Σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ είπε πως οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Αχρίδα δεν επέφεραν ιδιαίτερη πρόοδο και συνεπώς δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Παρόλα αυτά, εξήγησε ότι κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της χώρας για να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις.
Αναφερόμενος δε στις χθεσινές του δηλώσεις, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ονομασία έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό αλλά και αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, είπε πως οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι χρόνιες και υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται ότι στις 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός της FYROM είχε αναφέρει ότι πιθανή είδηση για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ενδεικτικό ότι «οι διπαραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν αν φθάσουμε σε λύση».
Κοτζιάς: Επιδείξετε σοβαρότητα – Διαπραγμάτευση δεν γίνεται με συνεντεύξεις
«Οι ηγέτες της πΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.
Η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις Ζάεφ, με τις οποίες τάχθηκε κατά της ονομασίας erga omnes και της αλλαγής του συντάγματος, απαιτήσεις της Αθήνας.
#Luxembourg: FM @NikosKotzias at the Foreign Affairs Council #FAC @EUCouncil / Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο pic.twitter.com/9svGHHnSYE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ14/11/2024|23:57ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 16, 2018
Αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών
Σήμερα είχαμε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Κουβεντιάσαμε για την κατάσταση στη Συρία. Από πλευράς μου, υπογράμμισα ότι πέρα από την καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων που πρέπει να είναι ολοκληρωτική, πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως και αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν. Πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε και τον κουρδικό πληθυσμό.
Κατόπιν, συζητήσαμε για ζητήματα που αφορούν στο Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια ήρθαμε στο κύριο θέμα που μας ενδιαφέρει εμάς, τα Δυτικά Βαλκάνια. Εκεί εξήγησα πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μας με την Αλβανία και με την FYROM και επίσης υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της τελευταίας να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Ότι θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μία μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση.
Τέλος, συζητήσαμε για τα ζητήματα της Ρωσίας όπου έδειξα ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα που μας απασχολεί και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που παίρνουμε να εφαρμόζονται. Παραδείγματος χάριν, πολλές χώρες πιέζουν για να ληφθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους. Έδειξα ότι η Ελλάδα είναι μόλις 26η χώρα σε όγκο εμπορίου με τη Ρωσία και μόλις 27η όσον αφορά την ανάπτυξη του εμπορίου. Κατά συνέπεια, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ αναπτύσσει το εμπόριό της με τη Ρωσία πέρα και έξω από το θέμα των κυρώσεων.
Επίσης, πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης καταδικάζοντας, βέβαια, οποιαδήποτε πρακτική σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπογράμμισα, δε, σήμερα ότι ο χημικός πόλεμος στη Συρία σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του Δικαίου του πολέμου, δηλαδή του τελευταίου σημείου που υπάρχουν ακόμα χαρακτηριστικά ανθρώπινων σχέσεων και ότι, επίσης, η Τουρκία με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, διότι καταπάτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]