«Θα είμαι απλό μέλος του κόμματος, θα δώσω τη συμβολή μου για κινητοποίηση σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πρέπει να κάνουν όλοι». Παραδίδουμε τα κλειδιά του σπιτιού της χώρας, το οποίο, σήμερα, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όταν τα παραλάβαμε», πρόσθεσε ο Ρέντσι.
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «το κόμμα του δεν θα δεχθεί ποτέ την κουλτούρα του μίσους και των ψευδών ειδήσεων» και ζήτησε από το κόμμα του τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.
Σε ότι αφορά την εκλογική ήττα, τόνισε ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν το 2017, για να υπάρξει μια θετική επιρροή από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά παραδέχθηκε ότι το κόμμα του «δεν κατάφερε να εξηγήσει αποτελεσματικά τι έκανε έως τώρα και, κυρίως, τι ήθελε να κάνει στο μέλλον για την Ιταλία».
«Λέμε όχι σε υπόγειες συμφωνίες, όχι σε κλειστούς κύκλους λήψης αποφάσεων μέσα στο κόμμα, και όχι σε κάθε μορφή εξτρεμισμού», είπε με έμφαση ο Ρέντσι, κατά τον οποίο, ο νέος επικεφαλής του κόμματός του θα πρέπει να εκλεγεί, πάντα, με ανοικτή ψηφοφορία μελών και φίλων των «Δημοκρατικών».
Αρνήθηκε, τέλος, κάθε είδος συνεργασίας, τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με το κίνημα Πέντε Αστέρων. «Θα συνεχίσουμε πάντα, με αίσθημα ευθύνης, να λέμε ναι αλλά και όχι, όταν χρειάζεται», ολοκλήρωσε ο Ιταλός προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός.
Ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιοί ζητούν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Οι λαϊκιστές μαζί με τους ευρωσκεπτικιστές ακροδεξιούς είναι οι μεγάλοι νικητές στην Ιταλία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες. Παίρνουν συνολικά πάνω από 50% και μοιράζουν την Ιταλία στα δύο. Κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε το απαιτούμενο για αυτοδυναμία 40%, ωστόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων όσο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά διεκδικούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καθώς το κεντροαριστερόΔημοκρατικό Κόμμα (PD) εξασφαλίζει μόλις το 18,9% των ψήφων. Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αντίκτυποανάλογο του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.
Πρώτο κόμμα με ποσοστό 32,3 %, αναδεικνύεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υπό τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος αναθεωρεί και δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με όλα τα κόμματα.
Ωστόσο, η κεντροδεξιά συμμαχία του Μπερλουσκόνι μαζί με την Λέγκα του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι και τους νεοφασίστες Fratelli d’ Italia της Τζόρτζια Μελόνι συγκεντρώνει 37%.
Στο συνασπισμό του 81χρονου Μπερλουσκόνι, για πρώτη φορά η αντιμεταναστευτική Λέγκα έρχεται πρώτη με 17,5%, και το κόμμα του, το Φόρτσα Ιτάλια είναι μόλις στο 14%.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Ο ηγέτης της ακροδεξιάς θεωρεί πλέον ότι αυτός πρέπει να ηγηθεί της κυβέρνησης, ενώ και ο 31χρονος Ντι Μάιο δηλώνει ότι έχει δικαίωμα να κυβερνήσει.
Ο Ματέο Σαλβίνι έθεσε ήδη υποψηφιότητα για εντολοδόχος πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι οι Ιταλοί ψηφοφόροι «έχουν κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για να είναι ελεύθεροι από τα κλουβιά και τους δεσμούς που φέρνουν πείνα και ανασφάλεια στην Ευρώπη».
Στην ίδια ομιλία, ο ακροδεξιός ηγέτης επανέλαβε ότι «το ευρώ είναι κακό για την Ιταλία, λάθος νόμισμα και λάθος επιλογή», ενώ υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις να απομακρύνει μετανάστες αλλά και τον «κίνδυνο» του Ισλάμ.
Η μετανάστευση και η λιτότητα, ήταν καθοριστικά για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών με δεδομένο ότι 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι ζουν στο όριο της φτώχειας και η ανεργία ανέρχεται στο 11%.
