Η εν λόγω χρηματοδότηση προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού και ήδη έχουν κινητοποιηθεί τα 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης (ένα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δύο από συνεισφορές των κρατών-μελών) στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την έγκριση της δεύτερης δόσης, ύψους επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Από αυτά η Επιτροπή ήδη κινητοποίησε το ένα δισ. του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα πρέπει και πάλι να προέλθουν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Καζακστάν: 38 νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, κάποια κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και η Γερμανία, διαφωνούν με τη χορήγηση περαιτέρω κεφαλαίων στην Τουρκία ή προτείνουν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η Μπερτό σημείωσε ότι οι συζητήσεις στο Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ είναι «σε εξέλιξη» και εξέφρασε την ελπίδα να έχουν «εποικοδομητική κατάληξη το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να συνεχιστεί «απρόσκοπτα» η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
«Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι άπειρος» υπογράμμισε επίσης η Μπερτό, προσθέτοντας ότι είναι προτιμότερο τα χρήματα να δοθούν από τα κράτη-μέλη, καθώς έτσι θα διασφαλιστεί ότι η «διακυβέρνηση» του εν λόγω ταμείου θα παραμένει στις χώρες ενώ θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν χρήματα που έχουν δεσμευτεί για άλλο σκοπό, όπως είναι οι δράσεις στη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]