«Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο. Κάποιες εταιρείες ενέργειας συμβαδίζουν με τους ελληνοκύπριους που κάνουν ανεύθυνα βήματα για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλω να υπενθυμίσω πως οι υγρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν και στις δυο πλευρές. Για να μην προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή πρέπει να αποφευχθούν τέτοια βήματα. Και οι εταιρείες για να μην αντιμετωπίσουν και χάσουν τη φιλία μιας Τουρκίας που θα την βρίσκουν απέναντι τους παντού» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Εργονταν κατά την διάρκεια του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη.
Την “σκυτάλη” στην συνέχεια πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ όπου κατά της διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο για το Πετρέλαιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στις έρευνες που θα ξεκινήσουν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
«Πρέπει να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου ανήκουν και στις δυο πλευρές. Εδω και καιρό συστήνουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα της που προκύπτουν ipso facto ( αυτοδικαίως) όπως και τα δικαιώματα των τουρκικυπρίων. Θα υπάρχει όφελος αν οι ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν ξεκινήσει τις μονομερείς έρευνες και την παρεμπόδιση την ειρήνη » δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά η Άγκυρα υποστηρίζει πως υπάρχουν δικαιώματα της που προκύπτουν από τον υφαλοκρηπίδα.
Το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ εισέρχεται στη σημαντικότερη ως σήμερα φάση, με τον Νίκο Αναστασιάδη να στέλνει «προκαταβολικό μήνυμα» στην Άγκυρα ό,τι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων, αρχής γενομένης από το Οικόπεδο 11.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
«Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή»δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».
Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Σήμερα θα ξεκινήσει δοκιμές και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total, θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.
Το βάθος της γεώτρησης, θα φτάσει στα 3.500 ως 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κύπρος έχει δεσμεύσει, από τις 29 Ιουνίου με την NAVTEX 24-/17, την περιοχή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία της γεώτρησης.
Ωστόσο, είναι ανήσυχη φοβούμενη νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές, που όμως όπως λένε οι στρατηγικοί αναλυτές, αν γίνουν, θα στρέφονται και κατά των χωρών που εκπροσωπούν οι ενεργειακοί κολοσσοί.
Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία παραμένει σε επιφυλακή, έχοντας τα μάτια της στραμμένα κυρίως στο τουρκικό πλοίο “Barbaros”, που τις τελευταίες ημέρες είναι αγκυροβολημένο στο τουρκικό λιμάνι της Σελεύκειας, σε απόσταση αναπνοής από το βόρειο τμήμα του νησιού.
Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του Οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά από την ανακάλυψη, στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» το 2015, το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Οικόπεδο 11, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για εξεύρεση ανάλογων κοιτασμάτων.