Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στη EURACTIV την Πέμπτη ότι η πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου ηγέτη στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν τις διμερείς τους σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν το διάλογο και την άμεση επαφή», δήλωσε ο αξιωματούχος αλλά προειδοποίησε:
«Οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους», απάντησε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ερντογάν.
Γάζα: 19 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα
Ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε, επίσης στους, οκτώ Τούρκους στρατιώτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη από ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, ένα επιχείρημα που ο Ερντογάν απέρριψε, λέγοντας ότι από τη στιγμή που αυτές οι υποθέσεις επαφίονται στη δικαιοσύνη, «δεν θα υπήρχε κανένα αποτέλεσμα».
«Η δικαιοσύνη δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι «ανώτερη από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος».
Ο αξιωματούχος της ΕΕ επεσήμανε, επίσης, ότι η επίσκεψη θεωρείται ως «επανεπιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων» που επιτεύχθηκαν στο διάλογο ΕΕ-Τουρκίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήσαμε, στις 29 Νοεμβρίου, ένα διάλογο ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα για τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας: αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για την οικονομία. Απαιτείται μια εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και την προώθησή τους».