Αν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ενοχλήθηκε για την πτώση της δημοτικότητάς του -που ήταν «παράλογα» υψηλή, όταν εξελέγη-, θα πρέπει ίσως να ετοιμάζεται για τα… χειρότερα, καθώς πρόκειται να πειράξει την «ιερή αγελάδα» των Γάλλων (όπως έγραψε χαρακτηριστικά το «Πολίτικο»).
Υστερα από δύο μήνες συζητήσεων και χαλαρών επαφών με φορείς, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε στα συνδικάτα όλο το σχέδιο της εργασιακής μεταρρύθμισης που θεωρείται η πεμπτουσία του συνολικού προγράμματος του προέδρου για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, βέβαια, δεν περιμένει να δεχθεί ευχαριστίες από την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων. Γι’ αυτό άλλωστε συνόδευσε τις ανακοινώσεις του για τα εργασιακά με μια εκ βαθέων εξομολόγηση στο περιοδικό «Le Point», όπου καλεί τους πολίτες να μην είναι ανυπόμονοι και να μη βιαστούν να τον κρίνουν πριν ολοκληρωθούν «οι προσπάθειές του για βαθιά μεταρρύθμιση της χώρας».
Η εργασιακή μεταρρύθμιση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενκό είναι ο επίλογος μιας μακράς διαβούλευσης με συνδικάτα και φορείς, που δεν ήταν πάντα ευχάριστη. Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί από την προεκλογική εκστρατεία του μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της εργασίας. Τη βάση αυτής της «επανάστασης» αποτελεί η ευελιξία στις προσλήψεις και απολύσεις των εργαζομένων, η αναπροσαρμογή της αυστηρότητας του ωραρίου, καθώς και των αμοιβών. Πρόκειται για ένα συνολικό «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει πολλούς συνδικαλιστές στους δρόμους, καθώς ουσιαστικά αλλάζει για πρώτη φορά το «χάρτη» της εργασίας στη Γαλλία. Για πολλές δεκαετίες, δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις στη χώρα δεν τόλμησαν να αγγίξουν τα εργασιακά, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, την απώλεια ψήφων και την έλλειψη κοινωνικών ερεισμάτων.
Τα καυτά σημεία
1)Ωράριο εργασίας: Αν και στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμιά αναφορά στο 35ωρο εργασίας -που έχει αποδειχθεί στο παρελθόν η καυτή πατάτα για πολλούς υπουργούς Εργασίας και πρωθυπουργούς-, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν για την κυβέρνηση υπό τον Μακρόν, καθώς οι νέες ρυθμίσεις θα δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να διαπραγματεύονται τις ώρες εργασίες με τους εργαζομένους.
2)Προσλήψεις και απολύσεις: Μεγαλύτερη ευελιξία προβλέπεται και στους κανόνες πρόσληψης ιδιαιτέρως από μικρές εταιρίες (με λιγότερους από 50 εργαζομένους) και από ξένους επενδυτές. Οι ατομικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα αντικαταστήσουν τις κλαδικές. Οπως δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο παρών νόμος αποτελεί τροχοπέδη στις προσλήψεις.
3)Αποζημιώσεις: Ο νέος εργασιακός κώδικας προβλέπει μείωση της αποζημίωσης ακόμη και για καταχρηστική απόλυση, ενώ λαμβάνει πρόνοια για μείωση της παρέμβασης των συνδικάτων, καθώς ορίζει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων δεν θα γίνονται από συνδικαλιστές.
Σφοδρές αντιδράσεις
«Ολοι οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής της συνομοσπονδίας CGT, που αποτελείται από σκληροπυρηνικά αριστερά συνδικάτα. Με τη στήριξη του ηγέτη της «Ανυπότακτης Αριστεράς», Ζαν-Λικ Μελανσόν, η CGT έχει εξαγγείλει γενική απεργία και διαμαρτυρίες στις 12 Σεπτεμβρίου. Η ομοσπονδία CFDT που πρόσκειται στο κέντρο, καθώς και η συνδικαλιστική ένωση «Εργατική Δύναμη» διαχώρισαν τη θέση τους και δεν θα μετάσχουν στην απεργία.
Αν και ο πρόεδρος Μακρόν έχει μπροστά του ένα δύσκολο φθινόπωρο, πολλοί ποντάρουν στην επιτυχία του ως προς τα εργασιακά. Εκεί όπου απέτυχαν Σαρκοζί, Ολάντ και άλλοι προκάτοχοί του, ο Μακρόν φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει –τουλάχιστον στα περισσότερα μέτρα της μεταρρύθμισης. Ο Μακρόν φρόντισε από την αρχή του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, να δώσει το σχέδιο της μεταρρύθμισης στις συνδικαλιστικές ενώσεις και να ξεκινήσει τη συζήτηση. Δέχθηκε να γίνουν αλλαγές στα μέτρα, ενώ φρόντισε να λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής για τις αλλαγές και να πάρει με το μέρος του τμήμα των συνδικαλιστών. Η πορεία φυσικά θα δείξει αν καταφέρει να περάσει αβρόχοις ποσί το πιο δύσκολο εμπόδιο.
«Γάλλοι, υπομονή για να ξαναγίνουμε μεγάλη δύναμη»
«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σε 100 ημέρες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Μακρόν στο «Le Point», σε μια συνέντευξη που είχε το ύφος ανοιχτής συζήτησης με το λαό. Εκεί ξεδιπλώνει τις φιλοδοξίες του για να ξαναγίνει η Γαλλία «μεγάλη δύναμη» διεθνώς, αλλά και να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της διοίκησης – από την αγορά εργασίας και την Παιδεία (τα σχέδιά του ήδη παρουσιάστηκαν) έως τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια και το κοινωνικό κράτος.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε τις μέχρι τώρα αποφάσεις του, τόνισε ότι θέλει να μειώσει την ανεργία με τα μέτρα και μίλησε για τη μείωση του επιδόματος στέγασης ως πρώτο μέτρο στον τομέα των επιδομάτων –που δέχθηκε έντονες αντιδράσεις και προκάλεσε την ελεύθερη πτώση της δημοτικότητάς του.
Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την επανίδρυση μιας Ευρώπης ώστε να είναι ισότιμη σε δύναμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια καλής συνεργασίας με τη Ρωσία, επανέλαβε τις θέσεις του για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και κατήγγειλε χώρες της Ε.Ε. που «υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αξίες» της.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου