Νέα κλιμάκωση των επιθέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και συμμάχων τους στην Ανατολική Γούτα, στοίχισε τη ζωή – σύμφωνα με νεότερο απολογισμό – σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 325 μέσα σε 24 ώρες, γνωστοποίησε σήμερα Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το χρονικό των βομβαρδισμών
Τον Μάρτιο του 2011 ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένα μέρος των αντιφρονούντων πέρασε στον ένοπλο αγώνα με τη δημιουργία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).
Τον Ιούλιο του 2012 ο ΕΣΣ εξαπέλυσε από τη Γούτα τη μάχη της Δαμασκού. Αυτός ο πρώην «πράσινος πνεύμονας», όπου οι κάτοικοι της Δαμασκού πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για πικ-νικ, είναι έκτοτε στόχος τακτικών εναέριων βομβαρδισμών και πυρών από το πυροβολικό που πλήττουν αγορές, σχολεία και νοσοκομεία προκαλώντας πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.
Η συριακή κυβέρνηση, που διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της Δαμασκού, πολιορκεί την ανατολική Γούτα από το 2013.
Από το καλοκαίρι του 2017 η περιοχή είναι μία από «τις ζώνες αποκλιμάκωσης» που δημιουργήθηκαν έπειτα από συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, βασικών συμμάχων του Άσαντ, και της Τουρκίας που στηρίζει τους αντάρτες. Οι ζώνες αυτές έχουν βασικό στόχο τον περιορισμό των συγκρούσεων.
Όμως ο βομβαρδισμός της ανατολικής Γούτα είναι σχεδόν καθημερινός. Σε αντίποινα οι αντάρτες εκτοξεύουν τακτικά όλμους εναντίον της Δαμασκού.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 ο συριακός στρατός εξαπέλυσε εναέρια επίθεση ασύγκριτης σφοδρότητας εναντίον της Γούτα, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 250 αμάχων και τραυματίζοντας εκατοντάδες ακόμη σε διάστημα πέντε ημερών. Τις τελευταίες ημέρες ο στρατός έχει στείλει ενισχύσεις γύρω από τη Γούτα. «Η (χερσαία) επιχείρηση περιμένει απλώς το πράσινο φως», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υποσιτισμός
Στο παρελθόν η Γούτα ήταν μια γεωργική περιοχή που παρήγαγε φρούτα και λαχανικά. Πλέον εκεί εκτυλίσσεται μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η πολιορκία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων, ενώ έντονες είναι οι ελλείψεις.
Τον Νοέμβριο του 2016 ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ είχε καταγγείλει τη χρήση της «απάνθρωπης τακτικής» της πολιορκίας, «κυρίως από τη συριακή κυβέρνηση», η οποία με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να πείσει τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα και τους αμάχους είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν.
Το 2017 ο ΟΗΕ καταδίκασε «την εσκεμμένη στέρηση τροφής από τους άμαχους» ως τακτική πολέμου μετά τη δημοσιοποίηση «σοκαριστικών» εικόνων από σκελετωμένα παιδιά στην ανατολική Γούτα.
Η Unicef καταγγέλλει τη χειρότερη κρίση υποσιτισμού στη Συρία μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα, με το 11,9% των παιδιών κάτω των 5 ετών να υποφέρουν τον Φεβρουάριο από οξύ υποσιτισμό έναντι 2,1% τον Ιανουάριο.
Σχεδόν 400.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν πολιορκημένοι, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Οι μισοί εξ αυτών είναι παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef.
Χημικές επιθέσεις
Τις τελευταίες εβδομάδες η συριακή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε χημικές επιθέσεις εναντίον της ανατολικής Γούτα.
Στις 22 Ιανουαρίου 2018 το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για 21 περιστατικά ασφυξίας στην πόλη Ντούμα, με τους κατοίκους και τις ιατρικές πηγές να κάνουν λόγο για επίθεση με αέριο χλωρίου. Στις 13 Ιανουαρίου παρόμοια επίθεση καταγράφηκε στην περιφέρεια της Ντούμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία αναφέρθηκε σε «επτά περιπτώσεις ασφυξίας».
Στις 5 Φεβρουαρίου η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι «υπάρχουν ολοφάνερες αποδείξεις» για τη χρήση χλωρίου από τον συριακό στρατό.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]