Τρώγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το στομάχι δεν προλαβαίνει να κενωθεί, συνεπώς οι τροφές καθυστερούν να μεταβούν στο Λεπτό έντερο και αυτό έχει ως συνέπεια τον μειωμένο ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης. Έτσι, μειώνεται η έκκριση ινσουλίνης (η οποία είναι αναβολική ορμόνη) και ο οργανισμός καταφεύγει στην χρήση του λίπους για εκτελέσει τις λειτουργίες του.
Τα γεύματα αυτά, μετριάζουν το αίσθημα της πείνας και οδηγούν στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφών στα κυρίως γεύματα, που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία και μείωση της απόδοσης.
Όμως, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και η ποιότητα τους.
Το σνακ (ενδιάμεσο γεύμα) πρέπει να είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ώστε να προσλάβουμε άμεσα την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός και να επιτευχθεί ταυτόχρονα ο κορεσμός.
Μία καλή εναλλακτική που καλύπτει απόλυτα τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι τα κρίθινα κρητικά παξιμάδια ολικής αλέσεως, μιας και όπως το ψωμί, βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά την καθημερινή συστηματική κατανάλωσή τους.
Επιπλέον, τα κρητικά παξιμάδια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά (σελήνιο) και μέταλλα (χαλκό, σίδηρο, χρώμιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, μαγγάνιο), που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του νευρικού, μυϊκού, σκελετικού συστήματος, την πνευματική διαύγεια και την ενίσχυση του μεταβολισμού.
Tips για να τα απολαύσετε τα παξιμάδια κάθε ώρα της ημέρας
- Δοκιμάστε τα παξιμαδάκια χωρίς αλάτι στο πρωινό σας γεύμα με μια φέτα γαλοπούλα και ανθότυρο.
- Καταναλώστε στο δεκατιανό ή απογευματινό ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με λίγα κριθαρένια παξιμάδια με ελαιόλαδο.
- Συνδυάστε το μεσημεριανό σας γεύμα με κριθαρένιο ντάκο με πολτοποιημένη ντομάτα, ελαιόλαδο και μυζήθρα ή φέτα.
- Επιλέξτε για το βραδινό σας γεύμα αφράτα παξιμαδάκια με προζύμι με ελιές και τυρί.
*Aπό τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD • Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών