παράτυπων μεταναστών (συνολικά, σύμφωνα με τον Σαλβίνι, είναι 600.000) είναι δύσκολο να μπορέσει να διαπιστωθεί ποία είναι η χώρα από την οποία προέρχονται. Τουτέστιν, εξαγγελίες αυτού του είδους κινδυνεύουν να μείνουν μόνο ένα πολιτικό προϊόν άμεσης, εσωτερικής κατανάλωσης.
Σημειώνεται ότι το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας είχε ανακοινώσει προϋπολογισμό ύψους 4,2 δισεκ. ευρώ για τους μετανάστες, εκ των οποίων το 18% θα πήγαινε σε θαλάσσιες διασώσεις, το 13% στην υγειονομική φροντίδα των μεταναστών και το 65% στα κέντρα κράτησης των αιτούντων άσυλο, όπου αυτή τη στιγμή ζουν σχεδόν 170.000 άνθρωποι.
Αυτά τα κέντρα είναι κυρίως στο στόχαστρο του Σαλβίνι. Πληρώνονται κατά μέσο όρο 35 ευρώ ημερησίως και κατά άτομο για να προσφέρουν στέγη, τροφή, μαθήματα ιταλικών, νομική και ψυχολογική στήριξη στους μετανάστες. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε αυτά, ενώ γύρω από αυτά έχουν ανθίσει πολλά επαγγέλματα, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ζωή και έσοδα σε πολλές περιοχές της ιταλικής υπαίθρου.
Εκτός Ιταλίας ο Σαλβίνι θα συμμετάσχει την Τρίτη στο Λουξεμβούργο σε μια σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου που αναγκάζει τους μετανάστες να καταθέτουν αίτηση για την παροχή ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φτάνουν. Μια συνθήκη που επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ιταλία, όπου από το 2013 έχουν φτάσει περισσότεροι από 700.000 μετανάστες.
Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]