Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία είναι η υποψήφια χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε., ωστόσο η βοήθεια, που αποσκοπούσε να συμβάλει στην ευθυγράμμιση της χώρας με τους κανόνες της Ε.Ε., έχει αποφέρει περιορισμένα αποτελέσματα. Η χρηματοδότηση δεν ανταποκρίθηκε δεόντως σε ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες στους τομείς του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης, στους οποίους παρουσιάζεται καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, αναφέρουν οι ελεγκτές.
Το ΕΕΣ κάνει σειρά συστάσεων προς την Κομισιόν, η οποία καλείται να στρέψει τους πόρους της Ε.Ε. σε τομείς όπου οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν αλλά είναι απαραίτητες για την αξιόπιστη πρόοδο προς την ένταξη στην Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και του οργανωμένου εγκλήματος, την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων και την ενίσχυση του εξωτερικού ελέγχου και της κοινωνίας των πολιτών. Μάλιστα, ζητείται να συνδεθεί η χρηματοδότηση με την πρόοδο στους παραπάνω τομείς.
Με αφορμή την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσφυγικό, ο Ελληνας επίτροπος μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.
Ειδικότερα, για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα, καθώς οι παράτυπες και επικίνδυνες αφίξεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν μείωση κατά 97% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την επιχειρησιακή εφαρμογή της. Χθες η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης της βοήθειας των 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στη γειτονική χώρα.
Ο κ. Αβραμόπουλος κάνοντας αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε έκκληση να αποφεύγονται οι κλιμακώσεις, ενώ επισήμανε ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της Τουρκίας επειδή κατά λάθος βρέθηκαν στο τουρκικό έδαφος. Τέτοια ζητήματα, όπως είπε, υπό φυσιολογικές συνθήκες επιλύονται με μια απλή επικοινωνία, ωστόσο αυτό δεν έγινε επειδή τον τελευταίο καιρό υπάρχει επιβάρυνση του κλίματος. Σύμφωνα με τον επίτροπο, η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που θα έστελνε το μήνυμα της αποκλιμάκωσης.
Βρυξέλλες, ανταπόκριση
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]