Επρόκειτο «για ένα σφάλμα του στρατού το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους (…), πρόσφυγες κι εκτοπισμένους που επέστρεψαν στο χωριό τους, κοντά στο Αμπαντάμ, το οποίο είχαν εγκαταλείψει λόγω των ωμοτήτων της Μπόκο Χαράμ, και στο οποίο γύρισαν για να προετοιμάσουν τα χωράφια τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αιρετός αξιωματούχος στην επαρχία Ντίφα.
«Δεν είχαν ειδοποιήσει τις αρχές» παρότι αυτό το χωριό βρίσκεται σε μια περιοχή όπου έχει απαγορευθεί η πρόσβαση, κοντά στο ποτάμι Κομαντουγκού Γιομπέ, το οποίο αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στον Νίγηρα και τη Νιγηρία, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Ανάμεσα στα θύματα ήσαν 12 πολίτες της Νιγηρίας και δύο του Νίγηρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Ντίφα, τον Γιαχαγιά Γκοντί.
«Οι στρατιωτικοί νόμιζαν πως επρόκειτο για μέλη της Μπόκο Χαράμ. Ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις δυο πρόσφατες επιθέσεις στην περιοχή», σημείωσε ένας δημοσιογράφος από την περιοχή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της Μπόκο Χαράμ, οι αρχές διέταξαν τον Μάιο του 2015 να απομακρυνθούν όλοι οι άμαχοι από τις παραμεθόριες περιοχές με τη Νιγηρία και η πρόσβαση στην περιοχή χωρίς ειδική άδεια απαγορεύθηκε. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των πολυάριθμων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κι έκτοτε ζουν σε καταυλισμούς. Ορισμένοι επιστρέφουν συχνά στα χωριά τους για να φροντίζουν τα χωράφια τους, αψηφώντας την απαγόρευση.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η Ντίφα αποτελεί θέατρο εδώ και χρόνια πολυάριθμων επιθέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, τόσο εναντίον στρατιωτών, όσο και εναντίον αμάχων.
Το χωριό Αμπαντάμ είναι χωρισμένο στα δύο από τον ποταμό που αποτελεί το σύνορο των δύο κρατών, με ένα τμήμα του να ανήκει στη Νιγηρία και το υπόλοιπο στον Νίγηρα. Οι δύο υπήκοοι του Νίγηρα ήταν εκτοπισμένοι και οι 12 πολίτες της Νιγηρίας πρόσφυγες.
Τον Φεβρουάριο του 2015, το Αμπαντάμ είχε γίνει στόχος ενός βομβαρδισμού από αεροσκάφος «αγνώστου ταυτότητας», κατά τις αρχές. Μια βόμβα που ερρίφθη ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια κηδεία στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 27. Οι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν λίγο καιρό αργότερα.
Η Ντίφα, μια επαρχία που μετράει 600.000 κατοίκους, έχει υποστεί από το 2015 επανειλημμένες επιθέσεις από τη Μπόκο Χαράμ. Φιλοξενεί πάνω από 300.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένους, που φιλοξενεί ένας ήδη πάμφτωχος ντόπιος πληθυσμός, όπως τονίζει ο ΟΗΕ.
Μια περιφερειακή δύναμη κρούσης που έχουν συγκροτήσει ο Νίγηρας, η Νιγηρία, το Τσαντ και το Καμερούν διεξάγει εδώ και δύο χρόνια εκκαθαριστικές χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου έχουν βρει καταφύγιο μαχητές της Μπόκο Χαράμ.
Οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ φέρονται να ευθύνονται για μια επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή σε ένα χωριό στην ίδια περιοχή, το Ενγκαλέβα, κατά την οποία δολοφόνησαν εννιά ανθρώπους και απήγαγαν 37 κορίτσια. Εξάλλου, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση που διέπραξαν δύο βομβίστριες-καμικάζι κοντά σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο χωριό Καμπαλέβα, στην ίδια περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