Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν της αξιολόγησης των 27 υποψηφιοτήτων από 23 κράτη-μέλη τόσο για τη μεταφορά του ΕΜΑ όσο και αυτήν της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).
Η Κομισιόν δεν παίρνει θέση, ούτε προτείνει κάποια υποψηφιότητα, ωστόσο, με την αξιολόγηση αναδεικνύει τα όποια κενά υπάρχουν με βάση τα τέσσερα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί κάθε υποψήφιος. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.
Για τη μετεγκατάσταση του ΕΜΑ, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, οι πόλεις που είχαν προκριθεί για την τελική φάση ήταν οι εξής: Αθήνα, Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βόννη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μιλάνο, Πόρτο, Σόφια, Στοκχόλμη, Μάλτα, Βιέννη, Βαρσοβία, Ζάγκρεμπ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας κοινοτικής επικαιρότητας Politico, στην τελική απόφαση θα παίξει ρόλο και η έκθεση που φέρεται να έχει υποβάλει ο ίδιος ΕΜΑ στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο.
Τον Νοέμβριο η τελική απόφαση επιλογής ανάμεσα από 27 υποψηφιότητες. Η αξιολόγηση της Κομισιόν έχει τη χώρα μας στο παιχνίδι αλλά όχι στα φαβορί
Φαίνεται ότι από τα θέματα που έχει θέσει ο ΕΜΑ δεν έχουν καμία τύχη οι υποψηφιότητες της Μπρατισλάβας, της Βαρσοβίας, του Βουκουρεστίου και της Σόφιας. Θεωρούνται φαβορί το Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη και η Βιέννη, ενώ μέσα στο διεκδίκηση είναι: Αθήνα, Βρυξέλλες, Βόννη, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μιλάνο, Πόρτο, Ζάγκρεμπ, Μάλτα.
Η χώρα που θα πάρει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πέρα από τους 900 υπάλληλους με τις οικογένειές τους, θα προσελκύει και χιλιάδες επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
-Κριτήρια
1. Εξασφάλιση ότι ο οργανισμός μπορεί να συγκροτηθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία και να αναλάβει τα καθήκοντά του κατά την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
2. Προσβασιμότητα της τοποθεσίας, από πλευράς συχνότητας, και διάρκεια των αεροπορικών συνδέσεων των πρωτευουσών με τους αερολιμένες.
3. Υπαρξη επαρκών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για τα τέκνα των εργαζομένων και σχολείων που προσφέρουν πολύγλωσση εκπαίδευση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
4. Κατάλληλη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και την ιατρική περίθαλψη.
-Αθήνα
Η ελληνική υποψηφιότητα ναι μεν ανταποκρίνεται στα τέσσερα βασικά κριτήρια, ωστόσο, παρουσιάζει κενά πληροφόρησης, κυρίως σε σχέση με το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης», στον οδό Θηβών, που προτείνεται ως έδρα του ΕΜΑ. Το κτίριο είναι ένας χώρος 30.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι από την ελληνική πρόταση απουσιάζουν μια σειρά από πληροφορίες που αφορούν τη διαθεσιμότητα των χώρων του προτεινόμενου κτιρίου. Κενά πληροφόρησης υπάρχουν και σε σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών των υπαλλήλων, αφού δεν γίνεται μνεία σχετικά με τη διαθεσιμότητα θέσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες ούτε για τις θέσεις στα πανεπιστήμια.
Το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε χώρες του Νότου σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια συμμαχία για την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ επτά χωρών στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Βρυξέλλες, του ανταποκριτή μας Νίκου Μπέλλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου