«Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, ενώ έκανε λόγο και για «μεγάλα προβλήματα σχετικά με την Κύπρο».
Τόνισε δε ότι στην Τουρκία υπάρχει επιδείνωση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυτό δεν βλέπει αυτή τη στιγμή «καμία βάση προκειμένου π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση» με την ΕΕ.
«Έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και τον μεταβατικό πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, ενόψει της υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα με την Ελλάδα, τόνισε πως γίνονται συζητήσεις.
«Ο τούρκος πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα. Αυτό για πολύ καιρό δεν συνέβαινε. Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε. «Αλλά έχουμε μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή και σχετικά με την Κύπρο. Εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό πρόβλημα. Μέχρι σήμερα δεν την έχουμε και εκεί βεβαίως παίζει η Τουρκία έναν πολύ μεγάλο ρόλο».
Θρίλερ στο Καζακστάν: Αναφορές ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη μπορεί να χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές της προγραμματικής συμφωνίας σχετικά με την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι υπήρξε αναλυτική συζήτηση, καθώς «η Τουρκία είναι γείτονας της ΕΕ και διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και διότι από τη δική μας σκοπιά υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».
Έχουμε μιλήσει κατ΄ επανάληψη με τους Τούρκους αξιωματούχους για αυτό το θέμα, σημείωσε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση.
«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή καμία βάση ώστε π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση», επισήμανε και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας μια συνάντηση μεταξύ των θεσμών της Ευρώπης -του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Συμβουλίου- και του Τούρκου Προέδρου, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και για καλές σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «όπου και η Τουρκία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο».
Και εδώ, προσέθεσε, «ισχύει αυτό το οποίο ισχύει πάντα: πρέπει να επιδιώκουμε τη συζήτηση, δεν πρέπει να κρύβουμε τις διαφορές απόψεων, αλλά η δυνατότητα συνομιλίας πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει, διότι εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον».
Η Τουρκία, συνέχισε η καγκελάριος, «συνεισέφερε καταπληκτικά» σε ό,τι αφορά τους πολλούς πρόσφυγες από τον εμφύλιο στην Συρία. «Υποδέχτηκε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και από την άλλη πλευρά θέλουμε και εμείς να τηρήσουμε τη συμφωνία μας με την Τουρκία για την δεύτερη δόση σε ό,τι αφορά τα τρία δισεκατομμύρια για την στήριξη της δουλειάς με τους πρόσφυγες. Παραταύτα έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», κατέληξε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]