Αρχικά, ο Φιντάν ανέφερε ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ότι ο Έλληνας ομόλογός του Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επίσης θετική προσέγγιση.
Ο υπουργός επανέλαβε την άποψή του ότι υπάρχουν πολύπλοκα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν παραλάβει οι ηγεσίες τους από προηγούμενες γενιές. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει κάποια πίεση από την εσωτερική πολιτική και στις δύο χώρες, αλλά Άγκυρα και Αθήνα «αναζητούν τρόπους για να καταλήξουν σε κοινά συμφωνημένη λύση, χωρίς να διακυβεύονται τα συμφέροντα της Τουρκίας».
Ο Φιντάν επεσήμανε ότι, στις επαφές του με τον Έλληνα ομόλογό του, επικεντρώθηκαν στο διάλογο και όχι στην αύξηση της έντασης και εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά ζητήματα εκτός από το ζήτημα του Αιγαίου: «Υπάρχει η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι σχηματισμοί που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος και η αποκλειστική οικονομική ζώνη».
Απάντηση ΥΠΕΞ στο παραλήρημα Μπαχτσελί: Η Ελλάδα δεν παραιτείται από το νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα
«Αυτά τα θέματα μπορούμε να τα προχωρήσουμε αφού κάνουμε τη σωστή περιγραφή» πρόσθεσε.
«Αντί να περιγράφουμε μόνο τα προβλήματα, να ανέβουμε πιο πάνω, κι όπως λέει και ο πρόεδρός μας (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), το Αιγαίο το οποίο είναι ένα υπέροχο περιβάλλον, θέλουμε να το μετατρέψουμε σε ένα παράδεισο που να εξυπηρετεί την ευημερία, την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευτυχία των δυο χωρών. Με πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες που θα υπογράψουμε», είπε ο Φιντάν.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πραγματοποιούν κοινά έργα υπό την «ομπρέλα» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και έχουν υποβάλει κοινή υποψηφιότητα για δύο υψηλόβαθμες και κομβικές θέσεις του ΟΑΣΕ.
Ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί ξανά την Τουρκία για τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.