Μια νηφάλια ατμόσφαιρα την οποία πολλοί αποδίδουν στην αδιαφορία των πολιτών, που εμφανίζονται κουρασμένοι από τις άνευ ουσιαστικού περιεχομένου καθημερινές κομματικές αντιπαλότητες.
Οχι πως η διαδρομή μέχρι τη σημερινή εκλογική διαδικασία υπήρξε εξαρχής στρωμένη με ροδοπέταλα: Πριν πολλές εβδομάδες τα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, αξίωσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη διεξαγωγή των εκλογών -που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου- από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αίτημα που απέρριπταν οι σοσιαλιστές.
Μάλιστα το Δημοκρατικό Κόμμα κινητοποίησε τους οπαδούς τους με καθημερινές διαδηλώσεις στα Τίρανα και άλλες αλβανικές πόλεις, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από το κοινοβούλιο και απειλούσε με αποχή από τις εκλογές.
Τότε ήταν που χρειάστηκε να σπεύσει στα Τίρανα ο βοηθός αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Χοϊτι Γι προκειμένου να αναγκάσει τα κόμματα να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή τους.
Ο έμπειρος διπλωμάτης τελικά κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους πολιτικούς αντιπάλους και να συμφωνήσουν στη διενέργεια των εκλογών μια εβδομάδα αργότερα, σήμερα δηλαδή.
18 κόμματα, απούσα η “Ομόνοια”
Σε αυτό το κλίμα δέκα οχτώ κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών για τις 140 έδρες του κοινοβουλίου.
Ανάμεσά τους δεν θα είναι με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά από το 1991, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που αποτελεί την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας και υποστηρίζεται από την οργανωμένη πολιτική της έκφραση «Ομόνοια».
Οι λόγοι της μη αυτόνομης καθόδου του ΚΕΑΔ έχουν να κάνουν με την εκπνοή των προθεσμιών στις καταθέσεις ψηφοδελτίων των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την ταραχώδη προεκλογική περίοδο, ωστόσο πολλοί υποψήφιοί του θα είναι στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών ώστε όσοι εξ αυτών εκλεγούν, να δηλωθούν ως βουλευτές του ΚΕΑΔ.
Σε κάθε περίπτωση Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές θα εκλεγούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης και υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον πέντε.
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
Αν και στην Αλβανία οι δημοσκοπήσεις απέχουν από το να θεωρούνται αξιόπιστες, φέρουν ως πρώτους τους Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα (με ποσοστό 41-45%), έναντι του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (με ποσοστό 34-37%).
Ως τρίτο κόμμα φέρεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (με ποσοστό 10-13%), μολονότι ο ιστορικός ηγέτης του, Ιλίρ Μέτα παρέδωσε τη σκυτάλη μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ωστόσο πιο ψύχραιμοι εκλογικοί αναλυτές αλλά και παράγοντες άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει αυτοδυναμία με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα.