Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, απείλησε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη Ρωσία με «σκληρές κυρώσεις» (υποβάθμιση, μεταξύ άλλων, της πολιτικής βρετανικής αντιπροσωπίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Ρωσίας και συντονισμένη αντίδραση του ΝΑΤΟ) αν αποδειχθεί ότι υπάρχει δάκτυλος της Μόσχας πίσω από την ξαφνική βαριά ασθένεια από «άγνωστη» μέχρι στιγμής ουσία του 66χρονου Ρώσου διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ (ο οποίος είχε λάβει επίσημα άσυλο στη Βρετανία το 2010) και της 33χρονης κόρης του Γιούλια που είχε πάει από τη Ρωσία για να τον επισκεφθεί.
Τα τελευταία χρόνια πέθαναν μυστηριωδώς η σύζυγος, ο μεγαλύτερος αδελφός και ο γιος του πρώην συνταγματάρχη της GRU, που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση στη Ρωσία το 2006 επειδή δύο χρόνια νωρίτερα είχε καταδώσει δεκάδες συμπατριώτες του στη βρετανική ΜΙ6. Τελικά ο τότε πρόεδρος Μεντβέντεβ του απένειμε χάρη και οι Ρώσοι τον αντάλλαξαν στη Βιέννη με 10 δικούς τους κατασκόπους που είχε συλλάβει το FBI (ανάμεσά τους η πανέμορφη «Αμερικανο»-ρωσίδα Αννα Τσάπμαν).
Πατέρας και κόρη Σκριπάλ βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι εμπορικού κέντρου στο Σόλσμπερι, 140 χιλιόμετρα από το Λονδίνο. Λίγο νωρίτερα είχαν θεαθεί να περπατάνε στα καταστήματα χωρίς πρόβλημα, ενώ οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραψαν κάτι ύποπτο. Μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική τοπικού νοσοκομείου και η ζωή τους κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Το δράμα των Σκριπάλ θυμίζει εκπληκτικά τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ενός σφοδρού επικριτή του Πούτιν, που ζήτησε άσυλο στη Βρετανία το 2000. Εξι χρόνια αργότερα ο 43χρονος Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε και τελικά πέθανε στο Λονδίνο από το ραδιενεργό ισότοπο Πολώνιο-210, που κάποιοι είχαν ρίξει στο τσάι του. Οι Βρετανοί γιατροί αναζητούσαν επί εβδομάδες την αιτία της ασθένειάς του, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να επιμένει πως δεν είχε ανάμιξη.
Τα ίδια ισχυρίζονται τώρα το Κρεμλίνο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, που κάλεσε τους Βρετανούς «να μη δαιμονοποιούν» αβασάνιστα τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν χαρακτήρισε «τραγικό γεγονός» την ασθένεια του Σεργκέι και της Γιούλια Σκρίπαλ προσφέροντας κάθε συνδρομή που θα ζητηθεί. «Δυστυχώς, τα βρετανικά ΜΜΕ δεν άργησαν να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία», είπε ο Ντμίτρι Πέσκοφ. «Αγρια» χαρακτήρισε από την πλευρά της τα σχόλια του Τζόνσον η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας με υπουργούς και επικεφαλής υπηρεσιών, ενώ η υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας, μολονότι δεν χαρακτηρίστηκε τυπικά ως «τρομοκρατική ενέργεια».
«Τονίζω σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου πως οποιαδήποτε απόπειρα αφαίρεσης της ζωής αθώων ανθρώπων στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα περάσει ατιμώρητη και χωρίς κυρώσεις. Το περιστατικό θυμίζει την υπόθεση Λιτβινένκο. Αν αποδειχθεί ευθύνη της Ρωσίας, δύσκολα θα φανταστεί κανείς ότι η εκπροσώπησή μας στο
Παγκόσμιο Κύπελλο θα προχωρήσει με ομαλό τρόπο», είπε στη Βουλή ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρίνισε ότι η εθνική Αγγλίας θα αγωνιστεί κανονικά, αλλά δεν θα πάνε στη Μόσχα υπουργοί και ποδοσφαιρικοί παράγοντες. Ο Τζόνσον χαρακτήρισε ακόμη τη Ρωσία «κακόβουλη και ταραχοποιό» δύναμη σε διεθνές επίπεδο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]