Η έκθεση του ΟΑΣΕ είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για όσα συμβαίνουν στη γείτονα χώρα, όπου η πολιτική σκηνή -όπως αναφέρεται- συνδέεται με εγκληματικά στοιχεία και επηρεάζει άμεσα τη Δημόσια Διοίκηση.
Η αποστολή του OASE – ODIHR δημοσίευσε το Σάββατο την έκθεσή της για τις εκλογές που έγιναν στην Αλβανία στις 25 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Οπως γίνεται σαφές, οι εκλογές δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δημοκρατικής χώρας. Στο πόρισμα της αποστολής υπογραμμίζεται ότι την ημέρα των εκλογών παρατηρήθηκαν παρατυπίες και ομαδικές ψηφοφορίες, καθώς και εξαγορά ψήφων από άτομα με εγκληματικό παρελθόν. Η έκθεση των παρατηρητών καταγράφει επίσης τις σχέσεις πολιτικών με άτομα από το χώρο του κοινού εγκλήματος. Υπενθυμίζεται ότι στις αλβανικές εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από κλίμα μεγάλης πόλωσης και πολιτικής αντιπαράθεσης επανεξελέγη το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, ο οποίος είχε απορρίψει κάθε κατηγορία από την πλευρά της αντιπολίτευσης για εξαγορά ψήφων. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα -το Δημοκρατικό του Λουζλίμ Μπάσα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης- είχαν απευθύνει βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Ράμα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός πόνταρε πολύ στο χαρτί της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και του αλυτρωτισμού, ενισχύοντας τις ακραίες εθνικιστικές τάσεις σε βάρος των γειτονικών χωρών. Την επομένη των εκλογών -στις οποίες καταγράφηκε μεγάλη αποχή- ο Ράμα πανηγύρισε όχι μόνον για τη νίκη του, αλλά και για τη διεξαγωγή τους, παρά τις διαμαρτυρίες για σοβαρότατες παρατυπίες. Θριαμβολόγησε, μάλιστα, για τη μείωση του κόστους της προεκλογικής εκστρατείας.
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ-ODHIR προχώρησαν σε συστάσεις πάντως, προκειμένου η Αλβανία να εκσυγχρονισθεί. Ανάμεσα σε αυτές είναι η πολιτική απεξάρτηση της Δημόσιας Διοίκησης, η εκλογική μεταρρύθμιση, η εναρμόνιση των νόμων για τις εκλογές, η απλοποίηση της διαδικασίας άσκησης έφεσης στο αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, τόνισε ότι η Εκθεση έφερε στο φως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εκλογές του Ιουνίου και τα οποία επηρέασαν άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Μπάσα επεσήμανε πως στην έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για τη διακοπή του εκτεταμένου φαινομένου εξαγοράς ψήφων και χρήσης κρατικών πόρων στις εκλογές. Δριμύτατες ήταν και οι επισημάνσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενταξης», Πετρίτ Βασίλι, ο οποίος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ειρωνικά ότι «είναι ικανοποιημένος με τις εκλογές… Δεν ντρέπεται να λέει ψέματα ακόμα και στη Βουλή, αναφέροντας ότι ο ΟΑΣΕ είναι ικανοποιημένος από τις εκλογές».
Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της ψηφοφορίας, η κεντρική εφορευτική επιτροπή αποφάσισε την παράταση της διαδικασίας σε ορισμένες περιοχές, ενώ, διαρκούσης της ψηφοφορίας, κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θριαμβολογούσαν για τα ποσοστά τους! Τις αλβανικές εκλογές επόπτευσαν πολλές ομάδες παρατηρητών. Ακόμη και αυτή η διεξαγωγή τους ήταν αμφίβολη μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα -αξιωματική αντιπολίτευση- απειλούσε να μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία. Τελικά, πείστηκε να συμμετάσχει χάρη στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η Αλβανία, παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας της περί της ευρωπαϊκής πορείας της, βρίσκεται ακόμη μακριά από το δρόμο για τις Βρυξέλλες που έχουν χτυπήσει το καμπανάκι για τη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας με επιχειρηματίες σκοτεινής προέλευσης. Στις εκλογές έλαβε μέρος και το ανθελληνικό κόμμα των «Τσάμηδων» PDIU, το οποίο είχε στηρίξει τον Ράμα και στην προηγούμενη κυβέρνησή του. Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν καταδικάζει ευθαρσώς τη ρητορική περί «τσαμουριάς», αλλά τη χρησιμοποιεί κατά περίπτωση για άντληση ψήφων και πολιτικής στήριξης.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου