«Πολιτικοί όπως ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρούν για μια ακόμη φορά να παραποιήσουν την πραγματικότητα ισχυριζόμενοι ότι τα πορίσματα του ΟΑΧΟ επικυρώνουν όλες τις θέσεις της Βρετανίας χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
«Πρόκειται για μια ακόμη ακρότητα αυτού του πολιτικού, τις έχουμε συνηθίσει», συνέχισε ο Λαβρόφ.
«Ο ΟΑΧΟ το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τη σύνθεση της χημικής ουσίας» που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, και όχι την προέλευσή της, πρόσθεσε.
Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως οι εργαστηριακές αναλύσεις «επιβεβαιώνουν αυτά που ανακάλυψε το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι» για να δηλητηριαστεί ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του.
Η χημική ουσία ήταν «πολύ καθαρή», διευκρίνισε ο οργανισμός, χωρίς πάντως να αποδώσει ευθύνες στην υπόθεση αυτή, στην οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα, που διακηρύσσει την αθωότητά της.
Βάσει των συμπερασμάτων αυτών ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι δεν μπορεί «να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι χρησιμοποιήθηκε και δεν υπάρχει εναλλακτική εξήγηση για τον υπεύθυνο» αυτής της επίθεσης που σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου στην Αγγλία.
«Μόνο η Ρωσία έχει τα μέσα, το κίνητρο και την πείρα στο ζήτημα», διαβεβαίωσε.
Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως δεν «θα πιστέψει» κανένα πόρισμα στην υπόθεση Σκριπάλ όσο «οι ειδικοί της δεν έχουν πρόσβαση στα δείγματα των αναλύσεων που αναφέρονται στην εμπειρογνωμοσύνη του ΟΑΧΟ».
Τους παρακολουθούσαν επί πέντε χρόνια, υποστηρίζει η Βρετανία
Ο πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, οι οποίοι δηλητηριάστηκαν στις αρχές Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, ήταν και οι δύο υπό παρακολούθηση από τις ρωσικές υπηρεσίες για τουλάχιστον πέντε χρόνια, υποστηρίζει ο Μαρκ Σέντγουιλ, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο Σέντγουιλ αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το Λονδίνο, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU παρακολουθούσε τους Σκριπάλ από το 2013 τουλάχιστον.
Στην επιστολή αυτή, που μεταδόθηκε από το βρετανικό πρακτορείο Press Association, ο Σέντγουιλ σημειώνει ότι “είναι πολύ πιθανόν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να θεωρούν τουλάχιστον ορισμένους από τους αποστάτες τους ως νόμιμους στόχους δολοφονίας”.
Ο Βρετανός αξιωματούχος αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα του στρατιωτικού βρετανικού εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν που έκρινε ότι το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί στο χερούλι της πόρτας του σπιτιού του Σκριπάλ και κάνει λόγο για ένα ρωσικό πρόγραμμα που φέρει ομοιότητες με την υπόθεση αυτή. “Τη δεκαετία του 2000 η Ρωσία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με στόχο να εξετάσει τα μέσα μεταφοράς των χημικών παραγόντων και να εκπαιδεύσει το προσωπικό των ειδικών μονάδων στη χρήση αυτών των όπλων”, υποστηρίζει. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι την τελευταία δεκαετία “η Ρωσία παρήγαγε και αποθήκευσε μικρές ποσότητες του Νόβιτσοκ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος”.
“Εξακολουθούμε επομένως να θεωρούμε ότι μόνο η Ρωσία διαθέτει τα τεχνικά μέσα, την επιχειρησιακή εμπειρία και το κίνητρο” για να εξαπολύσει επίθεση στους Σκριπάλ. “Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση”, καταλήγει ο Σέντγουιλ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]