Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ.
Οι περισσότερες μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν οριακή διαφορά για το Bremain, όμως τα πρώτα αποτελέσματα στην Βρετανία δείχνουν ένα ντέρμπι με το Brexit να αντιστέκεται και να φαίνεται ικανό να κάνει την ανατροπή. Σε κάθε περίπτωση το πρωί της Παρασκευής αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.
Οι κάλπες, που είχαν ανοίξει στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος), έκλεισαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και, πλέον, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από τα 382 εκλογικά κέντρα ανά τη βρετανική επικράτεια, για να μάθουν τι αποφάσισαν 46,5 εκατ. ψηφοφόροι στο νησί.
Το 51,1% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 48,9% υπέρ της παραμονής σε αυτήν, με τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί στις 150 από τις συνολικά 382 εκλογικές περιφέρειες συν κάποια μερικά αποτελέσματα από τη Βόρεια Ιρλανδία που μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Υψηλά ποσοστά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έδωσαν οι ψηφοφόροι στις περιφέρειες του Φόιλ, στη Βόρεια Ιρλανδία και του Λιούσαμ, στο Λονδίνο.
Στα νησιά Σίλι, 803 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής και 621 υπέρ της αποχώρησης.
Υπέρ της αποχώρησης ψήφισαν οι περιφέρειες του Σουίντον (61.745 ψήφοι υπέρ του Brexit, 51.220 υπέρ της Παραμονής), του Μπρόξμπορν, του Νορθ Γουόρικσιρ και του Χάρτλιπουλ.
Μετά το Γιβραλτάρ, υπέρ της παραμονής τάχθηκε επίσης η περιφέρεια του Νιουκάσλ όπου 65.404 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής και 63.598 υπέρ της αποχώρησης.
Στην περιφέρεια του Σάντερλαντ η αποχώρηση κέρδισε με μεγάλη διαφορά, με 82.394 ψήφους έναντι 51.930 που ψήφισαν υπέρ της Παραμονής.
Σύμφωνα με το BBC, τα νησιά Ορκάδες της Σκωτίας έδωσαν ποσοστό 63% στην παραμονή.
Πάνω από το 70% κυμαίνεται η συμμετοχή
Η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία για να κριθεί εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 71,2% με βάση μέχρι τώρα στοιχεία από 120 περιφέρειες, ωστόσο η συμμετοχή στην σκοτσέζικη πόλη της Γλασκόβης ήταν πολύ πιο χαμηλή, στο 56,2%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Στη Σκοτία, όπου θεωρείται ότι πολύ περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες περιοχές του ΗΒ, αναμενόταν να κερδίσει η εκστρατεία υπέρ της παραμονής, ενώ η Γλασκόβη είναι μια από τις 15 περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, επομένως εάν η συμμετοχή είναι χαμηλότερη του μέσου όρου, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Εκτίμηση «Ipsos Mori»: Η διαφορά στις 8 μονάδες υπέρ του Bremain
Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβάδισμα οκτώ εκατοστιαίων μονάδων έναντι αυτής που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης βάσει μιας δημοσκόπησης της Ipsos MORI, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπεν Πέιτζ σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Κάναμε έρευνα και βρήκαμε ότι η Παραμονή συγκέντρωναν 54% και η Αποχώρηση 46% σήμερα και χθες» (σ.σ. την Πέμπτη και την Τετάρτη), ανέφερε ο Πέιτζ.
Η δημοσκόπηση της YouGov, αντί για «exit poll»
Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προηγείται με 52%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει 48%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov που διεξήχθη χθες, την ημέρα κατά την οποία διεξήχθη το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος 4.800 ανθρώπων μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν.
«Είναι ακόμη αμφίρροπο και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς. Όμως με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε και με βάση τις τάσεις που καταγράφηκαν και το ιστορικό προηγούμενο, θεωρούμε ότι η «Παραμονή» βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση», σημείωσε ο Τζο Τουάιμαν, στέλεχος της YouGov, μιλώντας στο Sky news.
Το δείγμα της εταιρείας αποτελείται από ψηφοφόρους που είχαν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες έρευνες της YouGov και συμφώνησαν να αποκαλύψουν τι ψήφισαν μετά την αποχώρησή τους από τα εκλογικά κέντρα.
Δεν έγιναν exit polls για λογαριασμό των μεγάλων βρετανικών τηλεοπτικών δικτύων, καθώς το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για αυτό το χωρίς προηγούμενο δημοψήφισμα κρίθηκε ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο.
Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014, μια έρευνα της YouGov που είχε διενεργηθεί με μεθοδολογία παρόμοια με αυτή που ακολούθησε σήμερα είχε πλησιάσει πολύ το πραγματικό αποτέλεσμα (προέβλεπε νίκη του όχι με 54%, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 55,3%).
Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν.
Ηλικιακά, στη δημοσκόπηση αυτή οι Βρετανοί ψήφισαν ως εξής:
– 18-24: 75% Remain
– 25-49: 56% Remain
– 50-64: 44% Remain
– 65+: 39% Remain
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov έχει καταγραφεί και το μορφωτικό επίπεδο των υποστηρικτών του «Leave». Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολίτες που εγκατέλειψαν το σχολείο σε ηλικία 16 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 66% υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ μόλις το 29% των πτυχιούχων ψήφισε υπέρ του Leave.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, από το 52% των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, το 8% αποφάσισε την ημέρα του δημοψηφίσματος τι θα ψηφίσει, το 19% περίμενε ότι θα επικρατούσε το Leave, το 75% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το 7% των ψηφοφόρων του ευρωσκεπτικιστικού UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, τελικά υποστήριξαν το Remain.
Η καταμέτρηση ξεκίνησε αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάθε ένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.
Φάρατζ: Η παράταση της εγγραφής των ψηφοφόρων συνέβαλε στην ανατροπή
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, πιθανότατα λόγω της παράτασης που είχε δοθεί για την εγγραφή των ψηφοφόρων.
“Ελπίζω και εύχομαι η αίσθησή μου για αυτή τη νύχτα να είναι λάθος”, είπε ο Φάρατζ μιλώντας σε υποστηρικτές, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια.
“Και η αίσθηση που έχω –και όχι, δεν αποδέχομαι (σ.σ. την ήττα)– αλλά η αίσθησή μου είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την εγγραφή των ψηφοφόρων, η εγγραφή 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, η 48ωρη παράταση, ενδέχεται να είναι αυτό που αλλάζει τις ισορροπίες”, είπε.
Στις αρχές του μήνα είχε δοθεί 48ωρη παράταση για την εγγραφή των ψηφοφόρων για το δημοψήφισμα, επειδή λίγο πριν λήξει η διορία το σύστημα κατέρρευσε, λόγω της μαζικής υποβολής αιτήσεων την τελευταία στιγμή.