«Η ντροπή και το αίσθημα ενοχής πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν: σ’ αυτούς που επιδίδονται σε παρενόχληση και σ’ αυτούς που τους προστατεύουν», διακηρύσσουν 295 τραγουδίστριες σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Aftenposten.
Σε μια χωριστή έκκληση, 706 γυναίκες μουσικοί υπογραμμίζουν ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι το περιβάλλον της μουσικής είναι καλύτερο εδώ, ακόμη και στη ‘χώρα με τους πιο ισότιμους πολίτες στον κόσμο’».
Η Νορβηγία είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα με κριτήριο την ισότητα μεταξύ των πολιτών της, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που λαμβάνει κυρίως υπόψη τις μισθολογικές ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην πολιτική και την οικονομία.
Οι βόρειες χώρες μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με πρώτη την Ισλανδία, τρίτη τη Φινλανδία και πέμπτη τη Σουηδία.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Δίπλα από τα άρθρα, η Aftenposten δημοσιεύει πολλές ανώνυμες μαρτυρίες γυναικών καλλιτεχνών που αφηγούνται βιαιότητες, πιέσεις και ταπεινώσεις σεξουαλικού χαρακτήρα τις οποίες έχουν υποστεί.
«Στο Όσλο, ήμουν θύμα μιας επίθεσης από κάποιον με τον οποίο έβγαινα», εξομολογείται μια μουσικός. «Σκέφτηκα όπως και άλλοι ότι είναι κάτι συνηθισμένο, ότι δεν αξίζει τον κόπο να δώσω συνέχεια».
«Στη διάρκεια (…) της καριέρας μου, δεχόμουν αδιάκοπα σχόλια για την εμφάνισή μου και τη σεξουαλικότητά μου», λέει επίσης μια τραγουδίστρια. «Δέχθηκα αναρίθμητα sms από συναδέλφους που έγραφαν για την εμφάνισή μου και τίποτε για τη δουλειά που έκανα».
Οι αναφορές αυτές γίνονται έπειτα από ένα παρόμοιο διάβημα από περισσότερες από 500 νοβηγίδες ηθοποιούς την περασμένη εβδομάδα. Στη γειτονική Σουηδία, σχεδόν 2.000 μουσικοί έχουν επίσης καταγγείλει σεξουαλικές κακοποιήσεις.
Τα στόματα έχουν ανοίξει σχεδόν παντού στον κόσμο μετά τις αποκαλύψεις με στόχο τον διάσημο αμερικανό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν, που κατηγορείται από μια εκατοστή γυναίκες για παρενόχληση ή σεξουαλικές επιθέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