Η μείωση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί στη διαπραγμάτευση κατά τη σύνοδο κορυφής του Τραμπ, στα τέλη του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τους Τάιμς (1).
Οι πηγές της εφημερίδας εξήγησαν ότι εάν συναφθεί συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, αυτό θα μειώσει την ανάγκη να παραταθεί η μεγάλη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χερσόνησο. Υπολογίζεται ότι σήμερα στη Νότια Κορέα είναι ανεπτυγμένοι τουλάχιστον 23.500 αμερικανοί στρατιωτικοί.
Πάντως είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της Νότιας Κορέας , διευκρίνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα.
Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Ωστόσο, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας ότι το δημοσίευμα αυτό είναι ψευδές, σύμφωνα με τον Κυανό Οίκο.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους που είναι ανεπτυγμένοι στη νοτιοκορεατική επικράτεια, εκτός εάν η Σεούλ επωμιζόταν μεγαλύτερο μέρος του κόστους της αποστολής.
Ο τότε διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Κιμ τον περασμένο μήνα και ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δεν χαρακτηρίζει την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων ως προαπαιτούμενο για τη σύνοδο με τον Τραμπ.
Η προεδρία της Νότιας Κορέας υποστήριξε την Τετάρτη ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία δεν συνδέεται με την μελλοντική συμφωνία ειρήνης με τη Βόρεια Κορέα και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν ακόμη κι αν αυτή υπογραφεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]