Αυτό σημαίνει ότι ένας στους πέντε τουρίστες του πλανήτη είναι Κινέζος και -το σημαντικότερο- το πορτοφόλι του είναι το καλύτερο… λιπαντικό της παγκόσμιας οικονομίας. Eχει αποδειχθεί ότι οι Κινέζοι τουρίστες ξοδεύουν διπλάσια από τους Αμερικανούς, συγκεκριμένα άφησαν 261 δισ. δολάρια στις χώρες που επισκέφθηκαν το 2016, έναντι «μόλις» 123 δισ. δολ. των «γιάνκηδων».
Κατόπιν τούτου αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι Ευρωπαίοι βλέπουν τους Κινέζους τουρίστες ως σωτήρες από την οικονομική κρίση και τους στρώνουν… κόκκινα χαλιά. Το 2018 έχει ανακηρυχθεί «έτος τουρισμού Ε.Ε.-Κίνας», με τους Ευρωπαίους να ευελπιστούν ότι θα γίνει αφετηρία για ακόμη περισσότερες αφίξεις από τη χώρα του Κομφούκιου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Επιτροπής (European Travel Commission/ ETC), ενός μη κερδοσκοπικού τουριστικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1948 για την τουριστική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών και δεν έχει καμία σχέση με τα θεσμικά όργανα των Βρυξελών, μέσα στο 2017 επισκέφθηκαν την Ευρώπη (όχι μόνο τις χώρες της Ε.Ε.) 12,4 εκατ. Κινέζοι τουρίστες, κατά κανόνα σε οργανωμένα γκρουπ. Η Κινεζική Ακαδημία Τουρισμού (Chinese Tourism Academy/CTA) που υπάγεται στον «κινεζικό ΕΟΤ» και συνεργάζεται με την ETC στο φετινό έτος ευρωκινεζικού τουρισμού, εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα προσεγγίσει τα 21 εκατομμύρια ως το 2022. Δηλαδή προσδοκώμενη αύξηση 70%!
«Πριν από λίγα χρόνια οι Κινέζοι έρχονταν στην Ευρώπη μόνο για ψώνια. Τώρα όλο και περισσότεροι θέλουν να γνωρίσουν την κουλτούρα κάθε χώρας και την ύπαιθρο», τόνισε ο πρόεδρος της CTA, Ντάι Μπιν, στα εγκαίνια του ευρωκινεζικού τουριστικού έτους στη Βενετία.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της ETC, Εδουάρδο Σανταντέρ, συμπλήρωσε ότι αυτό που ελκύει τους Κινέζους τουρίστες περισσότερο στην Ευρώπη είναι η κουζίνα, η μουσική, η θάλασσα και ο… καθαρός αέρας. «Με τη ρύπανση που υπάρχει στο Πεκίνο και άλλες κινεζικές πόλεις, πολλοί εκπλήσσονται που μπορούν να αναπνέουν χωρίς να βήχουν και χωρίς να φοράνε μάσκα», τόνισε με πάσα σοβαρότητα ο Ισπανός αξιωματούχος.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το CNN συμβούλεψε τους Αμερικανούς να αποφύγουν για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους κάποιους κορεσμένους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, όπως η… Βενετία, η Βαρκελώνη και η Σαντορίνη. Οι Κινέζοι αποκλείεται να επηρεαστούν καθώς έχουν δικούς τους κανόνες.
Αυτή την εποχή ο «ξαφνικός έρωτας» των Κινέζων με την Ευρώπη βρίσκεται στο απόλυτο φόρτε του, όπως φανερώνει η διασπορά τους σε όλη την ήπειρο (συνήθως επισκέπτονται πολλές χώρες, σπάνια μόνο μία). Μπορεί βάσει των στοιχείων της ETC το 61% των Κινέζων επίδοξων τουριστών να ονειρεύεται ένα ταξίδι στη Γαλλία, το 37% στη Γερμανία και το 28% στην Ιταλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σνομπάρουν την Ανατολική Ευρώπη. Το 2016 οι αφίξεις Κινέζων στη Σερβία αυξήθηκαν κατά 173% και στο Μαυροβούνιο κατά 90%. Οπωσδήποτε έπαιξαν ρόλο σε αυτή τη στροφή τα προβλήματα ασφαλείας και οι τρομοκρατικές απειλές που αντιμετωπίζουν το Παρίσι, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη. Ωστόσο οι αρμόδιοι του ευρωπαϊκού τουρισμού είναι της γνώμης πως οι Κινέζοι «ξεχνάνε αυτά τα προβλήματα ευκολότερα από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους».
«Οι Κινέζοι μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι με το τίποτα», υποστηρίζει ο Ιάκοπο Σερτόλι, επικεφαλής της ιταλικής τουριστικής οργάνωσης Welcome Chinese. «Αρκεί να τους προσφέρεις ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δεν συνηθίζουν το παγωμένο». Αλλες λεπτομέρειες που τους κάνουν τη ζωή πιο ευχάριστη είναι τα δορυφορικά κινεζικά κανάλια κι ένα καλό wi-fi στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Αν μάλιστα διαπιστώσουν ότι μπορούν να πληρώσουν με UnionPay (το μόνο εκδότη πιστωτικών καρτών στην Κίνα), WeChatPay ή AliPay, γίνονται χαλί να τους πατήσεις.
Ο επικεφαλής της CTA δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ευκολότερη έκδοση βίζας σε Κινέζους τουρίστες. Παράλληλα, υποσχέθηκε πως η Κίνα θα διευκολύνει από την πλευρά της τα ταξίδια Ευρωπαίων στο έδαφός της, καθιστώντας πιο ευέλικτη την εξαήμερη παραμονή τουριστών στο Πεκίνο και τη Σαγκάη χωρίς βίζα.
«Αγκάθι» η έλλειψη καλών τρόπων
Αν το μεγαλύτερο προσόν του Κινέζου τουρίστα είναι η γαλαντομία του, το βασικό μειονέκτημα είναι η σχετική έλλειψη καλών τρόπων, όπως τους αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι. «Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και είμαστε πρόθυμοι να το λύσουμε. Ηδη πολλά τουριστικά πρακτορεία κάνουν μαθήματα στους πελάτες τους πριν τους μεταφέρουν στην Ευρώπη», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο επικεφαλής της Κινεζικής Ακαδημίας Τουρισμού, Ντάι Μπιν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]