Με φλεγματικό χιούμορ διαπιστώνουν ότι «ακόμη και η Ελλάδα, η οποία πέρασε χρόνια ύφεσης, κατάγραψε υψηλότερη ανάπτυξη από τη Βρετανία, 0,4% του ΑΕΠ», καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση του σχετικού πίνακα που περιλαμβάνει τις επιδόσεις των κρατών με βάση τα στοιχεία της Eurostat.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
Η Βρετανία βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ με ανάπτυξη 0,2 του ΑΕΠ. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Ρουμανία, η Λετονία και η Σλοβενία με τριμηνιαία ανάπτυξη από 1,5% του ΑΕΠ και πάνω, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Βρετανία στο 0,2% σε σύγκριση με το 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφηκε στο δ’ τρίμηνο του 2016 αποδίδεται από τους οικονομολόγους στην κάθετη πτώση των καταναλωτικών δαπανών των Βρετανών εξαιτίας του πληθωριστικού κύματος που ακολούθησε την υποχώρηση της στερλίνας μετά την ψήφο του Brexit πέρυσι τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 0,6%.
Έπεσαν και οι μισθοί
Η Βρετανία βρίσκεται πάντως λίγο πάνω από την Ελλάδα σε πίνακα του ΟΟΣΑ που δείχνει την εξέλιξη του μέσου πραγματικού μισθού ανάμεσα στο 2007 και το 2015. Σε αυτό τον πίνακα η Ελλάδα, μετά τα μνημονιακά μέτρα, είναι η τελευταία στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με υποχώρηση στην περιοχή του 15% και ακολουθείται από τη Βρετανία με 8%.
Στην κορυφή με αυξήσεις μέσου μισθού πάνω από 10% από το 2007 ως το 2015 βρίσκονται η Εσθονία, η Πολωνία και η Σλοβακία.