Η Σάφτσενκο συνελήφθη στο κτίριο του κοινοβουλίου, μετά την ψηφοφορία κατά την οποία οι βουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την παραπομπή της στην δικαιοσύνη ως ύποπτης για υποκίνηση πραξικοπήματος. Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, η Σάφτσενκο, αφού βγήκε για να συναντήσει τους οικείους της και τους υποστηρικτές της, επέστρεψε στο κτίριο της Βουλής, όπου και συνελήφθη. Η σύλληψη της έγινε λίγα μόλις λεπτά αφότου οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της βουλευτικής της ασυλίας ύστερα από αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Γιούρι Λούτσενκο είπε ότι η Σάφτσενκο θεωρείται ύποπτη για υποκίνηση πραξικοπήματος, το οποίο θα έφερνε εις πέρας μέσω τρομοκρατικών ενεργειών στο κέντρο του Κιέβου. Συγκεκριμένα ο Λούτσενκο είπε ότι οι «συνωμότες» σχεδίαζαν να πλήξουν το κέντρο της πόλης με όλμους που θα τοποθετούσαν στις όχθες του Δνείπερου, να βάλουν ταυτόχρονα κατά της αυτοκινητοπομπής του προέδρου Πέτρ Ποροσένκο με όπλο μεγάλου διαμετρήματος, το οποίο θα έφερναν από την επικράτεια της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ»( ανατολική Ουκρανία-σ.σ), και να ρίξουν χειροβομβίδες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής.
Ο Γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, αφού παρουσίασε το σκεπτικό του και απαρίθμησε τις κατηγορίες, είπε ότι μεταξύ των πρωταρχικών καθηκόντων που θα έχουν οι ανακριτικές αρχές θα είναι η ίδια η Σάφτσενκο να εξετασθεί από ψυχιάτρους καθώς, όπως είπε, το πόρισμα τους «θα άρει όλα τα ζητήματα».
Η ίδια η Σάφτσενκο, που επικρίνει έντονα την πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης, εμφανίζεται να μην απορρίπτει τις κατηγορίες, ισχυρίζεται όμως ότι διάφοροι πράκτορες την ενθάρρυναν να ανατρέψει την κυβέρνηση
Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έπληξε μυστική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Στην ομιλία της είπε ότι στην Ουκρανία πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να δοθεί στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να πραγματοποιούν δημοψηφίσματα και να ανακαλούν βουλευτές. «Για την Ουκρανία –είπε η Σάφτσενο -πράγματι μπορεί να υπάρξει έξοδος χωρίς τρομοκρατικές πράξεις, χωρίς δύσκολες στιγμές, που θα μπορούσαν να την καταστρέψουν» και υπογράμμισε πως «υπάρχει μια απλή και νόμιμη μέθοδος, που είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος».
Η Σάφτσενκο αρνήθηκε να παραιτηθεί οικειοθελώς από την βουλευτική της ιδιότητα και να επιστρέψει το παράσημο του ήρωα της Ουκρανίας.
Ο ανακριτής, επιδίδοντας το ένταλμα σύλληψης, της πρότεινε να τον ακολουθήσει στην διεύθυνση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών τη Ουκρανίας Ζόριαν Σκιριάκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NewsOne, δήλωσε ότι η Σάφτσενο «έχει αναμφισβήτητα το δικαίωμα να έχει δικηγόρο, να κάνει έφεση, όλα πρέπει να γίνουν αυστηρά σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία».
Η Σάφτσενκο είχε συλληφθεί το 2014 από τους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία με την κατηγορία ότι ευθύνεται για τον θάνατο ρώσων δημοσιογράφων. Παραπέμφθηκε στην ρωσική δικαιοσύνη. Η Σάφτσενκο ισχυρίσθηκε τότε ότι οι κατηγορίες που της απέδωσαν, ήταν κατασκευασμένες. Με την στάση της στο δικαστήριο είχε γίνει τότε σύμβολο της αντίστασης εναντίον της Ρωσίας για πολλούς Ουκρανούς. Επέστρεψε στην Ουκρανία το 2016 έπειτα από ανταλλαγή με ρώσους αιχμαλώτους, αλλά πολύ σύντομα άρχισε να γίνεται ένας αντιπολιτευόμενος και απρόβλεπτος επικριτής της ουκρανικής κυβέρνησης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]