«Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε και τι, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους», ανέφερε χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος στην έβδομη ημέρα των -έως τώρα, άκαρπων- εργασιών της Διάσκεψης. Αν και δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις, ήταν εμφανές ότι αναφερόταν στις απαράδεκτες εκφράσεις του Τούρκου ομολόγου του την προηγούμενη ημέρα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η στιχομυθία που διημείφθη ανάμεσα στον Ελληνα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ενώπιον, μάλιστα, των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βρετανίας, δείχνει ότι η Αγκυρα υψώνει σε προκλητικά επίπεδα τους τόνους, με στόχο να δυναμιτίσει τη Διάσκεψη και να την οδηγήσει σε ναυάγιο.
Ο κ. Τσαβούσογλου, λοιπόν, όταν ερωτήθη από τον κ. Κοτζιά για ποιο λόγο επιμένει η Τουρκία να ζητάει να μην καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να διατηρήσει τόσο τα παρεμβατικά δικαιώματά της όσο και κατοχικά στρατεύματά της στην Κύπρο, με περίσσιο κυνισμό φέρεται να απάντησε: «Για να χρησιμοποιήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα και το στρατό όποτε χρειαστεί». Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς φέρεται να επέμεινε και ρώτησε: «Δηλαδή, θα επέμβετε;».
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Προφανώς, τότε, ο κ. Τσαβούσογλου φαίνεται πως αντελήφθη το ατόπημά του και προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ανέφερε χαριτολογώντας πως «δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, διότι η συμφωνία (σ.σ.: εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο για το Κυπριακό) θα εφαρμοστεί».
Γενικότερα, κατά πληροφορίες, τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπίας συμπεριφέρονται με εμφανή εκνευρισμό, ενώ συχνά υψώνουν τον τόνο της φωνής τους στις συνεδριάσεις. Κάτι που επεσήμανε και ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας πως «οι Τούρκοι είναι πολύ νευρικοί και εμείς πολύ αποφασιστικοί». Αντίθετα, οι αντιπροσωπίες της Ε.Ε., του ΟΗΕ, της Βρετανίας και της Ελλάδας δείχνουν να συμπλέουν σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα η τουρκική πλευρά να είναι απομονωμένη.
Γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η εριστική στάση της. Ενδεικτικό είναι ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες έφτασαν χθες στο σημείο να αναφερθούν με απαξιωτικό τρόπο ακόμα και στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μα ποιος ενδιαφέρεται (who cares) για τις απόψεις του!». Την τουρκική αντιπροσωπία, μάλιστα, φέρεται να μην μπορεί να προφυλάξει από τις «κακοτοπιές» ούτε καν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μπάρθ Αϊντα, ο οποίος διόλου φημίζεται για τα «αντιτουρκικά» αισθήματα ή για την ταύτιση των απόψεών του με αυτές του προϊσταμένου του, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Τέλος, άκρως ενδιαφέρον είναι ότι χθες, εν μέσω της Διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά και των τεταμένων σχέσεων Τουρκίας – Ευρώπης, στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» εμφανίστηκε άρθρο, το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία Τσαβούσογλου στην τουρκική διπλωματία, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι το «κουμάντο» το κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξαίρει το ρόλο του «δεξιού χεριού» του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου