Επιπροσθέτως, κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ προεδρίας και Κογκρέσου, με φόντο τη ρωσοαμερικανική αντιπαράθεση. Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολιάζεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως ο πρώτος ηγέτης των ΗΠΑ που δεν φέρεται καθόλου «προεδρικά», αλλά λειτουργεί όπως ο τηλεοπτικός χαρακτήρας του, στο ριάλιτι που παρουσίαζε κάποτε, για νέους που αναζητούσαν εργασία!
Η Ομογένεια έχασε ένα σημαντικό εκπρόσωπό της στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Αμερικής. Ο Ράινς Πρίμπους, Ελληνας από την πλευρά της μητέρας του, απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τη σημαντική θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, αφού το περιβάλλον του προέδρου τού «φόρτωσε» την αποτυχία της κατάργησης του Obamacare (του νόμου για την Υγεία). Ο Πρίμπους λειτουργούσε πιο πολιτικά, μαθημένος από τη θητεία του στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τον διαδέχθηκε ο απόστρατος στρατηγός Τζον Κέλι, που έφθασε στον Λευκό Οίκο αποφασισμένος να «βάλει τάξη» και να διαλύσει τις «παρέες». Η πιο «επιδραστική» παρέα στον πρόεδρο δεν είναι άλλη από το ζεύγος Ιβάνκα Τραμπ και Τζάρεντ Κούσνερ (η κόρη και ο γαμπρός του προέδρου), που λύνουν και δένουν, ελέγχοντας τη Δυτική Πτέρυγα της προεδρικής κατοικίας, εκεί όπου ασκείται πραγματικά όλη η διοίκηση. «Ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί με το στρατηγό Τζον Κέλι», έγραψε το ζεύγος στο twitter, την επομένη του διορισμού του νέου προσωπάρχη, προκαλώντας οργή σε πολλούς και πολλά ερωτήματα για το βαθμό του νεποτισμού στον Λευκό Οίκο.
Ο απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι θα ελέγχει τα πάντα στον Λευκό Οίκο και όλοι θα αναφέρονται σε εκείνον – σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Οι υπαινιγμοί του ήταν σαφείς για τον Πρίμπους, που είχε αφήσει να παρεισφρήσουν άλλοι στις αρμοδιότητές του. Σύμφωνα με πηγές του Politico, o νέος προσωπάρχης Κέλι θα «κλειδώσει» το Οβάλ Γραφείο του προέδρου, απαγορεύοντας την είσοδο σε συμβούλους, βοηθούς και άλλους, εκτός του Τραμπ, ή εν τη απουσία του. Ο Κέλι φέρεται να έχει δηλώσει ότι ακόμη και η πολυαγαπημένη κόρη του προέδρου με το σύζυγό της θα σεβαστούν τους κανόνες του. Ο στρατηγός ανέλαβε, επίσης, υπό τον όρο να απομακρυνθεί αμέσως ο νέος διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Αντονι Σκαραμούτσι, με τη σκληρή -σε βαθμό χυδαιότητας- γλώσσα.
Η «καραμπόλα» αξιωματούχων έληξε, τελικά, με περισσότερους χαμένους και ελάχιστους νικητές. Ο Πρίμπους και ο Σκαραμούτσι ακολούθησαν την τύχη των Μάικλ Φλιν, Σον Σπάισερ, Μάικλ Σορτ, Μπόρις Επστάιν. Ολοι είχαν σημαντικές θέσεις στον τομέα της επικοινωνίας. Οι μόνες που… σώθηκαν μέχρι στιγμής είναι οι γυναίκες του Λευκού Οίκου: Η σύμβουλος Κέλιαν Κόνγουεϊ, η εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς και κάποιες βοηθοί, ενώ ετοιμάζεται για έξοδο και ο Στιβ Μπάνον, επικεφαλής της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού του επιτελείου Τραμπ.
Θέση-κλειδί
Η θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου είναι καίρια μέσα στην αμερικανική διοίκηση ενός προέδρου. Ο εκάστοτε προσωπάρχης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να αναδείξει τα προσόντα και την ικανότητα ενός προέδρου. Ο Ντένις Μακ Ντόνο, προσωπάρχης στη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, εργάστηκε σιωπηρά και παρασκηνιακά, προωθώντας σημαντικές πρωτοβουλίες που έδωσαν το στίγμα της προεδρίας. Ο Λίον Πανέτα, ήταν το δεξί χέρι του Μπιλ Κλίντον και ορισμένες από τις επιτυχίες της πρώτης θητείας του πρώην προέδρου οφείλονται αποκλειστικά στον προσωπάρχη. Το ίδιο συνέβη και με τον Χάουαρντ Μπέικερ επί Ρόναλντ Ρέιγκαν, που τον βοήθησε να «καθαρίσει» από το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας. Ο Τραμπ έχει πολλές προσδοκίες από το στρατηγό Κέλι και ελπίζει στην καταλυτική του παρέμβαση μέσα στον «Οίκο Τραμπ», όπως ειρωνεύονται πολλοί αρθρογράφοι, καταδικάζοντας εμμέσως τη μετατροπή της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου σε οικογενειακή… μεζονέτα των Τραμπ!
