«Με την Ευρώπη έχουμε βαθιές ριζωμένες σχέσεις. Υπήρξαν πολλά εμπόδια στην πορεία αυτή αλλά η ένταξη παραμένει στρατηγικός μας στόχος. Κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν και «νάρκες» σε αυτή την πορεία, αλλά εμείς θα τη συνεχίσουμε» συνέχισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η ΕΕ καθυστέρησε να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι μας. Λίγη οικονομική βοήθεια έχει φτάσει στη χώρα μας. Περιμένουμε επίσης τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο θέμα αυτό έχουμε πάρει διαφορετικά μηνύματα από την Ευρώπη. Θέλουμε την πλήρη υποστήριξη των Ευρωπαίων φίλων μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας και πάλι. Ελπίζω το Αφρίν να τους άνοιξε τα μάτια τους.
Θυμίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή) τις «παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ έκαναν και ρητή αναφορά στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς εκφράζοντας την ανησυχία τους για την κράτηση.
Ωστόσο κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ή ηγέτης δεν θέλει σήμερα τη ρήξη στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη γειτονική χώρα, κυρίως λόγω της ανάγκης που έχει η Ευρώπη την Τουρκία στο προσφυγικό.
Με αυτό στο μυαλό τους, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσον (προεδρία της Ε.Ε.), θα συναντηθούν σήμερα στη Βάρνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η δήλωση των 28 Ευρωπαίων ηγετών, που περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρει τα εξής:
● Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
● Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2014 και τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το Κοινοτικό και το Διεθνές Δίκαιο.
● Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
● Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών στο πλαίσιο διαλόγου με τα κράτη-μέλη.
G20: Χρηματοδότηση για το κλίμα, Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα - Παραπαίουν οι εργασίες της COP29
● Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα ζητήματα αυτά.
«Το όλο θέμα θα το συζητήσουμε τη Δευτέρα στη Βάρνα», δήλωσε μετά τη σύνοδο ο κ. Τουσκ, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε και στην καταδίκη της Τουρκίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι η σημερινή συζήτηση με τον Ερντογάν θα είναι δύσκολη, ενώ τόνισε την ανησυχία των Ευρωπαίων για τη συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις επιχειρήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στο Αφρίν, δηλαδή εντός του συριακού εδάφους.
Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι ο όγκος των προβλημάτων στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία αυξάνεται συνεχώς, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων θέλουν μια ειλικρινή συζήτηση και μεγαλύτερη συνεργασία.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία παραχώρηση στην Αγκυρα στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους υπηκόους της, ούτε θα συζητήσουν την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης.
Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι η Αγκυρα δεν πληροί τα κριτήρια για την κατάργηση της βίζας, ούτε τους κανόνες του κράτους δικαίου για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης.
Αντίθετα, θα ανακοινώσουν στην τουρκική πλευρά την πρόθεση της Ε.Ε. να τηρήσει τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης των Σύρων προσφύγων στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να διαθέσουν 3 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019, χρήματα που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και εισφορές των κρατών-μελών.
Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν υπήρξε ούτε μια χώρα να στηρίξει την Τουρκία, ωστόσο καμία, ούτε η Κύπρος και η Ελλάδα, τάχθηκαν υπέρ της ρήξης. Το βέβαιο είναι πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι χειρότερες των τελευταίων 30 ετών, αλλά η συμφωνία για το προσφυγικό δεν επιτρέπει την περαιτέρω επιδείνωσή τους και αυτό το γνωρίζει η Αγκυρα, η οποία το εκμεταλλεύεται συνεχίζοντας την προκλητική συμπεριφορά της.
Το τελεσίγραφο του Ερντογάν και οι τέσσερις τουρκικές απαιτήσεις
Επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν θα εγείρει προκλητικά στη Βάρνα διεκδικήσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων (ειδικότερα στο Οικόπεδο 6, κοντά στην Πάφο), ζητώντας επιπλέον τα… ρέστα από την Ε.Ε. για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις απέναντι στην Αγκυρα.
Με μοχλό πίεσης το προσφυγικό και για λόγους που αφορούν και το εσωτερικό του ακροατήριο, ο Τούρκος πρόεδρος θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ, που θα απαιτεί σχεδόν τελεσιγραφικά την ικανοποίηση τεσσάρων αιτημάτων:
1. Να επανενεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και να ξεπαγώσουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Εδώ οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως ο Γιούνκερ είχε δεσμευθεί για την προώθηση έξι ενταξιακών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.
2. Να λυθεί το θέμα της βίζας για την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.
3. Να προχωρήσει η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
4. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]