Από την άλλη, δύο νέοι, εμφανίσιμοι, δημοκρατικοί και ισορροπημένοι ηγέτες, που ενσαρκώνουν τις ελπίδες για οικολογική σωτηρία του πλανήτη και επικράτηση των ουμανιστικών αξιών απέναντι στην άξεστη βαρβαρότητα του πρώτου διδύμου. Είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν (39 ετών), και ο Καναδός ομόλογός του Τζάστιν Τριντό (45 ετών), που ανέπτυξαν τόσο καλή χημεία στην πρώτη τους προσωπική επαφή στο G7 της Σικελίας, ώστε το CNN να κάνει λόγο για «αδελφικό ειδύλλιο» (αγγλ. Bromance, από το brotherly romance).
Aυθεντικοί εκπρόσωποι του λαϊκισμού με υπερτροφικό «εγώ» και μίσος για όλους
«Τι πιστεύεις, Ροδρίγο, ο τύπος αυτός (σ.σ.: μιλάνε για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν) είναι στα καλά του ή όχι;». «Οχι, δεν στέκει καλά». Ο παραπάνω τηλεφωνικός διάλογος ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ντουτέρτε διημείφθη στις 29 Απριλίου, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Intercept, που επικαλέστηκε διαρροές του φιλιππινέζικου υπουργείου Εξωτερικών.
Οι δύο ηγέτες δεν κρύβουν τον αλληλοθαυμασμό τους, καθώς κατατάσσονται από τα διεθνή ΜΜΕ στην ίδια χορεία «επικίνδυνων αντισυστημικών λαϊκιστών», που βγήκαν στον αφρό λόγω της κρίσης.
Αυτές τις μέρες ο Τραμπ ξεσήκωσε (άλλη μία θύελλα) στην Ουάσιγκτον, επειδή, όπως αποκάλυψαν oι «New York Times», συνεχάρη στο προαναφερθέν τηλεφώνημα τον Ντουτέρτε για την «απίστευτη δουλειά που έκανε στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών». «Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά οφείλω να σου πω ότι εσύ το χειρίζεσαι εξαιρετικά», ήταν τα ακριβή του λόγια σύμφωνα με το δημοσίευμα. Επειδή όμως η πολιτική του Ντουτέρτε συνίσταται στη… δολοφονία από την Αστυνομία χωρίς δίκη 9.000 μικρομεσαίων χρηστών και ντίλερ στις Φιλιππίνες, μετά την ορκωμοσία του στις 30 Ιουνίου του 2016, δεκάδες μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από τον Τραμπ να προσέχει τι λέει και οπωσδήποτε να ανακαλέσει την πρόσκληση του Ντουτέρτε στις ΗΠΑ.
Ο Φιλιππινέζος ηγέτης απείλησε να φύγει από τον ΟΗΕ όταν του επισημάνθηκε πως τέτοιας έκτασης αιματηρή αυτοδικία δεν ταιριάζει σε οργανωμένο κράτος και συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ο εκπρόσωπός του αντέτεινε μέσες-άκρες: «Τι φωνάζετε, αφού ο πρόεδρος Τραμπ τού έδωσε συγχαρητήρια».
Γνωστός για τις βίαιες μεθόδους του από τότε που ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, ο Ντουτέρτε προκαλεί συχνά φρίκη στην ανθρωπότητα. «Ο Χίτλερ έσφαξε τρία εκατομμύρια Εβραίους. Εγώ θα ήμουν ευτυχής αν έσφαζα τρία εκατομμύρια ναρκομανείς», ήταν το χειρότερο -και ανιστόρητο- σχόλιό του. Ο άνθρωπος αυτός αποκάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα «γιο πόρνης» όταν τόλμησε να του ασκήσει κριτική, ενώ το μόνο ελάττωμα που βρίσκει στον Τραμπ είναι η «αδιαλλαξία του (!)» εν αντιθέσει προφανώς με τη δική του ευελιξία.
Ο Ντουτέρτε έχει κατ’ επανάληψη δικαιολογήσει τους βιασμούς γυναικών από στρατιώτες στο πλαίσιο του πολέμου κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων (το έκανε και πρόσφατα) χωρίς κατ’ ουσίαν να ανακαλέσει ή να ζητήσει συγγνώμη. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να πυροβολήσει κάποιον στο δρόμο κι εντούτοις να εκλεγεί. Ο Ντουτέρτε είπε ότι κάποτε σκότωσε τρεις ανθρώπους.
Στη συνομιλία τους ο Ντουτέρτε χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «τρελό που παίζει με τους πυραύλους του σαν να ήταν παιχνιδάκια», παρακαλώντας ωστόσο τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην του ρίξει πυρηνικά επειδή θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη γειτονιά και στη χώρα του, τις Φιλιππίνες. Ηταν ένα από τα λίγα λογικά πράγματα που έχουν ακουστεί από το στόμα του. Ωστόσο, η εμμονή του Τραμπ να αναφέρεται συνεχώς σε πυρηνικά που «δεν θα χρησιμοποιήσει» προδίδει ότι… τον τρώει το χέρι του να πατήσει το κουμπί, επειδή δεν συναισθάνεται την καταστροφή που θα προκαλέσει. Τάδε έφη στο Intercept ο ειδικός στους πυρηνικούς εξοπλισμούς, Τζο Σινσιόνε, πρόεδρος του ινστιτούτου Ploughshares Fund.
Επικίνδυνος και… πυρηνικός
Οσο ιδιόρρυθμοι κι επικίνδυνοι για τη διεθνή ασφάλεια κι αν είναι οι δύο προαναφερθέντες, τουλάχιστον έχουν το επιχείρημα ότι εκλέχτηκαν από τους λαούς τους. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον 34χρονο Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που ρίχνει πυραύλους στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σαν να ήταν βότσαλα.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία, ο εγγονός της δυναστείας Κιμ φέρεται να εκτέλεσε το θείο του, τη θεία του και τον άντρα της τελευταίας, που ήταν πρέσβης στην Κούβα, μαζί με έναν εξάδελφό του, πρέσβη στη Μαλαισία. Τα έχουν, βέβαια, αυτά τα ερμητικά καθεστώτα, που επωάζουν συνωμοσίες στο εσωτερικό τους. Τελευταίο οικογενειακό θύμα εκκαθαρίσεων ήταν ο ετεροθαλής αδελφός του δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ Ναμ, που δολοφονήθηκε φέτος τον Φεβρουάριο στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με αέριο νεύρων.
Οταν το 2013 ο εξόφθαλμα ψυχοπαθής μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ, Ντένις Ρόντμαν, επισκέφθηκε το φίλο (!) του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του Vice παρατήρησε ότι ο ηγέτης είχε «περίεργη κοινωνική συμπεριφορά και δεν κοιτούσε στα μάτια όσους χαιρετούσε».
Νέοι και ωραίοι έτοιμοι να «πολεμήσουν» ρατσισμό και παθογένειες
Ορισμένοι βιάστηκαν να συγκρίνουν ενστικτωδώς τον Εμανουέλ Μακρόν με τον Τζάστιν Τριντό, λόγω της νεαρής ηλικίας τους, της προοδευτικής τους ατζέντας και του «αντι-λαϊκιστικού» αέρα που έφερναν στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Η βιασύνη αποδείχθηκε… σωστή, καθώς ο Γάλλος και ο Καναδός ηγέτης ανακάλυψαν ότι τα χνότα τους ταιριάζουν απόλυτα όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά στις 26 Μαΐου, στο γραφικό σικελικό θέρετρο της Ταορμίνα.
«Ενα νέο πολιτικό αδελφικό ειδύλλιο ανθεί στη Σύνοδο Κορυφής του G7», έγραψε με φιλοπαίγμονα διάθεση το CNN, γεγονός που δεν έκρυψαν ούτε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του. Την προηγούμενη Παρασκευή έσπευσαν και οι δύο να διατυμπανίσουν τον… κεραυνοβόλο πολιτικό τους έρωτα στο twitter, τη σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου.