Ο πολιτικός χάρτης δείχνει τον διχασμό με τον ιταλικό νότο να υπερψηφίζει το Κίνημα των 5 Αστέρων απορρίπτοντας τα συστημικά κόμματα, ενώ σε ένα κομμάτι κεντρικά αλλά και στα βόρεια κυριαρχεί το μπλε της συμμαχίας δεξιάς- άκρας δεξιάς.
«Η Ιταλία είναι αδικαιολόγητη», έγραψε στο πρωτοσέλιδο της η κεντροαριστερή εφημερίδα La Stampa, ενώ η La Repubblica (κέντρο-αριστερά) διατρανώνει ότι η «Ιταλία ανήκει στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στην Λέγκα του Βορρά».
«Χαοτική κυβέρνηση ερασιτεχνών – ο θυμός και η σύγχυση στις κάλπες- Από το κακό στο χειρότερο», τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Libero(κεντροδεξιά) ενώ η λαϊκίστικη Il fatto quotidiano συνοψίζει: «Πρώτο το κίνημα των Πέντε Αστέρων, ο Ρέντσι συνετρίβη, ο Σαλβίνι εκτοπίζει τον Μπερλουσκόνι. Όλα αλλάζουν».
Οι αντιδράσεις:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι «η χώρα έχει κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά».
Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απέδωσε στο μεταναστευτικό το αποτέλεσμα – σοκ των ιταλικών εκλογών: «Η Ιταλία σήμερα χτυπήθηκε από την πίεση που δέχεται εδώ και πολλούς μήνες, στο πλαίσιο πλέον της μεταναστευτικής πίεσης, θα πρέπει να το έχουμε αυτό υπόψιν μας», τόνισε.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα την επιθυμία να σχηματισθεί στην Ιταλία μια «σταθερή κυβέρνηση», σύντομα και όχι εντός εξαμήνου όπως έγινε στο Βερολίνο.
Ανησυχίες για το ιταλικό χρέος των 2,3 τρισεκ. ευρώ, από τα υψηλότερα παγκοσμίως
Οι ανησυχίες για ντόμινο στις ιταλικές τράπεζες που διακρατούν περίπου 345 δισεκ. ευρώ από το χρέος οδήγησαν σε απώλειες 7% τις μετοχές της Banco BPM, τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Απώλειες 5% σημείωσαν νωρίτερα οι μετοχές της UBI Banca και BPER Banca, της πέμπτης και έκτης μεγαλύτερης τράπεζας αντίστοιχα, με τις μεγαλύτερες Intesa Sanpaolo και UniCredit να υποχωρούν περίπου 3%.
«Σενάριο τρόμου για την Ευρώπη και τις αγορές»
«Μέχρι στιγμής μπορούν να βγουν τέσσερα ξεκάθαρα συμπεράσματα» γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung. «Πρώτον, οι Ιταλοί ψήφισαν δύο κόμματα διαμαρτυρίας, τα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά. Ενδεχόμενη συγκυβέρνηση των δύο αυτών κομμάτων θα ήταν σενάριο τρόμου για την Ευρώπη και τις αγορές. Τα κοινά που έχουν τα δύο κόμματα είναι η τάση προς την εθνική περιχαράκωση, η εγγύτητα προς τη Ρωσία του Πούτιν και η ολοένα και οξύτερη αντιμεταναστευτική ρητορική.
«Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών αποδεικνύει ότι η δυσπιστία έναντι της ΕΕ είναι έντονη, ενώ αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η βαριά ήττα των σοσιαλδημοκρατών παντού στην Ευρώπη, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές», αναφέεται μεταξύ άλλων στη γαλλική Le Monde.
Σύμφωνα με τους Financial Times, «τα κόμματα κατά του κατεστημένουαποκόμισαν μεγάλα κέρδη στις εκλογές, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ιταλία είχε τρεις κεντροαριστερούς πρωθυπουργούς που ήταν σε θέση να οδηγήσουν τη χώρα έξω από την οικονομική κρίση και την επακόλουθη βαθιά ύφεση».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]