Το 2014 το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα (N-VA) που αναδείχθηκε πρώτο στις βελγικές εκλογές δέχθηκε με κρύα καρδιά να βάλει στο ράφι τις επιδιώξεις του για ανεξάρτητη Φλάνδρα, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του κεντρώου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.
Ομως η κρίση της Καταλωνίας και η παρουσία του έκπτωτου πρωθυπουργού της Κάρλες Πουτζδεμόν στις Βρυξέλλες άνοιξε την όρεξη στους Φλαμανδούς εθνικιστές να επαναφέρουν διά της πλαγίας οδού τα διχοτομικά τους σχέδια για το Βέλγιο που όπως και στην Καταλονία έχουν οικονομικό υπόβαθρο.
Ο έμπειρος σχολιαστής του κρατικού φλαμανδικού καναλιού VRT, Ιβαν ντε Φάντερ, διαβλέπει σοβαρό κίνδυνο να ξεσπάσει πολιτική κρίση στη χώρα, καθώς το NVA τσακώνεται ήδη με τους μετριοπαθείς Φλαμανδούς και τα γαλλόφωνα κόμματα της Βαλωνίας για τον Πουτζδεμόν. «Μόνο αν η ισπανική κυβέρνηση απελευθερώσει τους φυλακισμένους Καταλανούς υπουργούς (σ.σ. τον αντιπρόεδρο Οριόλ Τζούνκερας και άλλους επτά) και ο Πουτζδεμόν επιστρέψει στην Ισπανία θα εκτονωθεί η ένταση στη χώρα», τόνισε ο Ντε Φάντερ στο BBC. Ο υπουργός
Μετανάστευσης του N-VA, Τέο Φράνκεν, έθεσε πρώτος ζήτημα παροχής ασύλου στον Καταλανό ηγέτη, με τον οποίο δείπνησε προχθές ο βουλευτής του κόμματος, Λορίν Πάρις, ενώ ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ντέμεσμέκερ, τον καθησύχασε πως θα τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης στο Βέλγιο.
Αρκετοί σχολιαστές λένε πως το N-VA ασκεί «αυτονομισμό δι’ αντιπροσώπου» με το να στηρίζει τους Καταλανούς. Εξάλλου, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Μπαρτ Μάντερς, θεωρεί πως η παράταση της καταλανικής κρίσης υπονομεύει εξ αντικειμένου τον συμβιβασμό πάνω στον οποίο βασίζεται η βελγική κυβέρνηση: να μη διεκδικήσουν οι Φλαμανδοί συνταγματικές αλλαγές, που θα χαλαρώσουν περισσότερο την ομοσπονδιακή δομή του Βελγίου.
Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Πουτζδεμόν και οι τέσσερις υπουργοί του διάλεξαν να πάνε σε μια χώρα όπου ισχύει το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, αντί για την Ελβετία ή τη Βρετανία που οδεύει προς την έξοδο.
Το Βέλγιο είναι μακράν ο πιο φιλόξενος τόπος για τους Καταλανούς αυτονομιστές, όπως υπήρξε και για ένα ζεύγος Βάσκων καταζητουμένων της ΕΤΑ, που εκδόθηκαν μετά κόπων και βασάνων στην Ισπανία πριν από είκοσι χρόνια.
Τόση είναι η επιρροή του N-VA στην κυβέρνηση, ώστε να συμβεί κάτι αδιανόητο μεταξύ δύο χωρών-μελών της ΕΕ.
Η El Mundo αποκάλυψε ότι γενικός εισαγγελέας του Βελγίου ζήτησε από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των ισπανικών φυλακών και το κελί, όπου θα «φιλοξενηθεί» ο Πουτζδεμόν, για να διαπιστωθεί αν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Οι Ισπανοί κατάπιαν την προσβολή στέλνοντας στοιχεία και φωτογραφίες.
Το φάντασμα της Καταλονίας πλανιόταν και πάνω από το χθεσινό τετ α τετ των πρωθυπουργών Μαριάνο Ραχόι και Σαρλ Μισέλ στο Γκέτεμποργκ, μολονότι οι σύμβουλοί τους ισχυρίστηκαν ότι δεν συζήτησαν για τον Πουτζδεμόν.
Στα δικαστήρια από την πίσω πόρτα
Από την πίσω πόρτα του δικαστικού μεγάρου των Βρυξελλών μπήκαν χθες το απόγευμα ο Πουτζδεμόν και οι τέσσερις υπουργοί του για να αποφύγουν τις κάμερες. Ηταν η πρώτη τους ακρόαση-απολογία απέναντι στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η ισπανική κυβέρνηση, με την υπερασπιστική τους γραμμή να στέκεται στο ότι είναι «πολιτικοί φυγάδες». Ακόμη κι αν oι Καταλανοί «στασιαστές» αποφασιστεί να εκδοθούν (σε 8-15 μέρες) δικαιούνται να ασκήσουν έφεση και αργότερα αναίρεση, παρατείνοντας τη διαδικασία για 60 – 90 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως ο Πουτζδεμόν θα συμμετάσχει από την ασφαλή εξορία του Βελγίου στις πρόωρες εκλογές της Καταλονίας στις 21 Δεκεμβρίου!
Η Εl Mundo αναφέρει πως η δίκη του θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια αν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο να αρνηθεί το Βέλγιο να τον εκδώσει στην Ισπανία, γεγονός που θα οδηγήσει σε διπλωματική κρίση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου