Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και την πρώτη μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.
Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Άμπε για την «κλιμακούμενη» κρίση εξαιτίας των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι «δεν θα ανεχθεί» μια ακόμη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.
Νωρίτερα σήμερα Κυριακή, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι έχει αναπτύξει μια πιο προηγμένη πυρηνική βόμβα με «μεγάλη καταστρεπτική δύναμη». Μάλιστα η Πιονγιάνγκ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κιμ Γιόνγκ Ουν επιθεωρώντας την «βόμβα υδρογόνου» η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο με δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας ο Κιμ είπε ότι όλα τα εξαρτήματα της βόμβας υδρογόνου («H-bomb») είναι εγχώρια κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παράξει «όσα πυρηνικά θέλει».
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της χώρας και «παρακολούθησε μια βόμβα υδρογόνου να φορτώνεται σε έναν ICBM», ενώ όρισε «στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στην (επιστημονική) έρευνα» για τα πυρηνικά όπλα, που συνεχίζεται.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.
Ο Λι Τσουν-γκέουν, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Νότιας Κορέας (Science and Technology Policy Institute, STEPI), επισήμανε ότι το σχήμα της νέας βόμβας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έδειχναν φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρυσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος. Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο δύο σταδίων ή μια βόμβα υδρογόνου, πρόσθεσε.
Δύο σεισμικές δονήσεις σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, σε χαμηλό εστιακό βάθος, περίπου 10 χιλιομέτρων.
Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί στη Βόρεια Κορέα έχουν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να οφείλεται σε μια «έκρηξη». Σύμφωνα με μια ανάρτηση του κινεζικού ινστιτούτου στον ιστότοπό του, ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 11:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό του βάθος ήταν μηδέν.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο σεισμός 5,6 βαθμών ο οποίος καταγράφηκε νωρίτερα κοντά σε ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι οφειλόταν σε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμών, μετά αναθεώρησε και ανακοίνωσε οτι το μεγεθος ήταν 6,3.
Λίγο αργότερα, το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε και δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».
Σε ανακοίνωση του ιντιστούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε «έκρηξη».
Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.
Η ανακοίνωση της απόκτησης του νέου θερμοπυρηνικού όπλου, την οποία έκανε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καταγράφηκε καθώς η ένταση στην περιοχή είχε ήδη κλιμακωθεί, έπειτα από τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο. Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.
Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.
Η Πιονγκγιάνγκ, που συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, «πρόσφατα κατάφερε» να κατασκευάσει μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός ICBM, ανέφερε το KCNA.
«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.
«Όλα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες (…) βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεάτικο δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.
Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα μίγμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.