Ο επικεφαλής της Ενωσης Τούρκων Εξαγωγέων, Μεχμέτ Μπουγιούκεξι, δήλωσε στη «Χουριέτ» πως η χώρα του είναι έτοιμη να καλύψεις τις ανάγκες του Κατάρ σε νερό και τρόφιμα. Παράλληλα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε κατεπειγόντως την αποστολή 5.000 Τούρκων στρατιωτών στη βάση που εξασφάλισε πριν από λίγα χρόνια η Αγκυρα στο Κατάρ και ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Σαρίφ, εγκωμιάζοντας την «ψύχραιμη στάση» των Καταριανών απέναντι στην επίθεση που δέχθηκαν. Μία από τις συνέπειες της κρίσης ήταν ότι έφερε πιο κοντά Αγκυρα και Τεχεράνη, που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανικής πολιτικής.
Μολονότι ο Ερντογάν και άλλοι ηγέτες καταβάλλουν έντονες διπλωματικές προσπάθειες προς ΗΠΑ, Σ. Αραβία, Ρωσία για την εκτόνωση της κρίσης, τα κράτη του Κόλπου σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το «μουτζούρη» του Κόλπου.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θέσπισε δρακόντειο νόμο που τιμωρεί έως 15 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 136.000 δολαρίων όποιον εγκωμιάζει ή υπερασπίζεται το Κατάρ στα social media, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς, απείλησε με περισσότερες κυρώσεις, αν το Κατάρ δεν απελάσει τρομοκράτες της «Αλ Κάιντα» από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν, μαζί με το θρησκευτικό ηγέτη των Αιγυπτίων «Αδελφών Μουσουλμάνων», σεΐχη Γιουσέφ αλ Καραντάουι.
Χθες, πάντως, οι λιμενικές αρχές του Αμπού Ντάμπι (ενός από τα ΗΑΕ) χαλάρωσαν τους περιορισμούς στα πετρελαιοφόρα από και προς το Κατάρ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου