Ωστόσο, αυτές τις αγωνιώδεις ώρες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ομοσπονδιακό Νομοθετικό Μέγαρο του Καράκας, όπου θα παιχτεί η επόμενη πράξη του δράματος. Η έδρα του Κογκρέσου της Βενεζουέλας κινδυνεύει να μεταβληθεί σε πεδίο μάχης, καθώς η αντιπολιτευόμενη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης επανέλαβε χθες την απόφασή της να υπερασπιστεί το κτίριο από τους 545 νεοεκλεγμένους βουλευτές της Συντακτικής Συνέλευσης (όλοι τους προσκείμενοι στο μπολιβαριανό καθεστώς) οι οποίοι θα προσπαθήσουν να το καταλάβουν, με στόχο να διαλύσουν την Εθνοσυνέλευση του 2015 και να εκπονήσουν ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια της Μπολιβαριανής Επανάστασης.
Με νωπούς τους 10 νεκρούς της Κυριακής, στο Καράκας και σε όλη τη χώρα μυρίζει μπαρούτι, καθώς το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Φρέντι Γκεβάρα, απέρριψε την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για διάλογο και πολιτική λύση, ώστε να μην οξυνθεί η ανθρωπιστική κρίση. «Τώρα είναι η ώρα για δράση, όχι για λόγια», τόνισε ο Γκεβάρα, ενώ η αντιπολιτευόμενη Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας (MUD) κάλεσε τον κόσμο να ξανακατέβει στους δρόμους.
Σε απάντηση ο Μαδούρο οργάνωσε διαδηλώσεις των οπαδών του -κυρίως εργαζομένων στα κρατικά διυλιστήρια πετρελαίου, σε διάφορες επαρχίες- που κατήγγειλαν την επέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.
Ολοι πλέον έχουν τα βλέμματα στραμμένα στο στρατό, ο οποίος τα επόμενα 24ωρα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα στηρίξει τη συνταγματική εκτροπή της 30ής Ιουλίου, καταστέλλοντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις και επιτρέποντας την παγίωση του αντιδημοκρατικού καθεστώτος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «δικτατορία Μαδούρο», καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για την υγεία των δύο συλληφθέντων ηγετών της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπες και Αντόνιο Λεδέσμα, ενώ ταυτόχρονα από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι εξετάζει «πλήρες φάσμα δράσεων». Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί μια κατάλληλη συντονισμένη απάντηση από την Ε.Ε.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
Σοβαρές καταγγελίες για νοθεία
«Γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία ότι η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα χειραγωγήθηκε», κατήγγειλε ο επικεφαλής της εταιρίας πληροφορικής, Smartmatic, η οποία έχει διοργανώσει όλες τις εκλογές στη Βενεζουέλα από το 2004!
Ο Αντόνιο Μουγίκα φρόντισε να παρουσιάσει τα στοιχεία του στο Λονδίνο, αφού θα ήταν αδύνατον να δώσει συνέντευξη Τύπου στη Βενεζουέλα, με τις συνθήκες που επικρατούν. «Υπολογίζουμε ότι η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και στα στοιχεία που παρουσίασαν οι Αρχές είναι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψήφοι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic, εταιρίας που παρέχει εκλογική ηλεκτρονική τεχνολογία σε πολλές χώρες του κόσμου. Το αυτοματοποιημένο ψηφιακά εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας της επέτρεψε να διαπιστώσει χωρίς δυσκολία τη λαθροχειρία.
«Γνωρίζω ότι τα σχόλιά μου δεν θα χαροποιήσουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Είναι γεγονός ότι δεν τους έχω παραδώσει ακόμη το υλικό», παραδέχθηκε ο Μουγίκα, χωρίς να λάβει άμεση απάντηση από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο του Καράκας.
Σύμφωνα με την πρόεδρό του, Τιμπισάι Λουσένα, η συμμετοχή στις κάλπες ήταν 41,53% ή 8.089.320 ψήφοι. Η Smartmatic τους κατέβασε αμέσως σε 7 εκατομμύρια, ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα δεν προσήλθαν στις κάλπες περισσότεροι από 2,5-3 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Τη λαθροχειρία επιβεβαίωσε και το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι στις 5.30 μ.μ. της Κυριακής το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο είχε καταγράψει 3,7 εκατομμύρια ψήφους. Επομένως, ήταν λογικά αδύνατον να φτάσουν τα 8,1 εκατομμύρια ως τις 7 μ.μ., που έκλεισε η ψηφοφορία.
Γιάννης Παπαδάτος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου