«Τα πρεβιοτικά, από την άλλη, είναι σάκχαρα, όπως η ινουλίνη, η κυτταρίνη ή η λακτόζη. Είναι παρόντα σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και στο μητρικό γάλα. Στην καθημερινή ζωή, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η καλή πρόσληψη των πρεβιοτικών. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να καταναλώνετε συχνά όσπρια, λαχανικά, φρέσκα φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αυτά τα σάκχαρα δεν χωνεύονται στο στομάχι, αλλά ούτε και χρησιμοποιούνται ως καύσιμα από τα κύτταρα», εξηγεί η φαρμακοποιός κ. Πόπη Χαραμή.
Μπορούμε να συνδυάσουμε προβιοτικά και πρεβιοτικά;
«Ναι, αλλά χρειάζεται προσοχή στον συγχρονισμό λήψης τους, καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μια προβιοτική θεραπεία, για να αναζωογονήσετε την εντερική ή κολπική σας χλωρίδα, και στη συνέχεια να συμπληρώσετε με μια πρεβιοτική θεραπεία, η οποία θα προωθήσει την ανάπτυξή τους», παρατηρεί η κ. Χαραμή.
Η συνταγή για μια επιτυχημένη θεραπεία προβιοτικών και πρεβιοτικών
Στο φαρμακείο θα βρείτε πολλά και διαφορετικά προβιοτικά. Μετά από αντιβιοτική θεραπεία, χημειοθεραπεία ή σοβαρή γαστρεντερίτιδα, ξεκινήστε μια θεραπεία 4 έως 6 εβδομάδων, για να αποκαταστήσετε την ισορροπία της χλωρίδας σας. Προσοχή, όμως! Για να είναι αποτελεσματικά τα προβιοτικά, θα πρέπει να επιβιώσουν από την οξύτητα του στομάχου.
Για να αποφύγετε αυτήν την καταστροφή, προτιμήστε να πάρετε τα προβιοτικά σας συμπληρώματα σε μορφή επικαλυμμένων καψακίων, σχεδιασμένα να διαλύονται στο έντερο.
Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε μια θεραπεία με πρεβιοτικά, η οποία θα βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη των νεογέννητων βακτηρίων για 3 έως 4 εβδομάδες.
Προβιοτικά μέσω φυσικών τροφών
Ακολουθεί μια λίστα τροφίμων, πλούσια σε προβιοτικά, την οποία μπορείτε να βάλετε στην καθημερινότητά σας!
- Γιαούρτι και γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
- Ελιές καλής ποιότητας.
- Αλκοολούχα ποτά με βάση το μέλι.
- Χυμός βρόμης.
- Ορισμένα ποτά με βάση τα μανιτάρια.
- Φρέσκο τυρί με προβιοτικές ιδιότητες.
- Κρούστα τυριού.
- Κεφίρ, ποτό φτιαγμένο από φρούτα ή γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
Συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά
Αρκετά συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά κυκλοφορούν στην αγορά σε μορφή σκόνης, σε κάψουλες ή σε υγρή μορφή. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.
Συμπληρώματα διατροφής με πρεβιοτικά
Πέρα όμως από τα προβιοτικά, στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα και προϊόντα που περιέχουν τα λεγόμενα πρεβιοτικά συστατικά. Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά συστατικά τα οποία ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας.
Πρεβιοτικά VS προβιοτικά
Μετά από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, γεννάται εύλογα η απορία: «Τελικά, ποια είναι καλύτερα, τα πρεβιοτικά ή τα προβιοτικά;». Η απάντηση είναι ότι και τα δύο έχουν σημαντική επίδραση στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, του ανοσοποιητικού και τη γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, τα προβιοτικά προϊόντα δρουν πιο άμεσα, παρέχοντας τα συστατικά εκείνα που προστατεύουν, ενώ τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα προστατευτικά συστατικά.