Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Η σημασία των ιχνοστοιχείων για τον οργανισμό

Newsroom eleftherostypos.gr

Η χορήγηση ενός συμπληρώματος διατροφής με ιχνοστοιχεία μπορεί να βοηθήσει το σώμα να λειτουργεί σωστά σε πολλά επίπεδα. Τα ιχνοστοιχεία είναι όλα απαραίτητα για τον οργανισμό, όμως ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι ακόμη πιο ωφέλιμα για κάποια μερίδα του πληθυσμού, όπως π.χ. το χρώμιο για τους διαβητικούς.

Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας για να σας προτείνει το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, αν φυσικά το κρίνει απαραίτητο.

Δεν είναι μόνο ο σίδηρος…

Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο ο σίδηρος, αλλά είναι εξίσου σημαντικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο λόγος για τον χαλκό, το χρώμιο, το ιώδιο, το μολυβδαίνιο κ.ά. Καθένα από αυτά είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό και ασκεί πολλές ωφέλιμες δράσεις σε αυτόν.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά μερικές μόνο από τις πιο γνωστές δράσεις των ιχνοστοιχείων.

Ο χαλκός υπάρχει σ’ όλο το σώμα, ενσωματωμένος σε οργανικά συμπλέγματα, όπως τα ένζυμα που εμπλέκονται στην εγκεφαλική λειτουργία και το κυκλοφορικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τον χαλκό βάσει της ελληνικής νομοθεσίας είναι 1 mg.

Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τις βασικές διεργασίες του μεταβολισμού της γλυκόζης καθώς δρα εντός του παράγοντα ανοχής στη γλυκόζη (Glucose Tolerance Factor, GTF), ενός οργανικού συμπλέγματος που ευνοεί τη δράση της ινσουλίνης. Για τον παραπάνω λόγο, η λήψη χρωμίου θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με διαβήτη. Το χρώμιο συμμετέχει επίσης στον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα και στη δράση πολλών ενζύμων. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για το χρώμιο είναι 40 mg.

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που εμπλέκεται στη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού και προέρχεται από το έδαφος και τη θάλασσα. Αποτελεί μέρος των ορμονών θυροξίνη και τριιωδοθυρονίνη, των ορμονών δηλαδή του θυρεοειδούς, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του μεταβολικού ρυθμού και του κυτταρικού μεταβολισμού. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για το ιώδιο είναι 150 mg.

Το μαγγάνιο συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Εμπλέκεται στη διατήρηση της υγείας των οστών και των νεύρων, στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη σύνθεση των ορμονών του φύλου, τη σύνθεση μυκοπολυσακχαριτών που περιβάλλουν και προστατεύουν τα κύτταρα και λιπαίνουν τις αρθρώσεις. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για το μαγγάνιο είναι 2 mg.

Το μολυβδαίνιο επιδρά σε πολλά βασικά ένζυμα του μεταβολισμού. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ενζύμου οξειδάση της ξανθίνης που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του σιδήρου, για την παραγωγή του ουρικού οξέος και για την ανδρική αναπαραγωγική υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για το μολυβδαίνιο είναι 50 mg.