Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες όπως κληρονομικότητα, φύλο, περιβάλλον τρόπος ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ή να ανακουφίσει από τα συμπτώματα διαφόρων νοσημάτων, όπως τα αναπνευστικά προβλήματα.
Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στα αναπνευστικά προβλήματα
1. Αυξημένο βάρος – παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.
2. Αλάτι: Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών επιβαρύνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την αναπνευστική λειτουργία (ειδικά όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη).
Καφές, τσάι ή σοκολάτα; Τα κατάλληλα ροφήματα για αδυνάτισμα μετά τις κραιπάλες των Χριστουγέννων
3. Υδρογονωμένα (τρανς): Τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα παράγονται βιομηχανικά και βρίσκονται σε πληθώρα επεξεργασμένων τροφίμων (κέικ, fast food κ.λπ.) αυξάνοντας τον χρόνο ζωής τους. Διατροφικά έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς προάγουν τη φλεγμονή επιβαρύνοντας την αναπνευστική λειτουργία.
Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν θετικά στα αναπνευστικά προβλήματα
1. Απώλεια βάρους (όταν το άτομο είναι υπέρβαρο – παχύσαρκο). Με την απώλεια βάρους διευκολύνεται σημαντικά η αναπνευστική λειτουργία.
2. Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες καταπολεμώντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που -μεταξύ άλλων- προάγουν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν τη λειτουργία της αναπνοής.
Αντιοξειδωτικές ουσίες
Βιταμίνη C
Πηγές: Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, μαϊντανός, φράουλες, ακτινίδια.
Βιταμίνη Ε
Πηγές: Φυτικά έλαια (ειδικά το ελαιόλαδο), σπόροι σιταριού, ξηροί καρποί, αβοκάντο, εμπλουτισμένα τρόφιμα (μαλακές μαργαρίνες).
Β-καροτένιο
Πηγές: Φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα (καρότα, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, βερίκοκα, πεπόνι).
Σελήνιο
Πηγές: Καρύδια Βραζιλίας, ψάρια, θαλασσινά, εντόσθια, κρέας.
Λυκοπένιο
Πηγές: Ντομάτες, ντοματοπολτός, καρπούζι.
Φλαβονοειδή
Πηγές: Φρούτα (μούρα, φράουλες, σταφύλια), λαχανικά (κρεμμύδι, μπρόκολο), κόκκινο κρασί, τσάι (ειδικά το πράσινο), μαύρη σοκολάτα.
3. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία μας και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση με μείωση της παραγωγής κυττάρων που συμμετέχουν στις ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις.
Πηγές: Λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια, σόγια, καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορος.
4. Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τους μυς στις αναπνευστικές μας οδούς να χαλαρώσουν και βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του σώματός μας κατά την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πηγές: Ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόροι, σπανάκι, θαλασσινά.
Επιπλέον, η πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα) είναι πολύ σημαντική μιας και διατηρεί ενυδατωμένο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, που όταν αφυδατώνεται είναι πιο επιρρεπές στους ιούς. Τέλος, η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της αφυδάτωσης από τον υψηλό πυρετό και στη ρευστοποίηση της βλέννας.
Επιπρόσθετα, τα ροφήματα από βότανα μπορούν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά στα συμπτώματα των αναπνευστικών συμπτωμάτων.
*Με τη συνεργασία της Νικόλ Τσιάνη, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ΒSc, Μέλους Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.