Η πτώση από ατύχημα ενός Eurofighter και ο θάνατος του πιλότου του, σμηναγού Μπόργια Αϊμπάρ, την ώρα που επέστρεφε στις 12.10 μ. στην αεροπορική βάση του Αλικάντε από τη στρατιωτική παρέλαση της Μαδρίτης, σόκαρε και βύθισε στο πένθος τους Ισπανούς. Το τραγικό γεγονός ανάγκασε τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να μεταβεί εκτάκτως στο Αλικάντε και να μην παραστεί στη δεξίωση που παρέθεσε ο βασιλιάς Φελίπε Στ’ στο παλάτι της Θαρθουέλα.
Ωστόσο, η μεγάλη ψυχρολουσία για τους εκατομμύρια Ισπανούς που παρακολούθησαν από κοντά ή από την τηλεόραση τη στρατιωτική παρέλαση στο Πασέο δελ Πράδο, έξω από το γήπεδο της Ρεάλ, Σαντιάγο Μπερναμπέου, ήταν η απουσία από την εξέδρα των επισήμων του τοπικού πρωθυπουργού της Χώρας των Βάσκων, Ινίγο Ουρκούλου, και της πρωθυπουργού της Ναβάρας, Ουσούε Μπάρκος.
Η κίνηση ερμηνεύθηκε ως συμπαράσταση στον (επίσης απόντα, αλλά αυτόν… δικαιολογημένα) πρωθυπουργό της Καταλoνίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος ακόμη δεν έχει απαντήσει στο τελεσίγραφο που του έθεσε προχθές από το βήμα της Βουλής ο Ραχόι να αποκηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλoνίας το αργότερο ως τις 11 το πρωί της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου, για να μην αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιφέρειας το ισπανικό κράτος βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος.
Ως αργά χθες η μόνη αντίδραση του Πουτζδεμόντ ήταν ένα ανούσιο τουιτάρισμα: «Ζητάς διάλογο και σου απαντούν βάζοντας το άρθρο 155 στο τραπέζι. Κατανοητό».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Αμυνας και κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Δολόρες ντε Κοσπεδάλ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ισπανικός στρατός «δεν θα χρειαστεί να επέμβει στην Καταλoνία για την εφαρμογή του άρθρου 155», αλλά μπορεί να προσφέρει λογιστική υποστήριξη στις αστυνομικές δυνάμεις που θα κληθούν «να επιβάλουν το νόμο» (δηλώσεις κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές).
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Η Κοσπεδάλ δεν έκρυψε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσταση στην Καταλoνία, ενώ απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, απέδωσε σε «ιδεολογικές και πιθανόν μικροκομματικές αιτίες» τις ηχηρές απουσίες από τον εθνικό εορτασμό των πρωθυπουργών της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρα. «Η πλειοψηφία ωστόσο», πρόσθεσε, «αισθάνεται περήφανη που ανήκει στην ισπανική συλλογικότητα».
Μετά τη ρητή στήριξη του ΝΑΤΟ, της Κομισιόν, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ο Ραχόι πήρε χθες το πράσινο φως από ΗΠΑ και Κίνα να χειριστεί κατά το δοκούν την καταλανική κρίση.
Σε συγχαρητήριο μήνυμα για την εθνική επέτειο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάτρμεντ, Ρεξ Τίλερσον, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ «στηρίζουν μια δυνατή και ενιαία Ισπανία», την οποία θεωρούν «μεγάλο φίλο και στενό σύμμαχο». Ακόμη θερμότερη ήταν η στήριξη του Πεκίνου στην ισπανική κυβέρνηση, καθώς η Κίνα δοκιμάζεται από ισχυρά αποσχιστικά κινήματα στο Θιβέτ και στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, έδρα των μουσουλμάνων Ουιγούρων. «Η Κίνα κατανοεί και υποστηρίζει τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να προστατεύσει την εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», σημείωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.
Η στρατιωτική παρέλαση στη Μαδρίτη ήταν πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη φορά, τόσο από την πλευρά του πλήθους όσο και από τον όγκο των στρατιωτικών δυνάμεων (παρέλασαν 4.000 άνδρες και γυναίκες). Ακούστηκαν από κάποιους συνθήματα «Ο Πουτζδεμόντ στη φυλακή!», ενώ σημειώθηκαν και κάποια επεισόδια με πρωταγωνιστές ακροδεξιούς οπαδούς της Ρεάλ. Στη Βαρκελώνη έγινε μαζική συγκέντρωση υπέρ της εθνικής ενότητας από την ενωτική Sociedad Civil Catalana, με τη συμμετοχή και του ακροδεξιού κόμματος Plataforma.
Charlie Hebdo: Οι Καταλανοί είναι πιο μ…κες από τους Κορσικανούς
Με τη γνωστή του αθυροστομία σχολίασε το ελευθεριάζον σατιρικό γαλλικό περιοδικό «Charlie Hebdo» την περίπτωση της Καταλωνίας. «Οι Καταλανοί είναι πιο μ…κες από τους Κορσικανούς», αναφέρει ο τίτλος στο εξώφυλλο, όπου τρεις πάνοπλοι μασκοφόροι με τη σημαία των Κορσικανών αυτονομιστών λένε «Απαιτούμε διάλογο!» – απευθυνόμενοι προφανώς στη γαλλική κυβέρνηση.
Το αντισυμβατικό γαλλικό περιοδικό πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για τα «βλάσφημα» σκίτσα του Μωάμεθ πριν από δύο χρόνια, ενώ τώρα παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στα αυτονομιστικά κινήματα της Ευρώπης: «Οπως η Βόρεια Λίγκα στην Ιταλία, είναι πάντοτε οι πλούσιες επαρχίες που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Σχεδόν σαν να ακούμε τη φωνή της διαβόητης Μάργκαρετ Θάτσερ: Δώστε μου πίσω τα λεφτά μου».
Το κύριο άρθρο του «Charlie Hebdo» αναρωτιέται από ποια τραγική μοίρα κι από ποια ανύπαρκτη τυραννία θέλουν άραγε να ελευθερωθούν οι Καταλανοί. Τους θεωρεί θύματα μιας ταυτοτικής εμμονής που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, τραβώντας όπως ο χυμός τις μύγες, τόσο την άκρα Δεξιά όσο και την Αριστερά. «Ο εθνικισμός της Δεξιάς και ο εθνικισμός της Αριστεράς έχουν ένα κοινό σημείο: τον εθνικισμό», επισημαίνει το περιοδικό.
Γιάννης Παπαδάτος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου