Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε σε μια γερμανική εφημερίδα πως αναμένει η Βρετανία να παραμείνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη, ο Σέλινγκ σημειώνει επίσης ότι η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και επιλέγοντας να επικεντρωθεί στα ζητήματα-κλειδιά όπως η ενιαία αγορά, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια, αφήνοντας στα κράτη μέλη το καθήκον να διευθετούν άλλα ζητήματα.
«Η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ στο μέλλον», είπε ο Σέλινγκ, σύμφωνα με ένα απόσπασμα (μεταφρασμένο στα αγγλικά) της συνέντευξής του που θα δημοσιευθεί αύριο.
«Σε πέντε χρόνια θα υπάρχουν ακόμη 28 κράτη μέλη», συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις της ψήφου υπέρ του Brexit για τις επιχειρήσεις και της χρηματαγορές έχουν σοκάρει τη Βρετανία.
Ορισμένες τράπεζες και μεγάλες εταιρείες έχουν αφήσει να γίνει σαφές πως θα μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της απρόσκοπτης πρόσβασής τους στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ η στερλίνα σφυροκοπείται στις αγορές συναλλάγματος, εν μέσω των φόβων περί παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας.
«Όταν βλέπεις μονομιάς όλες αυτές (τις εταιρείες) που θέλουν να μετακινηθούν στην ΕΕ», είπε ο Σέλινγκ, «είναι μια κλήση αφύπνισης για τη Βρετανία ώστε να μην αποχωρήσει τελικά».
Στο πλήρες κείμενο της συνέντευξης στα γερμανικά, που έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο της Χάντελσμπλατ, ο Σέλινγκ αναφέρει ακόμη πως η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στην ΕΕ και να μην αρχίσει καν τη διαδικασία αποχώρησής της.
Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για τη σχέση της Βρετανίας με τον ΕΕ, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, τόσο περισσότερη νευρικότητα θα επικρατεί στις αγορές και στους ανθρώπους και άρα τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλείται για την Ευρώπη και για το Λονδίνο.