«Καθίσαμε μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν για πρώτη φορά, συζητήσαμε για θέματα απασχόλησης, ασφάλειας και για το κλίμα. Ανυπομονώ να κάνουμε περισσότερες συζητήσεις, φίλε μου», ανάρτησε ο Τριντό μαζί με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις ελιές και τη θάλασσα της Νότιας Σικελίας.
Περισσότερο «πολιτικός» ο Μακρόν, ανέβασε ένα βιντεάκι από τον περίπατό του με τον Καναδό με την εξής λεζάντα: «Η γαλλο-καναδική φιλία απέκτησε νέο πρόσωπο. Τζάστιν Τριντό, έχουμε το καθήκον να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της γενιάς μας!». Κάποιοι σχολιαστές θυμήθηκαν πως την ίδια οικειότητα είχε ο Καναδός πρωθυπουργός με τον Ομπάμα, που ανήκει σαφώς στο ίδιο κλαμπ, λόγω εμφάνισης και πολιτικών πεποιθήσεων.
Πέρα όμως από το επικοινωνιακό παιχνίδι, οι δύο νεαροί ηγέτες του G7 δείχνουν αποφασισμένοι να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, δημιουργώντας ανάχωμα στο λαϊκισμό και το ρατσισμό – από όπου κι αν προέρχονται. Ως οπαδούς της ανοιχτής κοινωνίας, τους χωρίζει άβυσσος από το δίδυμο Τραμπ-Ντουτέρτε. Δεν είναι τυχαίο ότι απέναντι στη φαλλοκρατική νοοτροπία των δύο τελευταίων, οι Τριντό – Μακρόν έφτιαξαν ένα Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούμενο κατά 50% από γυναίκες. Εμφορούνται από πιο ελαστικές απόψεις στο μεταναστευτικό και την τρομοκρατία – βέβαια οποιαδήποτε άποψη συγκρινόμενη με τα τείχη και τις απαγορεύσεις εισόδου του Τραμπ θα φάνταζε πιο δημοκρατική- ενώ το μεγάλο τους στοίχημα είναι να σώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015, που θα καταστεί ουσιαστικά νεκρή χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Αρωγούς σε αυτό το εγχείρημα θα έχουν εκτός από τη Γερμανία και τις Κίνα-Ιαπωνία.
Η ελπίδα των Συντηρητικών
Ο Τριντό κέρδισε τις καναδικές εκλογές το 2015 και η κυριαρχία του στις δημοσκοπήσεις προαναγγέλλει νέα επικράτηση του Φιλελεύθερου Κόμματος το 2019. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων, οι Καναδοί Συντηρητικοί έκαναν τη μεγάλη έκπληξη στο συνέδριό τους το περασμένο Σάββατο, εκλέγοντας διάδοχο του χαρισματικού πρώην πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ έναν… 38χρονο ως αντίπαλον δέος του Τριντό. Ο νεαρός βουλευτής της επαρχίας Σασκατσέουα, Αντριου Σίιρ, επικράτησε με 51%-49% του φαβορί, πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μαξίμ Μπερνιέ, και φιλοδοξεί να γίνει αυτός ο νεότερος πρωθυπουργός του Καναδά, έστω και με μια υπερσυντηρητική ατζέντα.
Ο Σίιρ είναι κατά των αμβλώσεων και των γάμων των ομοφυλοφίλων, ενώ σε ό,τι αφορά το κλίμα βρίσκεται πιο κοντά στον Τραμπ, καθώς υπόσχεται ότι θα καταργήσει το φόρο άνθρακα που σκοπεύει να επιβάλει ο Τριντό το 2018. Εκλεγμένος για πρώτη φορά βουλευτής στα 25 του χρόνια και πατέρας ήδη πέντε παιδιών, ο νεαρός Συντηρητικός ηγέτης έχει νεοφιλελεύθερες οικονομικές απόψεις (μείωση δημόσιων δαπανών και ελλειμμάτων). Μολονότι βρίσκεται χρόνια στο «κουρμπέτι», παραμένει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό του Καναδά. Γι’ αυτό μετά την αναπάντεχη εκλογή του η Toronto Star κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Andrew qui?», που σημαίνει «Αντριου ποιος;».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής