Επιπλέον, κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι δωροδοκήθηκε με τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρία Odebrecht και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνδέεται με τα καρτέλ κοκαΐνης. Για αυτούς τους λόγους ζητάει να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μαδούρο.
Η κ. Ορτέγα, στην αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε αποκλειστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, αναφέρεται και στην Ελλάδα και επικρίνει τη στάση στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «είναι λάθος» να στηρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο. Συναντήσαμε την κ. Ορτέγα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, τηρώντας κανόνες υψηλής εμπιστευτικότητας, καθώς, όπως υποστηρίζει, «ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει δώσει εντολή σε πληρωμένους εκτελεστές να τη δολοφονήσουν». Για λόγους ασφαλείας, πριν από τη συνέντευξη, η κ. Ορτέγα μάς άλλαξε αρκετές φορές σημείο συνάντησης.
Τι είναι αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή να γίνει για τη Βενεζουέλα;
Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες στη Βενεζουέλα. Να ανοίξει μια οδός για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να αντιμετωπιστεί η πείνα που υπάρχει στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ένα σχέδιο εξόντωσης του πληθυσμού. Αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα είναι ένα νέο είδος γενοκτονίας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα. Αυτή η διεθνής πίεση θα έχει κάποιο αποτέλεσμα;
Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει καμία εκλογική διαδικασία σε εξέλιξη. Αυτό το οποίο διεξάγεται είναι μια απάτη, μια φάρσα, μια εξαπάτηση της κοινωνίας. Αυτό το οποίο συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση ούτε με εκλογική διαδικασία ούτε με διαφάνεια ούτε με Δημοκρατία. Μπορούμε να το ονομάσουμε όπως θέλουμε, αλλά δεν είναι εκλογές. Εγώ καταδικάζω αυτή τη διαδικασία που εξελίσσεται στη Βενεζουέλα.
Πώς χαρακτηρίζετε το καθεστώς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα;
Στη Βενεζουέλα υπάρχει μια τυραννία. Είναι μια τυραννία γιατί αγνοεί όλους τους νόμους, αγνοεί και παραβιάζει το Σύνταγμα. Τι είναι αυτό που κάνει ο Μαδούρο; Να καταδιώκει την αντιπολίτευση. Στη Βενεζουέλα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης γιατί όλοι βρίσκονται υπό διωγμό. Βρίσκονται ή έξω από τη χώρα ή στη φυλακή ή έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Τι περιμένετε λοιπόν από αυτές τις εκλογές;
Σε αυτή την απάτη αναμφισβήτητα θα κερδίσει ο Μαδούρο.
Και μετά από αυτό, τι περιμένετε να συμβεί;
Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην οργάνωση του λαού, σε όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Να ενωθούν και να κάνουν προτάσεις ώστε αρχικά να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια, να αντιμετωπίσουμε την πείνα που περνάει η Βενεζουέλα. Να διώξει αυτούς τους εγκληματίες τυράννους και μετά να ακολουθήσει μια διαδικασία ανοικοδόμησης της Βενεζουέλας.
Ναι, αλλά ποιος μπορεί να είναι ο τρόπος για να συμβεί αυτό, αν, όπως λέτε, μέσω των εκλογών δεν φαίνεται να υπάρχει λύση στην κρίση;
Τη λύση την έχουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι πολίτες με τις ενέργειες που θα κάνουν. Ενέργειες που περνάνε μέσα από τη διαμαρτυρία, την έκφραση, την άρνηση, ακόμη και ενέργειες στους δρόμους.
Τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η διεθνής κοινότητα;
Εμείς, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρίας Odebrecht, έχουμε ζητήσει να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον Μαδούρο. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του Νικολάς Μαδούρο στο σκάνδαλο της Odebrecht;
Απολύτως. Υπάρχουν πέντε μαρτυρίες, υπάρχουν πέντε άνθρωποι που επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο πήρε χρήματα από την Odebrecht. Ο Μαδούρο πρώτα έλαβε 35 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία. Εκείνος έλαβε αυτά τα χρήματα για να ευνοήσει την εταιρία να κλείσει συμφωνίες, να διαγράψει οφειλές και να μην επιβλέψει αν γίνονται τα έργα, πέντε από τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Αυτά συνιστούν αδίκημα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ούγο Τσάβες εκείνος μεσολάβησε για να κλειστούν συμφωνίες με την Odebrecht. Θυμίζω ότι λόγω αυτού του σκανδάλου φυλακίστηκε ο Λούλα Ντα Σίλβα στη Βραζιλία και στην ήπειρό μας έχουμε αρκετούς πρώην προέδρους που υπέστησαν κυρώσεις λόγω του συγκεκριμένου σκανδάλου.
Εσείς έχετε στοιχεία που να συνδέουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και με τα καρτέλ των ναρκωτικών;
Ναι, υπάρχουν αποδείξεις. Υπάρχει μια περίπτωση στην οποία εγώ έχω αναφερθεί. Κάποια στιγμή κατέπεσε ένα μικρό αεροπλάνο στη Βενεζουέλα γεμάτο με φορτίο κοκαΐνης. Εμείς κάναμε έρευνα και εντοπίσαμε παράνομους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης αεροπλάνων. Ολα αυτά τα στοιχεία τα παρέδωσα εγώ στον υπουργό Αμυνας της Βενεζουέλας. Μέχρι που έφυγα από τη Βενεζουέλα, αυτές οι πίστες δεν είχαν καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια «υποχρέωση» απέναντί τους. Για ποιο λόγο ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, Βλαδιμίρ Παδρίνο, δεν κατέστρεψε αυτές τις πίστες; Υπάρχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί στη Βενεζουέλα που συνδέονται με τα καρτέλ ναρκωτικών. Επίσης, υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, που είναι αναμεμιγμένοι με τα ναρκωτικά και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αλλά και ο αντιπρόεδρος έχουν πλήρη γνώση όλων αυτών.
Θα λογοδοτήσει ο Μαδούρο για αυτά τα οποία υποστηρίζετε ότι έχει διαπράξει;
Για αυτό το σκοπό δουλεύω. Αγωνίζομαι για να υπάρξει δικαιοσύνη και αυτός να καταλήξει στη φυλακή. Οχι μόνο εκείνος, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στο στενό κύκλο του. Πρόκειται για εγκληματίες.
«Λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να μη δείχνει αλληλεγγύη στην ανθρωπιστική κρίση»
Στελέχη του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνάει στην Ελλάδα, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Σας προβληματίζει αυτό;
Αναμφισβήτητα πρόκειται για δικές τους πολιτικές αποφάσεις. Αλλά είναι λάθος, γιατί όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη σε μια ανθρωπιστική κρίση, σε όποια χώρα και αν συμβαίνει. Δεν μιλάω μόνο για τη Βενεζουέλα. Για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε. Πολύ περισσότερο οι Ελληνες που ζείτε στην κοιτίδα της Δημοκρατίας. Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν μιλήσει για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ανάμεσα στα οποία είναι η πρόσβαση στο φαγητό και στην Υγεία. Είναι λυπηρό κάποιοι στην Ελλάδα να μην ευαισθητοποιούνται με αυτά που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα.
Εσείς έχετε γνώση για τις σχέσεις που είχε πριν από αρκετά χρόνια το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Μάλιστα, στο Καράκας, το 2013, είχατε γνωρίσει και τον κ. Νίκο Παππά.
Ναι. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά ποιες ήταν οι σχέσεις που διατηρούσαν και εξακολουθούν να διατηρούν αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Ελλάδας.
Από υποστηρικτής κατήγορος
Η Λουίζα Ορτέγα Ντίας αναγκάστηκε να «αποδράσει» από τη Βενεζουέλα για να γλιτώσει από τις διώξεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος, με παράνομο τρόπο, την έπαυσε από τα καθήκοντά της και διέταξε να τη συλλάβουν επειδή τόλμησε να εναντιωθεί και να καταγγείλει με σφοδρότητα τον αυταρχισμό και τη βία του καθεστώτος. Τον Αύγουστο του 2017, μαζί με το σύζυγό της Ερνάν Φερέρ, βουλευτή του κόμματος του Μαδούρο, βγήκαν κρυφά από τη χώρα και από τότε βρίσκονται στην Κολομβία εξόριστοι. Η κ. Ορτέγα για πολλά χρόνια στήριξε το καθεστώς του Ούγο Τσάβες και του Νικολάς Μαδούρο και κάλυψε την αυταρχική πολιτική τους και τα φαινόμενα διαφθοράς, μέχρι το καλοκαίρι του 2017, οπότε οι δυνάμεις καταστολής δολοφόνησαν δεκάδες διαδηλωτές στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μέσα σε κλίμα φόβου και απογοήτευσης εκατομμύρια πολίτες στη Βενεζουέλα καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες. Στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Νικολάς Μαδούρο δεν συμμετέχουν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν δημιουργήσει το συνασπισμό MUD. Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους πολίτες να απέχουν και να μην ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές «νοθείας».
Ωστόσο, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Χένρι Φαλκόν, καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς, όπως υποστηρίζει, «η αποχή ευνοεί τον Μαδούρο». Ο 56χρονος πολιτικός, πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας Λάρα, υπήρξε στέλεχος του κόμματος του Ούγο Τσάβες μέχρι το 2008. «Ο Μαδούρο πρόδωσε τον τσαβισμό», υποστηρίζει σήμερα. Το δίλημμα της συμμετοχής στις εκλογές ή της αποχής έχει διχάσει τους πολίτες της Βενεζουέλας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Ο Νικολάς Μαδούρο, κλείνοντας την προεκλογική του καμπάνια στο Καράκας, εμφανίστηκε βέβαιος για την επανεκλογή του και επανέλαβε ότι οι εκλογές δεν θα αναβληθούν, παρά τις «σκληρές επιθέσεις» που δέχθηκε από ξένες κυβερνήσεις. Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα.
Αποστολή Κολομβία – ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]