Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.
Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαινόταν ότι ήταν όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική και ε/κ πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. “Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση”, είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.
“Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας του μαραθώνιου δείπνου 4 ωρών, που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Κύπρου, στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι αντιπροσωπείες στο Κραν Μοντάνα.
Τουρκία: Η Άγκυρα σκοπεύει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία
«Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.
Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο Τ/κ ηγέτης θα αξιολογήσει, την όλη κατάσταση με τη διαπραγματευτική του ομάδα, στη συνέχεια θα ενημερώσει τα τ/κ πολιτικά κόμματα και μετά θα προβεί σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ώρα.
Νωρίτερα, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τους εμπλεκόμενους, οδήγησε σε αναβολή της προγραμματισμένης συνόδου της ολομέλειας της Διάσκεψης.
«Γνωρίζω τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύομαι» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λίγο πριν μεταβεί στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο δείπνο. Ο Προέδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος των συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο συνεδριακό κέντρο.
Ο Πρόεδρος κατέθεσε και γραπτώς την πρότασή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ γραπτώς υπέβαλε την πρόταση και της Ελλάδας ο Νίκος Κοτζιάς.
Πηγή: philenews.com
Διαβάστε επίσης:
Αναστασιάδης για Κυπριακό: Αυτήν την ώρα, απαιτείται ψυχραιμία και υπομονή…