Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την «ενότητα» του Ορθόδοξου κόσμου και την «υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών της πανανθρώπινης ηθικής» εξέφρασε από το βήμα της 23ης γενικής συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) ο πρόεδρος της κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, βάλλοντας επίσης κατά της τρομοκρατίας και καλώντας τα κοινοβούλια, αλλά και τις «παραδοσιακές ομολογίες» να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
«Γνωρίζετε, ότι η εκκλησία στη Ρωσία είναι χωρισμένη από το κράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας. Ωστόσο, ως πρόεδρος της κρατικής Δούμα είμαι έτοιμος να σας διαβεβαιώσω, ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου και πάντοτε θα υπερασπίζεται τις παραδοσιακές αξίες της πανανθρώπινης ηθικής, τις αξίες της δημιουργίας, του σεβασμού για το συνάνθρωπο μας , που είναι ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο πολιτισμό μας» είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα.
Ο κ. Ναρίσκιν αναφέρθηκε στους διωγμούς των χριστιανών κυρίως στη Μ. Ανατολή, στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και στην Αφρική και τόνισε ότι «εμείς οι εκπρόσωποι των νομοθετικών σωμάτων των χωρών μας είμαστε υποχρεωμένοι να τους προστατέψουμε, με όλα τα μέσα διαθέτουμε και να φέρνουμε αυτά τα προβλήματα με επιμονή στην ημερήσια διάταξη», προσθέτοντας ότι «καταστρέφεται η κρατική οντότητα ολόκληρων λαών και προκαλείται το χάος και η ανομία».
«Από κοινού, πρέπει να αντιταχθούμε στους τρομοκράτες στους βαρβάρους της τρίτης χιλιετίες οι οποίοι καταστρέφουν τους ανθρώπους και τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού» τόνισε ο κ. Ναρίσκιν, υπογραμμίζοντας ότι «οι τρομοκράτες σπέρνουν το μίσος και τη διχόνοια σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η νεολαία είναι καταδικασμένοι στην αμάθεια και στην έλλειψη παιδείας» και κάλεσε τα κοινοβούλια να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους, ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις, για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, αλλά και «οι εκπρόσωποι των παραδοσιακών ομολογιών να ενωθούν, ενώπιον των κοινών προκλήσεων και απειλών».
«Να συμπράξουν όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, παρά τις υπάρχουσες διαφορές, οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν» είπε ο κ. Ναρίσκιν, φέρνοντας, ως θετικό παράδειγμα, τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο, πριν λίγους μήνες στην Αβάνα.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα έκανε επίσης λόγο για μη «κατανοητές» παρεμβάσεις Ουκρανών πολιτικών στην τοπική εκκλησία της χώρας.
«Δεν αμφιβάλλω, ότι όλοι μας επιθυμούμε την ειρήνη και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην αδελφική Ουκρανία. Ο ουκρανικός λαός θα είναι αδελφικός μας λαός , καθώς είμαστε αδέλφια στην πίστη. Οι Ουκρανοί πολιτικοί, δυστυχώς, προσπαθούν να αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας” είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα και πρόσθεσε:” Δεν κατανοούμε αυτές τις πράξεις, ούτε ως κοσμικό κράτος, ούτε ως Ορθόδοξοι. Οι πνευματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας αναπτύσσονται στη διάρκεια των αιώνων. Η Ορθοδοξία είναι ένας από τους πιο καθαρούς κρίκους που συνδέει τους λαούς μας».