Η επόμενη μέρα στη Συρία προδιαγράφεται αβέβαιη, παρά την αποφασιστική στάση που επέδειξαν στο πολεμικό πεδίο οι δυτικές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ότι θα ξαναχτυπήσουν «όποτε χρειαστεί» και η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι «η συριακή στρατηγική μας δεν έχει αλλάξει». Η Βρετανία και η Γαλλία, ύστερα από την επίδειξη ισχύος -που στόχευε και στη Ρωσία-, στρέφονται στη διπλωματική οδό. Η επίθεση αύξησε περισσότερο τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.
«Αποστολή εξετελέσθη», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά το σφυροκόπημα συριακών θέσεων με τουλάχιστον 100 πυραύλους. Η δήλωσή του συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις αναλύσεις περισσότερο και από την ίδια την επίθεση. Τα αρνητικά σχόλια επικεντρώθηκαν στη φράση που «έκλεψε» ο πρόεδρος Τραμπ από τον πρώην πρόεδρο Μπους – η δήλωσή του το 2003 μετά την εισβολή στη Βαγδάτη θεωρήθηκε ως η πιο αποτυχημένη της θητείας του. Ο Τραμπ επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στα fake news που τον κυνηγούν, λέγοντας ότι «η επίθεση ήταν τόσο τέλεια», που οι αντίπαλοί του δεν βρήκαν τι άλλο να πουν!
Ο Λευκός Οίκος μιλάει για πλήγματα ακριβείας και το Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του χημικού οπλοστασίου του Μπασάρ Ασαντ. Η συμμαχική πυραυλική επιδρομή, άλλωστε, έγινε σε αντίποινα για την επίθεση με βόμβες χλωρίου στην Ντούμα, ένα θύλακα των ανταρτών ανατολικά της πρωτεύουσας. Η επίθεση, που σύμφωνα με τις ενδείξεις της Δύσης έγινε από τον Ασαντ, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων των 70 αμάχων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε τη συμμαχική πυραυλική επίθεση, ενώ δήλωσε ότι πολλοί πύραυλοι αναχαιτίσθηκαν από τη συριακή αεράμυνα – αυτό διαψεύσθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η Ρωσία πάντως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις απαραίτητες ψήφους για την καταδίκη της επίθεσης και των βομβαρδισμών στη Συρία. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέο σχέδιο απόφασης για τη Συρία, ζητώντας να τεθεί σε ισχύ διεθνής μηχανισμός έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, και απαιτούν από τη Δαμασκό συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού.
Η Ρωσία επιμένει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά στην Ανατολική Γούτα, όπου βρίσκεται ο ανταρτικός θύλακας της Ντούμα. Παρά την έντονη ψυχροπολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, θα διατηρηθούν, όπως φαίνεται, οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο δυνάμεις. Ο Βλαντιμίρ Ερμακόφ, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, βεβαίωσε ότι μετά τις επιδρομές «οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν το στρατηγικό διάλογο».
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Στο πεδίο του συριακού πολέμου, η προχθεσινή πυραυλική επίθεση δεν αλλάζει πολλά. Ο Ασαντ εμφανίστηκε ευχαριστημένος, σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών συριακών συστημάτων και επιδεικνύοντας τη συμμαχία του με τη Ρωσία – συναντήθηκε χθες με ομάδα Ρώσων βουλευτών.
Ο Ασαντ δήλωσε ότι η επίθεση ενίσχυσε την αποφασιστικότητά του εναντίον των ανταρτών. Οπως εκτιμούν Δυτικοί αναλυτές, το καθεστώς της Δαμασκού θα συνεχίσει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ακόμη και χωρίς χημικά, στηριζόμενο στα ρωσικά όπλα, στα τάγματα εφόδου του Αφγανιστάν και τους μαχητές του Ιράν. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Συρία με το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300.
Ετσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», «παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από αυτή την επίθεση, σε μία καυτή περιοχή με πολλαπλές εντάσεις».
Μέσα σε περίπου μία ώρα, εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 100 πύραυλοι. Χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά Β1-Β βομβαρδιστικά, γαλλικά Rafale και βρετανικά Tornado GR4, αλλά και φρεγάτες στη Μεσόγειο. Αν και οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι η Συρία αναχαίτισε 71 πυραύλους, η Δύση μιλά για ακριβέστατα πλήγματα.
Οι Αμερικανικοί Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα και από τον Περσικό Κόλπο, αλλά και από το υποβρύχιο USS John Warner, που ήταν στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1 εκτόξευσαν 19 πυραύλους. Πυραύλους εκτόξευσαν η γαλλική φρεγάτα Languedoc από τη Μεσόγειο και τα βρετανικά μαχητικά Tornado και Typhoon.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συμμαχικοί πύραυλοι δεν έπληξαν μόνο εγκαταστάσεις χημικών, αλλά και βάσεις δυο επίλεκτων μονάδων του καθεστώτος: της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και της τέταρτης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τις οποίες διοικεί ο Μαχέρ αλ-Ασαντ, νεότερος αδελφός του δικτάτορα της Συρίας.
Αλίκη Κοτζιά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]