Στην πραγματικότητα, η αντίδραση της Δύσης στο περιστατικό δείχνει πόσο απρόθυμες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να κλιμακώσουν την ένταση με τη Ρωσία, σχολιάζει ο Λέονιντ Μπερντίντσκι στο άρθρο του, στο οποίο κάνει αναφορά και στην Ελλάδα.
«Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν αλληλεγγύη στη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να πλησιάσει τον αριθμό των 23 Ρώσων διπλωματών που απέλασε η Τερέζα Μέι.
Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Ο μεγαλύτερος αριθμός που αποφάσισαν άλλες χώρες ήταν 4 διπλωμάτες. Σε αυτόν τον αριθμό έφτασαν Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία. Η Ιρλανδία, η Κροατία και οι παραδοσιακά αντι-ρωσικές χώρες Λιθουανία και Εσθονία επίσης μπήκαν στον χορό των απελάσεων. Μαζί τους και η Τσεχία- μία ιδιαίτερη περίπτωση καθώς αξιωματούχος της Μόσχας άφησε να εννοηθεί ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση μπορεί να έχει παραχθεί στην πρώην Τσεχοσλοβακία», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου που ακολούθως συγκρίνει το βαθμό της αντίδρασης διάφορων ευρωπαϊκών χωρών με κριτήριο το βαθμό στελέχωσης των πρεσβειών τους στη Μόσχα και πόσο αυτές θα πλήττονταν σε περίπτωση ανταπάντησης της Ρωσίας.
«Μία ματιά στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, που μοιάζει με φρούριο, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι τέσσερις διπλωμάτες που απελαύνει η Γερμανία δεν συνιστά μεγάλο ποσοστό της ρωσικής αποστολής εκεί. Η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να βοήθησε την Τερέζα Μέι στη Σύνοδο, αλλά η πραγματική της απάντηση στην υπόθεση Σκριπάλ ήταν συγκρατημένη», σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «
Υπάρχουν 10 χώρες της ΕΕ που δεν απέλασαν κανέναν. Δεν υπάρχουν μεγάλες οικονομίες ανάμεσά τους και χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο ή η Κύπρος έχουν μια καλή δικαιολογία. Οι πρεσβείες τους στη Μόσχα δεν έχουν πολλά στελέχη και μια απάντηση της Ρωσίας με το ίδιο νόμισμα θα έπληττε σοβαρά τις αντιπροσωπείες τους. Ωστόσο, χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να δείξουν κάποια αλληλεγγύη. Αποφάσισαν όμως ότι το να υπογράψουν τη σκληρή δήλωση της Συνόδου- με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η Ρωσία για την επίθεση- ήταν το μόνο που ήθελαν να κάνουν», αναφέρεται δστο δημοσίευμα που κρίνει ότι «Βουλγαρία και Ελλάδα, αποφάσισαν να μην κάνουν τίποτα μέχρι να τους παρασχεθούν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία είναι πίσω από τη δηλητηρίαση Σκριπάλ»
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]