Στην τελετή απονομής των βραβείων του 1973, ο Μπράντο ήταν να παραλάβει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Στην θέση του εμφανίστηκε όμως η Ινδιάνα ηθοποιός, η οποία δεν παρέλαβε το βραβείο αλλά εκφώνησε μια μονόλεπτη ομιλία διαμαρτυρίας για την απεικόνιση των ιθαγενών Αμερικανών στις χολιγουντιανές ταινίες. Από εκείνη τη βραδιά, που έμεινε στην ιστορία των Όσκαρ, η Λιτλφέδερ έγινε αντικείμενο άγριων προσωπικών επιθέσεων για τη σύντομη εμφάνισή της στην τελετή απονομής.
Πενήντα χρόνια μετά το συμβάν, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της ζήτησε συγγνώμη για την «κακοποίηση» που υπέστη. Επιπλέον, το Μουσείο Κινηματογράφου της Ακαδημίας ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει μια εκδήλωση «συνομιλίας, επούλωσης πληγών και εορτασμού» με καλεσμένη την 75χρονη σήμερα Λιτλφέδερ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στην ανακοίνωσή του για την επικείμενη εκδήλωση, το Μουσείο της Ακαδημίας μοιράστηκε μια επιστολή που έστειλε στην Λιτλφέδερ ο πρόεδρός της Ακαδημίας, Ντέιβιντ Ρούμπιν, τον περασμένο Ιούνιο. Ο Ρούμπιν χαρακτήρισε την ομιλία της γυναίκας «μια ισχυρή τοποθέτηση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του σεβασμού και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
«Η κακοποίηση που υποστήκατε ήταν αδικαιολόγητη» έγραψε ο πρόεδρος της Ακαδημίας. «Το συναισθηματικό φορτίο που βιώσατε και το κόστος για τη δική σας καριέρα είναι ανεπανόρθωτα. Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που δείξατε δεν είχε αναγνωριστεί. Για αυτό, ζητάμε συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μας και εκφράζουμε ειλικρινή θαυμασμό για το πρόσωπό σας».
Χριστούγεννα στο Netflix: Οι 10 σειρές και ταινίες με γιορτινή διάθεση
Η 75χρονη πλέον Λιτλφέδερ ανταποκρίθηκε με δήλωσή της στην απολογία, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τόσα πολλά από τότε που αρνήθηκε το αγαλματίδιο των Όσκαρ εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο πριν από 50 χρόνια.
«Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι, έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά η ιθαγενής, συμπληρώνοντας ότι η αίσθηση του χιούμορ είναι μία από τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει οι ιθαγενείς Αμερικάνοι για να επιβιώνουν.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη: Πώς μπορούν να βγουν οι γυναίκες σε πρόωρη σύνταξη από ΙΚΑ και Ειδικά Ταμεία [πίνακες]
Καιρός: Καύσωνας με 42αρια προ των πυλών – Το πιο «δύσκολο» διήμερο είναι εδώ [βίντεο]
Μερομήνια: Πότε έρχονται τα πρωτοβρόχια – Αυτοί θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες [βίντεο]
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου: Χρυσή η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35 χλμ. βάδην