Η «Δημοκρατία Εμπρός» σε συνεργασία με το «Κίνημα Δημοκρατών» του Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να κατακτήσει τουλάχιστον 361 έδρες από τις 577.
Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνουν 113, το UDI (Union des democrates et independants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6.
Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 29 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.
Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες.
Υπάρχουν επίσης 5 τοπικοί βουλευτές, ένας οικολόγος, ένας βουλευτής της παράταξης Debout la France και ένας ακόμη της άκρας δεξιάς.
Από τις ένδεκα περιφέρειες του εξωτερικού, οι 10 αναμένεται να περιέλθουν στο REM και η ενδέκατη στο UDI, διαμορφώνοντας πλειοψηφία 351 εδρών έναντι 577 στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν.
Συνολικά, χωρίς τις περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα, καταμετρήθηκαν 18.016.245 ψήφοι, επί 46.329.122 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Κατά συνέπεια, η αποχή διαμορφώθηκε στο 56,83%.
Το REM έλαβε, το LR το 22,34%, το Εθνικό Μέτωπο το 8,83%, το MoDem το 6,03%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 5,65%, η Ανυπότακτη Γαλλία το 4,85%, το UDI το 3,02%, οι διάφοροι της δεξιάς το 1,67%, οι διάφοροι της αριστεράς το 1,46%, το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1,21%.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ποσοστό ρεκόρ, το 46,45% των βουλευτών της République en Marche, το 46,34% του συμμάχου της MoDem, το 23,89% του κόμματος Les Républicains, ενώ και οι τρεις έδρες του PRG (Parti Radical de Gauche) καταλαμβάνονται από γυναίκες.
Αρκετοί πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Φρανσουά Ολάντ δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν: οι Μαριζόλ Τουρέν, Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, Ναντζά Βαλό-Μπελκασέμ και Μιριάμ αλ Κομρί.
Ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά το REM δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού στην περιφέρεια της Εσόν, ανακοίνωσε την νίκη του με το 50,3% των ψήφων. Η αντίπαλός του Φαριντά Αμρανί διεκδικεί επίσης την νίκη και δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση.
Οπως θέλει η παράδοση, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ζητήσει αύριο ή την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής του, για να σχηματίσει αμέσως νέα κυβέρνηση, η οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές.
Οι έξι υπουργοί της κυβέρνησης Φιλίπ που ήσαν υποψήφιοι εξελέγησαν: ο Κριστόφ Καστανέρ, ο Ρισάρ Φεράν, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Μπρουνό Λεμέρ, η Ανίκ Ζιραρντέν, ο Μουνίρ Μαχζουμπί και η Μαριέλ ντε Σαρνέζ.
Άρχισαν την αντιπολίτευση Λεπέν και Μελανσόν
Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν: «Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους».
Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Μασσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχή-ρεκόρ: «Έχουμε μια σαρωτική πλειοψηφία. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και καλά νέα, και μάλιστα πολύ καλά. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι η μαζική αποχή που εκφράστηκε σήμερα έχει ένα πολιτικό μήνυμα. Ο λαός μας μπήκε σε μια μορφή γενικής απεργίας και απέδειξε ότι οι θεσμοί που θέλουν να οργανώσουν την κοινωνία είναι μαραζωμένοι όπως και η θλιβερή μειοψηφία που έχει όλες τις εξουσίες. Βλέπω σε αυτή την αποχή μια ενέργεια που θα πρέπει να την καλέσουμε σε μάχη».
«Προειδοποιώ την νέα εξουσία ότι δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα μέτρο έδαφος από τα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αγώνα» προσέθεσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.