Προτεινόμενοι προς αποχώρηση στο… ριάλιτι του Λευκού Οίκου
Οι έριδες στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου αλλά και στην κυβέρνηση τρέφουν τον Τραμπ, ο οποίος θεωρεί εποικοδομητικό τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αξιωματούχους. Οι Ρεπουμπλικανοί, ωστόσο, φοβούνται ότι η κατάσταση πολιτικού χάους στον Λευκό Οίκο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό της διοίκησης με την προώθηση του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία (σε αντικατάσταση του Obamacare), που προς το παρόν πήγε στις καλένδες, αλλά και στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων.
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
Η συνεχιζόμενη έρευνα για το σκάνδαλο Russia-gate από το Κογκρέσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης (για τη ρωσική ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 και το βαθμό εμπλοκής της οικογένειας Τραμπ) περιπλέκει την κατάσταση. Η έρευνα έχει φέρει τον Τραμπ σε σύγκρουση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς – όπως λέγεται, θα είναι ο επόμενος «προτεινόμενος» για απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον υπουργό του ότι αποστασιοποιήθηκε από το Russia-gate και δεν έχει επιδείξει παρόμοιο ζήλο για τα «εγκλήματα της Χίλαρι Κλίντον» – δηλαδή την παλαιά έρευνα σχετικά με τα e-mails της κ. Κλίντον, που εξαφανίστηκαν από το σύστημα της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Εκτός από τον Σέσιονς, σε δυσμένεια έχει πέσει και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος έχει διαφωνήσει με την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν. Ο Τίλερσον είχε επισύρει την οργή πολλών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λόγω των εκλεκτικών του συγγενειών με Ρώσους επιχειρηματίες. Θεωρείται ο άνθρωπος που έχει φέρει κοντά τους Ρώσους με την Οικογένεια Τραμπ, όμως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στην αμερικανορωσική φιλία, που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και φάνηκε να εξελίσσεται σε «ρομαντική σχέση», στην πρόσφατη σύνοδο του G-20. Η υπερψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν εξοργίσει τη Μόσχα, αλλά και τον Τραμπ! Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την κατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και επέρριψε την ευθύνη στο Κογκρέσο, μιλώντας απαξιωτικά: «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βρίσκονται σε ιστορικά πολύ χαμηλό επίπεδο. Μπορείτε να ευχαριστήσετε αυτούς τους ανθρώπους που αποδεικνύονται ανίκανοι να μας δώσουν μια κάλυψη υγείας», τόνισε, με αιχμές για τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.
Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές γυρίζουν την πλάτη στον Αμερικανό πρόεδρο
Αρνήθηκαν να «ξηλώσουν» το Obamacare, παρά τις εκκλήσεις του Τραμπ. Διαφώνησαν με το διευθυντή Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, υπερασπίστηκαν τον υπουργό Δικαιοσύνης μετά τις επιθέσεις του προέδρου και υπερψήφισαν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά τις διαφωνίες της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές γυρίζουν την πλάτη τους στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας τη… ζωή του δύσκολη.
Αν και δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που οι μεταξύ τους σχέσεις διερράγησαν, φαίνεται πως οι γερουσιαστές αναζητούν την ανεξαρτησία που έχασαν στον απόηχο της εκλογικής νίκης-έκπληξη του Τραμπ. «Δουλεύουμε για τον αμερικανικό λαό, όχι για τον πρόεδρο», δήλωσε ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ της Νότιας Καρολίνας, συνοψίζοντας την κατάσταση που επικρατεί.
Αναμφισβήτητα, οι επικριτικές φωνές είναι εντονότερες στη Γερουσία, αφού αρκετοί Ρεπουμπλικανοί θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους – εκ των οποίων πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τις κινήσεις Τραμπ. Η κατάσταση είναι διαφορετική στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς εκεί οι πολιτικοί εκπρόσωποι προέρχονται από συντηρητικές και υπερ-συντηρητικές περιοχές που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο.
«Μπορεί αυτός ο γάμος να σωθεί;», διερωτάται η «Washington Post» με αφορμή την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων. Οπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο, πολλοί είναι οι Ρεπουμπλικανοί που παίρνουν αποστάσεις από τον πρόεδρο, ο οποίος, λένε, τους υποτιμά και τους φέρεται σαν να είναι «ανόητοι». Η εφημερίδα, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει το κλίμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναφέρει: «Μιλούν για τον Τραμπ λες και είναι κομπάρσος και όχι ο ηγέτης του κόμματος. Αν μπορεί να βοηθήσει να προωθήσει τα σχέδιά τους, καλώς. Αν όχι, ας είναι».
Δεν είναι μόνο οι γερουσιαστές που επιτίθενται στον Τραμπ, αφού κι αυτός κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει ανοιχτό το «εμπόλεμο» μέτωπο. «Νομίζω πως η ανικανότητα του Κογκρέσου να περάσει τις νομοθεσίες είναι αυτό που πλήττει περισσότερο την πολιτική ατζέντα», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκφράζοντας φυσικά την άποψη του προέδρου.
Το ίδιο εριστικός ήταν και ο Τραμπ και στις αναρτήσεις του στο twitter. «Οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία δεν θα κερδίσουν ποτέ αν δεν έχουν πλειοψηφία ΤΩΡΑ. Δείχνουν ηλίθιοι και σπαταλούν χρόνο», έγραψε, απαιτώντας να γίνει και πάλι η ψηφοφορία για τη νομοθεσία του συστήματος Υγείας.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής